Articol
Luni a început examenul de Bacalaureat, prima probă, cea de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română nefiind una cu mare miză. Dacă în timpul pandemiei această examinare nu s-a desfășurat în formatul clasic, acum ea a revenit la formula inițială, față în față. Elevilor le-a fost testată capacitatea de a comunica liber pe tema unui text la prima vedere, existând trei tipuri de evaluare: utilizator mediu, avansat și experimentat. Majoritatea elevilor sibieni au privit proba nu cu multe emoții, considerând-o, mai degrabă, un antrenament pentru examenele următoare: „E ca o încălzire pentru ceea ce urmează. Nu am avut emoții, mă descurc bine la comunicarea liberă, îmi place să citesc, deci totul a decurs bine”, ne-a spus Adina, elevă la un colegiu bine cotat din Sibiu. Victor e și el optimist: „La examenul ăsta nu am auzit pe cineva să pice. Din câte știu, nici nu ai cum să nu treci de această probă. Am ceva emoții pentru examenele care vor urma, dar sunt sigur că totul va fi bine”, spune Victor, proaspăt absolvent al clasei a XII-a.
Ce probe urmează
Potrivit calendarului transmis de reprezentanții IȘJ Sibiu, în 8 – 9 iunie 2022 – se desfășoară evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B și Evaluarea competenţelor digitale – proba D, iar în 14 – 16 iunie 2022, Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
Probele scrise debutează cu proba la Limba și literatura română, ce va avea loc luni, 20 iunie. Marți, 21 iunie, se desfășoară proba E.c) obligatorie a profilului (matematică sau istorie), miercuri 22 iunie se desfășoară proba E.d) la alegere a profilului și specialității (fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, psihologie, economie, sociologie sau filosofie), iar joi 23 iunie va avea loc proba E.b) la Limba și literatura maternă.
Probele scrise pentru examenul național de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie 2022, încep la ora 9:00 și se vor desfășura în 8 de centre de examen, unul din ele având arondată și o subcomisie. Cel mai mari centre de examen sunt Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară ”Terezianum” Sibiu (395 candidați), Liceul Tehnologic „Independența” Sibiu (381 candidați), Colegiul Național ”Octavian Goga” Sibiu (373 candidați), iar cele mai mici sunt Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” Sibiu (289 candidați) și Liceul Teoretic ”Axente Sever” Mediaș (288 candidați).