Schimbările climatice sunt din ce în ce mai agresive și distrug agricultura. Cum se pot proteja fermierii de pierderi

Acasa >

Articol

Într-o țară cu jumătate din suprafață destinată agriculturii, acest domeniu este o componentă foarte de importantă a economiei. Dar este, în același timp, și o activitate extrem de vulnerabilă, care depinde aproape în totalitate de factorii de mediu. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

România este a opta cea mai întinsă țară din UE, are a șaptea cea mai mare populație și este a șasea în blocul comunitar la suprafața agricolă cultivată. În fiecare an, fermierii români înregistrează recorduri de producție, în special la cereale, și se bat pe primele locuri în clasament cu țări precum Franța sau Spania.

 

Schimbările climatice din ce în ce mai evidente din ultimii ani au făcut, însă, și mai greu de gestionat un domeniu de o valoare inestimabilă pentru economia țării. Lupta cu grindina, furtuna, înghețul, seceta prelungită sau incendiile de vegetație este inegală și, de cele mai multe ori, este pierdută de către om, iar fermierii și investitorii în agricultură pot rămâne fără munca de un an sau de o viață într-un interval de câteva minute. De aceea, importanța asigurărilor pentru culturile agricole sunt esențială pentru a mai reduce sau a acoperi total pierderile produse în urma unor astfel de catastrofe naturale. 

 

Plantele trec prin diverse stadii de evoluție și pot fi influențate de factorii de mediu din februarie și până toamna târziu. Și pentru că factorii de mediu contribuie în mod decisiv la dezvoltarea culturilor, o asigurare pentru culturi agricole acoperă prejudiciile în următoarele situații:

 

  • îngheț de primăvară, imediat după cultivarea anumitor soiuri de plante;

  • îngheț de toamnă, atunci când plantele își încheie ciclul productiv, iar solul este pregătit cu noi cuiburi, pentru noul an de cultură;

  • îngheț de iarnă;

  • inundații din ploi de vară, care lovesc cu repeziciune și conduc la acumulări mari de apă pe metru pătrat;

  • inundații din ploi tomnatice, dese, prelungi;

  • furtuni violente (tornadă, uragan, etc.);

  • prăbușiri sau alunecări de teren (suprafețe cultivate, suprafețe adiacente);

  • grindină și vijelie;

  • incendii de vegetație.

 

Toate aceste riscuri sunt acoperite de asigurări agricole și de opțiunile alese în funcție de riscurile potențiale, iar pentru stabilirea acestora, specialiștii Leader Team Broker stau la dispoziția fermierilor și investitorilor în domeniul agricol, cu consultanță și recomandări.

 

Asigurările agricole se adresează atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, care exploatează terenuri agricole în mod profesionist, aceștia având la dispoziție atât varianta standard, cât și variante personalizate, în funcție de riscurile la care este expusă activitatea fiecărui client.

 

Asigurarea agricolă vizează sectorul legumicol și cerealele, cât și plantele tehnice și furajele. Așadar, culturile despăgubite pot fi cele tradiționale, cum ar fi porumb, floarea soarelui, grâu, orz sau răpită, dar și mai puțin întâlnite la noi, că cele de muștar sau soia.

 

În funcție de gradul de distrugere și de tipul daunelor, polița de asigurare poate deconta sumele asigurate. Perioadele de asigurare, corelate cu anul agricol, pot fi stabilite cu ușurință în cadrul poliței, acoperindu-se astfel potențialele probleme. În plus, pot există situații în care un an poate fi mai roditor, în vreme ce un altul poate fi mai slab, din punct de vedere al rezultatelor. Este important să știi că nu trebuie să îți mai faci griji cu privire la acest aspect și că mai mult decât atât nu trebuie să te îndatorezi pentru a salva rămășițe ale recoltelor, pentru că toate acestea intră sub incidența asigurării agricole.

 

Agricultura a fost dintotdeauna supusă vicisitudinilor vremii, însă în ultima perioadă schimbările climatice au adus manifestări extreme din ce în ce mai dese și mai distrugătoare. Pentru a atenua pierderile generate de astfel de dezastre, asigurările agricole sunt soluția optimă pentru toți profesioniștii care activează în domeniu.

 

25 septembrie 2023 la 09:12

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 5 ore
Marea bicicleală: se deschide sezonul de pedalat, cu gogoși și vărzar
Duminică, 11 mai ac, sibienii sunt invitați la o tură cu bicicleta pentru a marca deschiderea sezonului din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 6 ore
VIDEO | Voluntarii lui Nicușor Dan, în stradă de Ziua Europei: mobilizare în toată ţara și la Sibiu
Zeci de voluntari și susținători ai lui Nicușor Dan s-au adunat vineri, în jurul orei 18:00, în fața...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
Măldărășanu n-are emoții înaintea ultimului joc de-acasă, din acest sezon: ”Vrem să facem un meci perfect!”
Sibienii joacă, sâmbătă după-masă, ultimul joc de pe ”Municipal”, din acest sezon al Superligii. Antrenorul acestora speră să...
Actualitate
5 min de citit
acum 7 ore
O veste bună! Cristi Neguț, încă două sezoane la FC Hermannstadt. ”Mai urmează și altele…”
Cu o zi înaintea meciului cu CSM Poli Iași, din penultima etapă în play-out-ul Superligii, ultimul test al...
Actualitate
1 min de citit