Volumele de Istorie Bisericească Universală (IBU) apărute la Editura BASILICA a Patriarhiei Române

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu au fost lansare ”Volumele de Istorie Bisericească Universală” Lucrarea de proporții considerabile este realizată prin participarea cadrelor didactice care predau această disciplină la facultăţile de teologie din București, Sibiu și Cluj.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Evenimentul s-a desfășurat cu binecuvântarea și participarea Înaltpreasfințitului prof. univ. dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, fiind prezent coordonatorul colecției, pr. prof. Viorel Ioniţă , prodecanul facultății sibiene, pr. prof. univ. dr. Constantin Necula, unul dintre contributori, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, cadre didactice și studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu.
Pr. prof. univ. dr. Constantin Necula a evidențiat importanța celor două volume cuprinse în Colecția Cursuri, Manuale și Tratate de Teologie Ortodoxă a Editurii Basilica a Patriarhiei Române, aducând spre exemplificare manualul de Istorie bisericească a Sf. Ierarh Andrei Șaguna, manual ce marchează începutul studierii pe baza unui volum a acestei discipline la Sibiu.
Un laudatio a fost rostit de către Înaltpreasfințitul prof. univ. dr. Laurențiu Streza, care a evocat câteva repere academice ce au permis pr. prof. dr. Viorel Ioniţă să aibă o viziune de ansamblu.
„Ne bucurăm că voi, studenții, veți avea acum posibilitatea să vă informați direct de la o sursă foarte generoasă. Manualul nu este totul într-o cercetare, într-o pregătire, dar este elementul fundamental, de la care se pornește apoi în elaborarea și aprofundarea unor subiecte spre care vă veți simți atrași pentru că aceste manuale vă oferă și o bibliografie generoasă” a spus ierarhul.
Preotul prof. dr. Viorel Ioniţă a prezentat într-o notă personală începuturile manualului de Istorie Bisericească Universală gândit, inițial în două volume, însă volumul al doilea este împărțit în două tomuri, având în vedere că ele cuprind o prezentare istorică a evoluției fiecărei Biserici Ortodoxe autocefale în parte.
Despre necesitatea creată la finalul anilor 90, de lipsa manualelor de IBU ce au dat naștere acestor volume din al cărui colectiv redacțional a făcut parte din partea a vorbit pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr.
Iniţiativa de elaborare a acestei colecţii de Tratate, manuale şi cursuri de teologie îi aparţine Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, rostul lor fiind acela de a oferi o bază teologică comună pentru toţi profesorii şi studenţii de la facultăţile de teologie din Patriarhia Română.

12 octombrie 2023 la 14:03

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 28 minute
Scandal la ”Zburătorii” după premierea echipei în fotoliu rulant de către Primăria Sibiu. Președintele Daniel Troacă respinge acuzațiile în privința banilor și explică întreaga situație
Ovidiu BOICA, Ștefania VESA Mai mulți componenți ai echipei de baschet în scaun rulant ”Zburătorii”, participantă în Campionatul Național...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 3 ore
Transilvania Tattoo Expo prezintă în premieră, una din atracţiile Sibiului: povestea adevărată a fiului lui Vlad „Dracula” Ţepeş, înmormântat în Biserica Evanghelică
Pentru prima dată, artiştii tatuatori, Ovidiu Popârţan din Sibiu şi Marius Jucan din Cluj, împreună cu istorici locali...
Actualitate
4 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 4 ore
Magie, iluzionism și efecte speciale, pe scena Sălii Thalia
Duminică, Sala Thalia se transformă într-un adevărat loc al magiei și al circului. Cei mici sunt invitați să...
Cultură
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 5 ore
Femeie reținută la Sibiu pentru înșelăciune: a păcălit o bătrână folosind un pretext religios
O femeie în vârstă de 53 de ani,  din județul Vâlcea, a fost reținută de polițiști, fiind cercetată...
Actualitate
2 min de citit