Consumul de droguri în rândul elevilor e un fenomen întâlnit și în Sibiu, un flagel despre care s-a vorbit mult, neoficial, în ultima perioadă. Elevii, părinții, prietenii și cunoscuții acestora povestesc despre un fenomen îngrijorător, destul de răspândit. Lupta împotriva consumului de substanțe psihoactive a fost prezentată într-o conferință de presă organizată la sediul IPJ Sibiu.
Polițiștii sibieni își vor intensifica acțiunile de patrulare și menținere a siguranței în zona școlilor. Există unele unități școlare cărora li se acordă o atenție deosebită, încercându-se prevenirea unor fenomene periculoase.
Care sunt cele mai răspândite droguri în Sibiu
Șeful IPJ Sibiu, chestor de poliție Tiberiu Ivancea a vorbit despre cele mai răspândite droguri din Sibiu, cunoscute sub denumirea de ”cristale”: ”Este cel mai răspândit la nivelul tinerilor. Din acest an, am identificat câteva licee în care acționăm și în timpul pauzelor. Mai mult în pauza mare, de 20 – 30 de minute. Feedback-ul după o săptămână este bun, în sensul că nu mai sunt acele grupuri de elevi care se adună. Acolo apar cele mai multe riscuri, în grupuri. Încercăm prin acțiunile noastre să preîntâmpinăm crearea acelor grupuri. Drogurile ”cristal” sunt cele mai ieftine și cele mai la îndemână! Se vând cu câteva zeci de lei pe doză”.
Polițiștii sibieni, prezenți în toate unitățile de învățământ
Reprezetnații IPJ Sibiu au vorbit despre o creștere a prezenței polițiștilor în toate unitățile de învățământ. ”Desfășurăm activități în unitățile de învățământ, atât în licee, cât și în școli gimnaziale, ajungem inclusiv în grădinițe. Legat de problematica consumului de droguri, întotdeauna mergem la solicitarea unității de învățământ, dar și preventiv, în funcție de disponibilitatea unității de învățământ. Ne-am deplasat, am făcut recomandări, pentru că important pentru noi este să le transmitem acel mesaj de a ști să se adapteze și să se ancoreze în realitatea aceasta de a spune „Nu” în momentul în care se află în situații de a li se oferi sau consuma droguri. Acest consum nu ține neapărat de incinta unității de învățământ, ci de toate aspectele vieții lor, indiferent unde se află!”, a spus comisarul șef de poliție Mihaela Paliștan, șeful Biroului Siguranță Școlară.
Cu ochii și pe traficul rutier din zona școlilor
Polițiștii sibieni se implică și în supravegherea traficului rutier din zona școlilor, susținând mai multe acțiuni de patrulare și, totodată, organizând întâlniri cu elevii.
”Odată cu începerea noului an școlar, au fost realizate activități de patrulare în zona unităților de învățământ, de defluire a traficului rutier, precum și activități preventive desfășurate cu elevii. Polițiștii Biroului Siguranța Școlară au luat parte la 32 de întâlniri cu elevi și cadre didactice, la nivelul a 15 unități de învățământ de pe raza județului Sibiu. De asemenea, de la nivelul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, în parteneriat cu alte instituții, a fost organizată cea de-a treia ediție a Conferinței ”Your Extraordinary Success without Drugs”. Astfel de activități vor continua pe parcursul întregului an școlar, pentru ca elevilor sibieni să le fie asigurat un climat de ordine și siguranță publică, în incinta și zona adiacentă școlilor”, au arătat reprezentanții IPJ Sibiu.
D.B.