Amenajarea Parcului Sub Arini. Iaz cu ponton, amfiteatru, alei tematice și senzoriale, renunțarea la pistele de biciclete, reabilitarea pavilionului muzical și a fântânii arteziene

Parcul Sub Arini din Sibiu va fi reamenajat de Primăria Sibiu iar cele mai importante modificări pe care administrația locală le propune vizează renunțarea la pistele de biciclete și crearea unor alei comune, amenajarea unei alei senzoriale, a unui amfiteatru și a unui iaz cu ponton, reabilitarea pavilionului muzical, a locurilor de joacă și a fântânii arteziene.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Proiectul prevede renunțarea la pistele de biciclete existente și crearea de alei tip „shared space” ce vor putea fi folosite de toți utilizatorii, păstrarea traseelor pietonale din pământ, nivelarea lor unde este cazul și transformarea lor în poteci tematice, reabilitarea pavilionului muzical existent, realizarea unui amfiteatru în aer liber cu zonă expozițională, reabilitare și modernizarea fântânii circulare existente și a rozariului.

Mai sunt prevăzute înlocuirea fântânilor din zona statuii lui Mihai Eminescu cu o fântână pietonală, la nivelul pavajului, realizarea unui iaz prevăzut cu un ponton din lemn, amenajarea unei zone de relaxare în zona monumentului „SZWETENEY WEG” (1893), modernizarea locului de joacă central și extinderea celui dinspre stadion, recondiționarea gradenelor aferente terenului de sport, reamenajarea peisagistică a parcului, irigarea anumitor zone, crearea unor zone verzi de relaxare cu spații pentru hamacuri şi șezlonguri, zone pentru activități, extinderea sistemului de iluminat, realizarea unui sistem de supraveghere video și dotarea parcului cu elemente de mobilier urban şi de informare.

 

Spațiu de recreere fizică și mentală

 

În Memoriul de prezentare pentru emiterea deciziei de încadrare a proiectului în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt cuprinse toate modificările care vor fi făcute în cel mai mare parc al Sibiului. Vă prezentăm mai jos o parte din prevederile acestui document.

Prin reamenajare, administrația locală vizează creșterea atractivității zonelor prin amenajări complementare, coerente, armonios integrate în contextul actual, armonizarea peisajelor antropice cu nevoile comunității urbane moderne, îmbunătățirea aspectului și a ambianței generale, dată de dotările propuse și crearea unor spații amenajate pentru recreere fizică și mentală.

În ceea ce privește reamenajarea peisagistică a parcului, aceasta va viza restaurarea elementelor valoroase pentru păstrarea „patinei” timpului (cu păstrarea materialelor istorice din care au fost construite, a formei și a imaginii lor), regenerarea vegetației aflate în faze atipice de declin fiziologic (datorat „toaletărilor” brutale, a întreținerii nepotrivite sau insuficiente), revitalizarea unor spații ale parcului ce au devenit în timp poli de concentrare ai utilizatorilor, sau centre compoziționale importante ale parcului.

Potrivit proiectului, remodelarea peisagistică și revitalizarea tuturor spațiilor se va face ținând cont de vegetația existentă în teren, păstrând toate exemplarele care pot contribui la recrearea sau îmbogățirea compozițiilor peisagistice, într-o manieră sustenabilă atât din punct de vedere ecologic, cât și din punct vedere economic, cultural și social.

 

Alei și poteci tematice: Potecile Arborilor, Ale Păsărilor,

 

Specialiștii care au realizat documentul depus la Agenția de Mediu Sibiu menționează faptul că aleile şi potecile tematice se vor trata în funcţie de poziţia acestora şi nivelul de utilizare și se va realiza reinterpretarea potecilor existente, într-un concept integrat de design, care poate contribui la procesul de învățare prin joacă și relaxare.

Potecile tematice vor pune în valoare capitalul natural existent în Parcul Sub Arini.

Astfel, Potecile Arborilor vor pune în valoare a speciilor care există în parc și a importanței și rolului zonelor verzi. În acest sens, vor fi montate panouri interpretative cu funcțiile pădurii, importanța lemnului mort, importanța arbuștilor fructiferi etc. și panouri interpretative mici, în lateralul unor arbori autohtoni și exotici în care să existe informații interesante/atractive despre speciile respective. Se vor instala panouri informative privind importanța spațiilor verzi, panouri cu informații despre flora parcului, etc.

Pe Poteca Păsărilor se vor monta panouri interpretative cu speciile de păsări din Parcul Sub Arini, din Sibiu, și curiozități. Se vor monta hrănitoare pentru păsări și căsuțe sau cuiburi pentru acestea, amenajate unitar.

Pe Poteca Lumea apelor se vor monta panouri interpretative cu importanța apei, circuitul apei în natură, specii de nevertebrate bentonice care filtrează apa. Se va amenaja în apropierea apei.

Pe Poteca insectelor și a  polenizatorilor se vor monta panouri interpretative ”Călătorie în stup”-despre insectele polenizatoare, se va instala un “hotel al insectelor” și un insectar vidat, realizat din materiale anti-vandalism.

Se vor monta panouri cu evoluția parcului Sub Arini și repere culturale urbane din zona parcului. Se va amenaja către pavilionul de muzică.

 Custom Image

Către iaz și către amfiteatru se vor realiza alei din lespezi de piatra, așezate pe gazon, prevede proiectul.

„În zona monumentului „SZWETENEY WEG” și în colțul sudic se vor realiza amenajări din lespezi de piatră și plante. Amenajarea zonei unde monumentului „Szweteney Weg” (1893) se va face prin realizarea unei piațete din lespezi de piatră, plantări, amplasarea de bănci și instalarea unui panou informativ cu date referitoare la acest monument și istoria lui”, este menționat în document.

În Parcul Sub Arini va fi amenajată și o Alee senzorială, adică o alee terapeutică, o alee cu mai multe alveole pe care vizitatorii pot umbla desculţi, astfel încât să poată simţi iarba, nisipul, pietrişul, scoarţa de copac, conurile de pin şi cât mai multe tipuri de materiale.

 

Amfiteatru și iaz artificial

 

Amfiteatrul este amplasat în apropierea străzii Avrig și ține cont de panta naturală a terenului și este format din gradene din piatră naturală, cu spații de circulație din gazon. Scena este din lemn si spatele gradenelor este din piatra și lemn.

Acesta poată fi folosit de școli/facultăți pentru “Școala în natură”, o clasă în aer liber fără impact major în parc, susțin specialiștii.

Adiacent cursului pârâului Trinkbach, în apropierea străzii Avrig, se va realiza un iaz artificial, cu aspect natural, cu rol în ecologizarea apei, folosind tehnici de fitoremediere, biofiltrare, consolidare a albiei și stabilizare a taluzurilor malurilor în zona amenajării acestuia.

„Acest lucru va fi realizat utilizând un spectru variat de specii vegetale selectate pentru avantajele urmărite, cu rol de filtrare, consolidare și fixare a taluzurilor, care vor contribui și la mărirea biodiversității vegetale. Alimentarea iazului se va face natural (by pass), din cursul de apa Trinkbach, prin intermediul unui șanț deschis. Șanțul de captare va avea adâncimea de 50 cm față de luciul apei în punctul în care se va conecta cu pârâul Trinkbach si va fi căptușit cu argilă bentonita si finisat cu piatră mare de râu și lespezi de piatră. Evacuarea apei din iaz se va face in pârâul Trinkbach printr-o succesiune de trepte din lespezi de piatră”, este prevăzut în proiect.

Se va amplasa un mic ponton din lemn pentru a admira iazul, iar accesul către acesta se va face pe o alee din lespezi de piatră.

Realizarea iazului presupune decopertarea stratului vegetal și folosirea acestuia în alte zone ale parcului.

Piațeta cu bustul lui Mihai Eminescu va fi reamenajată prin refacerea cu beton armat a zidurilor de sprijin și a treptelor. De asemenea, va fi placat soclul statuii, iar în locul celor trei bazine vor fi amplasate jeturi de apă la nivelul pardoselii.

Zona fântânii și a rosariului va fi completată cu o serie de pergole de lemn, pe stâlpi din beton placați cu piatră naturală, iar în zonă vor crește flori și plante agățătoare.

Fântâna decorativă va fi reabilitată și integrată în amenajarea parcului.

Reamenajarea pavilionului de muzică, reconstruit în 1979, constă în placarea soclului, reabilitarea învelitorii și iluminarea acestuia. În interiorul pavilionului se propun elemente de ședere, ce vor fi mutate atunci când pavilionul va fi folosit pentru expoziții.

Spațiu din fața restaurantului Bolta Rece nu va mai funcționa ca parcare, ci aici se va amenaja un spațiu tip piațetă. În mijlocul acestuia se va amplasa un totem volumetric tip sculptură cu denumirea parcului ce va servi ca loc de ședere și reper.

Totemul se va realiza din metal și lemn și va permite șederea în litere.

 

Modernizări la locurile de joacă

 

Locul de joacă de lângă stadion se păstrează, iar lângă el se va realiza un loc de joacă verde. Echipamentele de joacă ale locului de joacă central vor fi înlocuite și suprafața acestuia va fi realizată din scoarță de copac.

Se vor amplasa echipamente de joacă pentru toate categoriile de vârstă și cu un grad mare de diversitate.

În parc va fi amenajată o zonă pentru jocuri în aer liber, respectiv o zona de tras la țintă (cu arc, praștie etc).

În zona Str. Argeșului/Avrig se va amplasa o toaletă publică cu autospălare, potrivita inclusiv pentru persoane cu dizabilități.

În prezent zona de sud, cea de lângă Aleea Călăreților-O. Goga-Dig baraj, este neamenajată, iar aici se va crea un spațiu de tip scuar verde, cât mai natural, plantat cu conifere, arbori foioși, plante aromatice, acoperitori de sol, arbuști decorativi și ierburi ornamentale, iar suprafața de călcare va fi formată din lespezi de piatră naturală.

Proiectul prevede amplasarea de panouri informative interactive, în zone cheie ale parcului, și instalarea de suporturi cu mănuși de unică folosință și saci menajeri cu ajutorul cărora cetățenii care se plimbă prin parc să poată colecta deșeurile pe care le întâlnesc pe traseu.

Specialiștii menționează și „amplasarea mai multor coșuri de deșeuri, gândite pentru colectare selectivă, anti-vandalism, deoarece un parc este locul cel mai bun în care cetățenii conștientizează importanța colectării corecte a deșeurilor”.

De asemenea, va fi extins sistemul de supraveghere video.

 Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
11 septembrie 2023 la 12:40

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
Seară de cântec, dans și bucate tradiționale cu Robert Târnăveanu și „Ceata Junilor” la Noaptea Muzeelor
Junii Sibiului sunt invitați să  participe și în acest an la Noaptea Muzeelor, un eveniment național popular, găzduit...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 ore
FOTO/ Lucrările la noua parcare Tursib de pe strada Monaco avansează. Sunt prevăzute 36 de stații de încarcare lentă
Proiectul celor de la Tursib privind construirea unei parcări moderne destinate autobuzelor electrice din flota metropolitană este în...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 ore
Accident pe Șos. Alba Iulia: un motociclist s-a răsturnat în sensul giratoriu
Un accident s-a produs vineri după masa pe Șoseaua Alba Iulia, din municipiul Sibiu. Din cauza vitezei și...
Actualitate
1 min de citit
acum 5 ore
FOTO/ VIDEO EXCLUSIV: SELGROS AJUNGE LA SIBIU! CUM ARATĂ ÎN INTERIOR
Primul magazin Selgros din Sibiu se va deschide în zorii zilei de 23 mai, la ora 6:00, pregătirile...
Actualitate
2 min de citit