„Am dat startul!” … Sperăm că nu la toxiinfecții alimentare!

Acasa >

Articol

Ne invadează pe rețelele de socializare postări de genul „Deschidem lista …”, ”Am dat startul…’’, „Precomenzi…” în special la platouri reci și calde și produse de patiserie, cofetărie, torturi.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Câți dintre dumneavoastră v–ați întrebat atunci când sunteți tentați să comandați, care sunt condițiile de igienă pentru producerea acestor alimente? Nu vorbim aici de laboratoarele de patiserie-cofetărie, restaurantele și firmele de catering care sunt autorizate și care, teoretic, trebuie să respecte normele de igienă și siguranță alimentară. Analizăm situația persoanelor fizice care produc alimente și le pun în vânzare, fără autorizații. Ne întrebăm, pe bună dreptate, dacă acestea cunosc reglementările în vigoare față de activitatea pe care o prestează și dacă sunt conștiente de riscul pe care și-l asumă producând și vânzând alimente fără acte?

Diferența dintre entitățile autorizate și persoanele fizice care vând produse alimentare pe rețelele de socializare este una foarte mare – autorizarea presupunând respectarea normelor de igienă, a trasabilității produselor, analize medicale periodice ale personalului implicat în producție, managementul deșeurilor, analiza periodică a loturilor produse, efectuarea de teste de sanitație și de igienă în secția de producție, autorizarea sanitar veterinară a mașinilor de transport marfă care trebuie să fie dotate cu instalație de frig, păstrarea la temperaturi specifice de 2-4 grade, igienizarea zilnică a secțiilor, utilajelor, gestionarea deșeurilor, toate acestea implicând costuri, întocmiri de acte verificabile, angajarea de personal responsabil.

Și atunci persoana fizică, ne întrebăm, cum demonstrează că respectă cele menționate mai sus? V-ați pus întrebarea dacă prin consumul alimentelor făcute dintr-un hobby, clientul se pricopsește cu o toxiinfecție alimentară, cine răspunde? Și cui faceți reclamație? Mai mult, cum demonstrați, în caz de litigiu, că ați achiziționat produse alimentare dacă vânzarea nu este fiscalizată!? Sau daca pozele de pe rețele nu corespund așteptărilor gustative? Sunt întrebări pertinente, pe care ar fi bine ca înainte să apasam butonul de comandă, să ni le punem foarte serios și să și avem răspuns la ele!

Încurajăm antreprenoriatul și punerea în practică a pasiunilor, însă atât pentru binele producătorului cât și al consumatorului este indicat ca această activitate să fie una legală, întrucât este vorba despre siguranța alimentară, care implică foarte multe responsabilități .

Pe acest subiect am solicitat un punct de vedere conducerii DSVSA Sibiu, la acesta răspunzând domnul  director executiv adj dr. Flavius Flucuș.

În contextul în care comerțul pe rețelele de socializare cu produse de panificație, patiserie, cofetărie, brânzeturi, mezeluri cunoaște o creștere exponențială, mai ales în perioada Sărbătorilor , vă rog să transmiteți câteva recomandări cititorilor noștri.

”În primul rând, comercializarea acestor produse se face din unități autorizate sanitar –veterinar, care trebuie să respecte legislația în vigoare și normele de siguranță și igienă alimentară. La nivelul județului Sibiu avem înregistrați peste 160 operatori economici care activează în sfera laboratoarelor de patiserie și/sau cofetărie, lista acestora putând fi consultată pe site-ul DSVSA Sibiu.

În al doilea rând, nu recomandăm populației să achiziționeze produse alimentare de acest gen de la persoane neautorizate, întrucât riscul unei toxiinfecții alimentare este foarte mare”.

În concluzie: dacă țineți la sănătatea dvs. și a familiilor dvs., atenție de la cine și ce cumpărați pentru a putea petrece Sărbătorile Pascale în liniște, cu sănătate și liniște alături de cei dragi.

 

Autor
06 aprilie 2023 la 13:23

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 3 ore
„Operațiunea flotant” sau cum să faci baie gratis la Ocna Sibiului
Practica solicitării vizei de flotant pentru a-ți putea înscrie copilul la o altă școală decât cea de care...
Actualitate
4 min de citit
acum 9 ore
Până la alegeri va fi urât. Şi de alegeri la fel. Nu doar meteorologic vorbind
Scriam fix cu o săptămână în urmă că "După alegeri va fi urât. Chiar şi meteorologic vorbind". Aşa...
Eveniment
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
Miriuță, după înfrângerea de pe ”Municipal”: ”Puteam scoate mai mult dacă eram mai atenți”. Acuză că l-au înjurat spectatorii…
Antrenorul echipei ieșene, Vasile Miriuță, a recunoscut, la final, în conferința de presă, că echipa sa ar fi...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
Stoichiță a venit să-l vadă pe Ianis Stoica. ”Poate îi vine mintea la cap!” Internaționalul de tineret a avut ceva probleme medicale
Antrenorul echipei sibiene, Marius Măldărășanu, a declarat, în conferința de presă de după finalul meciului cu CSM Poli...
Actualitate
2 min de citit