Actul legislativ privind serviciile digitale (Digital Services Act – DSA) emis de către Consiliul Europei, prevede că primul pas pentru ca să acţionezi împotriva conținutului online generat sau manipulat cu inteligența artificială şi care nu este etichetat clar, este să îl raportezi către platformele online unde a fost publicat, informează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Utilizarea unui deepfake sau a unui material generat cu inteligenţa artificială fără a se preciza “în mod clar și distinct” că a fost creat sau manipulat în mod artificial, poate fi raportată direct către platforme, utilizând mecanismele de raportare instituite de acestea. Materialele manipulate prin inetrmediul inteligenţei artificiale trebuiesc etichetate în consecință și trebuie divulgată originea sa artificială
“Regulamentul privind inteligența artificială definește deepfake ca fiind “o imagine ori un conținut audio sau video generat sau manipulat de IA care prezintă o asemănare cu persoane, obiecte, locuri sau alte entități ori evenimente existente și care ar crea unei persoane impresia falsă că este autentic sau adevărat”, precizează ANCOM..
Pentru a sprijini furnizorii de platforme online foarte mari și de motoare de căutare foarte mari în gestionarea riscurilor asociate proceselor electorale, Comisia Europeană a publicat Orientările către furnizorii de platforme online foarte mari și de motoare de căutare online foarte mari privind atenuarea riscurilor sistemice la adresa proceselor electorale.
Orientările privind atenuarea riscurilor sistemice la adresa proceselor electorale recomandă adoptarea unor măsuri de atenuare a riscurilor și a unor bune practici de către platformele online foarte mari și motoarele de căutare online foarte mari înainte, în timpul și după desfășurarea alegerilor. Același document recomandă marilor platforme online aplicarea Regulamentului privind inteligența artificială înainte de intrarea sa în vigoare.
Referitor la atenuarea riscurilor legate de inteligența artificială generativă, platformele online și motoarele de căutare online ale căror servicii ar putea fi utilizate pentru a crea sau disemina conținut generat de aceasta ar trebui să le ofere utilizatorilor interfețe și instrumente standard și ușor de utilizat, care să le permită să adauge etichete la conținutul generat astfel. De asemenea, ajustarea termenilor și condițiilor de utilizare și asigurarea aplicării lor este o altă măsură pentru evaluarea și atenuarea riscurilor legate de inteligența artificială generativă.
ANCOM a publicat informații detaliate despre cum se raportează către marile platforme online aspecte care contravin regulilor condițiilor generale de utilizare. La fel, Directoratul Naţional de securitate Cibernetică a publicat un ghid despre cum poate fi identificat un deepfake, iar Autoritatea Electorală Permanentă a publicat un ghid de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor.
Reamintim, de asemenea, că marile platforme online se află sub supravegherea Comisiei Europene sau a coordonatorului serviciilor digitale din țara de stabilire.
Foto: facebook/ANCOM