Cercetătorii sibieni şi Conferinţa Naţională ASER

Acasa >

Articol

Săptămâna trecută, în perioada 23-25 noiembrie 2023, s-a desfăşurat la Bistriţa şi Năsăud, cea de-a XIX-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Asociaţiei de Ştiinţe Etnologice din România (ASER), cea mai importantă întâlnire de specialitate care reuneşte întreg corpul academic din muzee, cercetare şi învăţământul superior de profil. Înfiinţată în anul 2005, asociaţia are ca obiectiv major – stipulat în statut – promovarea intereselor profesionale ale tuturor etnologilor din România. 
Activităţile derulate de ASER de-a lungul vremii – editarea anuală a "Caietelor ASER", acordarea bursei "Mihai Pop", finanţarea unor cărţi publicate de tineri cercetători, participarea unor membri ai secţiunii de tineret la cercetări de teren – atestă creşterea eficienţei activităţii acesteia, ceea ce contribuie la consolidarea organizaţiei şi la crearea unor premise importante pentru afirmarea ei, cu atât mai mult cu cât una dintre priorităţile pentru perioada imediat următoare este aceea ca ASER să devină ONG de utilitate publică.
La Conferinţa Naţională ASER, Sibiul a fost reprezentat de cercetătoarele dr. Mirela Creţu şi dr. Karla Roşca (Muzeul ASTRA) şi de prof. univ. dr. Ilie Moise (Institutul de Cercetări Socio-Umane). Reprezentanţii cercetării etnologice din municipiul de pe Cibin au prezentat, în cadrul secţiunilor de profil, comunicări axate pe specificul şi elementele de bază ale identităţii zonei, iar muzeografa Karla Roşca şi-a lansat volumul "Ceramica săsească din zona Sibiului în secolele XVIII-XIX", publicat, anul acesta, la Editura Mega din Cluj-Napoca.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Tematica din acest an s-a axat pe etnologia bunei convieţuiri

Delegaţia sibiană – alături de ceilalţi cercetători participanţi la acest for ştiinţific naţional, preocupaţi de identitatea spirituală şi materială a României – a fost primită la Primăria Municipiului Bistriţa de edilul şef Ioan Turc, împreună cu celelalte oficialităţi: Gavril Ţărmure – manager al Centrului Cultural "George Coşbuc" şi Menuţ Maximilian -preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud. În acest context, preşedintele ASER, prof. univ. dr. Otilia Hedeşan, a subliniat rolul important al acestei asociaţii în protejarea elementelor spirituale care ne fac recognoscibili în spaţiul european şi mondial.
Dacă ziua de vineri – 24 noiembrie -a fost, în întregime, dedicată comunicărilor ştiinţifice şi dezbaterilor, sâmbătă, toţi participanţii la actuala ediţie ASER s-au deplasat la Muzeul Memorial "Liviu Rebreanu" din localitatea Prislop (denumită astăzi Liviu Rebreanu), unde s-a desfăşurat Adunarea generală a membrilor ASER. Cu acest prilej a fost marcat şi faptul că anul acesta prof. univ. dr. Ilie Moise a împlinit 75 de ani. Laudatio a fost rostită de dr. Mirela Creţu, director de specialitate la Muzeul ASTRA, care a subliniat locul şi rolul acestuia (profesor, editor, cercetător, jurnalist, colecţionar) în cadrul etnologiei româneşti – importantă disciplină identitară, alături de limba română, istoria şi geografia României. Cu acest prilej, prof. univ. dr. Otilia Hedeşan i-a conferit profesorului Ilie Moise o diplomă de recunoştinţă în care subliniază "contribuţia substanţială în câmpul ştiinţelor etnologice din România". La rândul său, profesorul Ilie Moise a mulţumit conducerii ASER pentru acest moment-surpriză, care îl onorează, dar îl şi ajută să depăşească o perioadă nu tocmai fastă din viaţa sa.

Dr. Andreea BUZAŞ

27 noiembrie 2023 la 21:03

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dan FRÂNCU
acum 13 minute
Programul Bugetare Participativă – etapa de evaluare a proiectelor, la Primăria Cisnădie
Pentru prima dată în istoria recentă a orașului, Cisnădia va beneficia de implementarea unor proiecte mici, realizate ca...
Actualitate
3 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 29 minute
Bilstein devine partener strategic al CSU Sibiu
CSU Sibiu, cel mai important brand sportiv al Sibiului și una dintre echipele reprezentative ale baschetului din România,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 30 minute
Sfârșit de săptămână, ba cu soare, ba cu ploi
Sfârșitul de săptămână aduce cu el un cer parțial noros, cu șanse de precipitații cuprinse între 5 și...
Actualitate
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 34 minute
Ce facem în weekend: ne plimbăm cu Mocănița, admirăm costumul popular românesc în Muzeul Astra sau mergem la meci
În acest weekend-ul sibienii pot petrece orele libere admirând costumul popular românesc, iar iubitorii tangoului delectându-se la un...
Actualitate
5 min de citit