Articol
„Investiția în dezvoltarea profesională civilă și în formarea generațiilor de lideri este implicit cheia succesului Armatei, în timp de pace și în război,” afirma recent LTG Theodore Martin, comandantul Centrului de arme combinate al armatei SUA. Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu se înscrie în aceste bune practici prin demersuri care completează fericit programul educațional național ”Școala altfel”.
În acest cadrul consemnăm și acțiunea găzduită de Școala Gimnazială nr. 13 din Sibiu (n.n. ca parte din proiectul „Sibiul meu CITEȘTE” – inițiat de Biblioteca Județeană ASTRA) în cadrul căruia istoricul Phd. Toma-Cosmin Roman (muzeograful Academiei Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu ) a pus în valoare comunicarea axată pe cunoașterea istoriei, demers în armonie cu strategia Ministerului Educatiei. Muzeograful a propus o incursiune în lumea magică a legendelor istorice, alături de elevii Școlii Gimnaziale nr. 13 din Sibiu (coordonați de prof. Monica Petec).
Feedback-ul activității
”Comunicarea este fundamentală între formator și elevi pentru îndeplinirea obiectivelor propuse în fiecare an de studiu. Fără o comunicare eficientă și adaptată nivelului copiilor nu se pot pune bazele educației generației tinere. Cu certitudine istoria își are rolul ei esențial în educarea și formarea gândirii critice a copiilor. Basmele și legendele istorice sunt primele formule de introducere / de acomodare a celor mici cu lumea realității istorice. Pentru succesul deplin al acestui obiectiv este absolut necesară colaborarea eficientă dintre educator și părinți. Un copil care îi vede pe părinți preocupați de lectură ( n.n. de genul de literatură ales) va fi mult mai motivat să le urmeze exemplul” spune istoricul, Phd. Toma-Cosmin Roman, o concluzie care vine să demonstreze importanța pe care o au comunicarea și informarea corectă în procesul dezvoltării profesionale individuale precum și feedback-ul acesteia în societatea contemporană.
Coincidență fericită
În ziua în care muzeograful Academiei Forțelor Terestre " din Sibiu promova istoria în școala sibiană, ministrul Daniel David anunța următoarele la finalul întrevederii cu reprezentanții Academiei Române și ai facultăților de istorie: ”După păstrarea limbii latine în curriculumul de specialitate, mă bucur să fiu ministrul care poate contribui la readucerea după câteva decenii a Istoriei românilor și a României ca disciplină de sine stătătoare la liceu”.