Viena în dialog cu Sibiul. Istoricul Peter Urbanitsch la Institutul de cercetări socio-umane

Acasa >

Articol

Vineri, în data de 20 octombrie, Institutul de Cercetări Socio-Umane a găzduit prelegerea unui mare istoric austriac. Peter Urbanitsch, membru onorific al Institutului pentru Cercetarea Monarhiei Habsburgice și a spațiului balcanic, din cadrul Academiei de Științe Austriece a poposit la Sibiu la invitația directorului institutului, prof. univ. dr. Rudolf Gräf, unde a ținut prelegerea cu titlul „Revoluții și reforme. 1848-1849 în Europa centrală habsburgică”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Într-un stil caracterizat de o înaltă ținută academică, profesorul Urbanitsch a creionat publicului sibian un tablou cuprinzător al evenimentelor care au avut loc în 1848-1849, integrând în discursul său aspecte politice, juridice, socio-economice și culturale ale Monarhiei habsburgice. Cu o riguroasă analiză istorică și trecând informațiile transmise prin filtrul celor mai importante surse istorice, dr. Urbanitsch a prezentat câteva dintre transformările prin care a trecut societatea central-europeană în timpul Primăverii Popoarelor. Fenomenul cunoscut drept Revoluția de la 1848 a generat schimbări profunde în societatea europeană, zguduind din temelii ordinea regimurilor absolutiste. Monarhia habsburgică se definea drept un conglomerat multi și supra-național, cuprinzând în granițele sale naționalități diverse cu cereri, probleme și nevoi deosebite: cehi, polonezi, italieni, slovaci, croați, maghiari, ucraineni, români. Orașul-capitală, Viena, a fost locul în care la 13 martie 1848 au izbucnit evenimentele revoluționare, care au dus la răsturnarea cancelarului de stat Metternich, la libertatea presei și la proclamarea unei constituții. Deși a fost înăbușită, consecințele revoluției au deschis drumul Monarhiei habsburgice înspre constituționalism și acordarea de drepturi politice, sociale și economice și celorlalte naționalități. Peter Urbanitsch a concluzionat cu faptul că următorul eveniment de importanță macro-istorică, Primul Război Mondial sau Marele Război a fost cel care a dus la implozia și disoluția Dublei Monarhii, cauzele fiind atât de ordin extern, cât și intern.

Peter Urbanitsch este un renumit istoric austriac cu o vastă operă care a făcut cinste surselor istorice. Cea mai importantă lucrare a sa este monumentala „Die Habsburgermonarchie 1848-1918”, pe care a editat-o împreună cu Adam Wandruszka și Helmut Rumpler. Cele zece volume pe care le-a editat adună în paginile sale cele mai importante informații privitoare la statutul juridic, armată, relații internaționale, problemele naționalităților, confesiunile religioase ale imperiului, structuri sociale, viață politică și societate civilă, constituție și parlamentarism din monarhia habsburgică în perioada 1848-1918. O selecție din aceste studii, traduse în limba română de directorul institutului sibian si echipa sa, a fost publicată într-o serie de șase volume la editura Polirom. Cu câteva zile înainte de evenimentul care a avut loc la Sibiu, doctorului Peter Urbanitsch i s-a acordat Medalia de onoare a Institutului de Istorie ”George Barițiu” din Cluj-Napoca în cadrul Zilelor Academice Clujene, lumea academică și de cercetare românească celebrându-i astfel întreaga cercetare din domeniul istoriei monarhiei habsburgice.

Asist. univ. dr. Daniela Stanciu-Păscărița

30 octombrie 2023 la 21:49

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 12 ore
Două spectacole pentru adolescenți, în această lună, la Teatrul „Gong”
Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă în această lună două dintre cele mai captivante spectacole pentru...
Cultura
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 zi
Summit muzical european, pe scena Sălii Thalia
Joi, sibienii au ocazia să se delecteze la un concert extraordinar, la SUMMITUL MUZICAL EUROPEAN - "Rhapsody", în...
Cultura
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 3 zile
„Albă ca Zăpada” deschide luna mai, la Teatrul „Gong”
Evenimentele Teatrului „Gong” în luna mai încep cu una dintre cele mai îndrăgite povești: „Albă ca Zăpada și...
Cultura
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 4 zile
Din nou despre zona Manejului-Funarilor, sau cum să laşi să cadă zidul, apoi să te întrebi de ce
A revenit cumva în actualitate locul acela pe vremuri simpatic, romantic şi plin de istorie, probabil unul dintre...
Actualitate
6 min de citit