Patru străzi din Cisnădie, cuprinse în planul de modernizare a rețelelor de apă și canalizare din oraș au aruncat în aer liniștea din localitate. Cisnădienii sunt nemulțumiți de ritmul în care evoluează lucrările, astfel că marți dimineață primarul orașului Gheorghe Huja a convocat la Primărie o întâlnire cu reprezentanții firmei Strabag, câștigătoarea licitației pentru executarea lucrărilor și SC Apă Canal SA, compania care derulează investiția. Edilul a explicat că situația din teren e cauzată de faptul că firma Strabag a subcontractat altor firme lucrările, iar acestea din urmă nu lucrează potrivit graficului.
Acuzații grave
Marți dimineața primarul Gheorghe Huja a adus acuzații grave firmei Strabag, în timpul întâlnirii de la Primărie:
„Străzile sunt blocate, toată lumea îmi dă mie în cap, face scandal! Am avut ieri o discuție cu vreo 20 de cetățeni și au șters cu mine pe jos! Degeaba vin ei și îmi spun că ei au contract cu Apă Canal! Eu sunt reprezentantul acestui oraș, eu trebuie să răspund de ce se întâmplă în orașul acesta! De o lună și jumătate, pe strada Țesătorilor nu mai lucrează nimeni! Nu mai sapă nimeni! Toată strada e blocată! Strada Măgurii, Șelimbărului, Lungă, la fel!. Avem un proiect pe finanțare pe raza orașului Cisnădie, a existat o licitație câștigată de firma Căpușă Strabag!” a spus primarul Cisnădiei.
Ce se întâmplă cu lucrările
Huja s-a adresat reprezentanților firmei Strabag: „Eu vă opresc lucrările de astăzi! Voi sunteți căpușă! Firma Căpușă Strabag! N-am ce să discut cu asemenea oameni! Oameni buni, nu mai ai cum să vorbești cu ei civilizat! Ne-au blocat orașul, toate străzile sunt blocate! Patru străzi principale! Pentru ce? Pentru că firma Strabag participă la licitație, n-are niciun angajat! Mă refer la lucrările de pe raza orașului Cisnădie! Toate firmele sunt contractate, prin negocierile avute cu firma aceasta, că cineva îi susține la nivel național! Am mai văzut scandaluri și în alte părți din țară! Au venit și au făcut contracte cu alte firme! Au plecat, au mai rămas patru firme din vreo zece! Am discutat cu cei de la Gospodăria Comunală să mă apuc să fac eu curățenie, ordine pe străzile astea! Dacă pe strada Șelimbărului au introdus 235 de metri de conductă de apă, așa m-a lăsat cu ea! Și au început lucrările pe altă stradă! N-au materiale, n-au robineți, n-au nimic! E o bătaie de joc ce face această firmă! E o bătaie de joc! Strada Șelimbărului este drum județean. Am 750 de metri pe care i-am asfaltat și bordurat și 950 de suprafață pe care am introdus apă, nu am cum să fac nimic! Pentru că n-au materiale! Și domnul se șifonează, se supără când le spun pe nume! N-au ce să caute acești oameni, să participe la licitație! Cine îi lasă pe acești oameni la licitație? Din moment ce n-au un angajat! Acum două săptămâni au venit cei de la ITM. A fost pauză! Toată lumea a fugit acasă, că lucrau la negru! Păi cum să las orașul ăsta așa? Joi, vineri și luni n-au venit oamenii la lucru! Că lucrau la negru! Eu nu pot să las orașul ăsta blocat peste iarnă! Cât să mai suport bătaia asta de joc? Au venit cu conductă de 20 în curți unde sunt 3-4 familii. A trebuit să își cumpere oamenii țevi! Indiferent de câți bani se pierd, nu mă interesează! Eu opresc lucrările astea! Toată lumea înjură! Oamenii nu știu că Strabag, Apă Canal, știu că primarul e de vină! Pentru ce participă ei la licitație când sunt descoperiți total cu angajații? Începând cu data prezentă, Primăria Cisnădie suspendă toate autorizațiile de săpătură! Că nu sunt bătaia de joc a nimănui! Ce caută cei de la Strabag? Să le dau suprafețe lungi, să facă bani, iar eu să rămân cu zona centrală! Noi avem o finanțare pentru modernizare drumuri! Și eu, în funcție de cum gată ei lucrarea, eu pot să vin cu alți bani pentru finanțare să repare drumurile. Cum să repari, dacă de patru luni m-au făcut de toată rușinea cu oamenii Să-mi spună o stradă terminată!”, a mai spus Huja.
Ulterior întâlnirii de la Primărie, Gheorghe Huja a declarat pentru Tribuna: „Aștept să se achite de sarcini, să finalizeze lucrările pe cele patru străzi și apoi vedem cum continuăm. Așa nu se mai poate. Nu poți să îți bați joc de locuitorii orașului lucrând în ritmul ăsta”.
Străzile care au stârnit nemulțumirea oamenilor și administrației locale sunt Măgurii, Țesătorilor, Șelimbărului și Lungă, artere pe care se desfășoară lucrări.
La întâlnire a participat și reprezentantul Consiliului Județean Sibiu
„Noi, în calitate de proprietar și dânșii administratori – au avizul de săpătură din partea noastră, pentru că noi suntem obligați să dăm, având în vedere că e un proiect european. Partea de monitorizare a lucrărilor este exclusivă a beneficiarului Apă Canal, care gestionează foarte clar și echipele care trebuie să fie pe șantier și subcontractorii pe care trebuie să îi aibă”, a spus Daniela Stoica, director executiv – Direcția Tehnică, Investiții și Patrimoniu, din cadrul CJ Sibiu.