Prima monedă emisă vreodată, expusă în premieră în România!

Acasa >

Articol

Vizitatorii expoziţiei au ocazia să admire o hektă, prima monedă emisă vreodată, realizată din electrum, un aliaj natural de aur și argint, bătută în regatul lidian din Asia Mică, între 630 – 600 î.Hr.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În perioada 21 septembrie 2023 – 1 martie 2024, Muzeul Băncii Naționale a României găzduiește expoziția temporară Cele două fețe ale monedei. Mijloace de schimb – Capodopere ale artei în cadrul căreia publicul va putea admira 100 dintre cele mai valoroase monede antice aparținând Colecției Numismatice Alpha Bank, una dintre cele mai importante și valoroase la nivel mondial, anunţă Elena Liliana Cacovean, Referent de specialitate în cadrul Agenţiei SIBIU.

„Prin intermediul exponatelor publicul va putea să realizeze o incursiune imaginară în lumea Greciei și Romei antice, în care miturile și eroii făceau parte din realitatea cotidiană.

Expoziția aduce o nouă perspectivă asupra banilor care, pe lângă funcțiile lor economice cu care fiecare dintre noi suntem familiarizați, pot fi și surse istorice de primă importanță sau pot avea calități artistice nebănuite.

În premieră în România vizitatorii vor putea admira o hektă, prima monedă emisă vreodată, realizată din electrum, un aliaj natural de aur și argint, bătută în regatul lidian din Asia Mică, între 630 – 600 î.Hr.

Totodată, va putea fi urmărit modul în care utilizarea monedei s-a răspândit treptat în zonele în care grecii antici și-au impus supremația. De asemenea, sunt prezente în expoziție și monedele emise de cetățile Histria și Callatis în secolele V-IV î.Hr., drahmele histriene fiind primele monede bătute pe actualul teritoriu al României.

O secțiune aparte în cadrul expoziției este cea intitulată Moneda în cetățile grecești Histria, Tomis, Callatis. Imagine și context arheologic, în care am expus, alături de monedele emise de aceste orașe, aflate în patrimoniul Muzeului BNR, obiecte puse la dispoziție de Institutul de arheologie Vasile Pârvan al Academiei Române, respectiv Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Expoziţia poate fi vizitată începând din 22 septembrie 2023, în cadrul tururilor ghidate gratuite pe care Muzeul BNR le organizează de luni până vineri, în urma unei programări prealabile”, a precizat Elena Liliana Cacovean într-un comunicat de presă.

 Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

 

21 septembrie 2023 la 21:00

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 2 ore
Marea bicicleală: se deschide sezonul de pedalat, cu gogoși și vărzar
Duminică, 11 mai ac, sibienii sunt invitați la o tură cu bicicleta pentru a marca deschiderea sezonului din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 3 ore
VIDEO | Voluntarii lui Nicușor Dan, în stradă de Ziua Europei: mobilizare în toată ţara și la Sibiu
Zeci de voluntari și susținători ai lui Nicușor Dan s-au adunat vineri, în jurul orei 18:00, în fața...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 3 ore
Măldărășanu n-are emoții înaintea ultimului joc de-acasă, din acest sezon: ”Vrem să facem un meci perfect!”
Sibienii joacă, sâmbătă după-masă, ultimul joc de pe ”Municipal”, din acest sezon al Superligii. Antrenorul acestora speră să...
Actualitate
5 min de citit
acum 4 ore
O veste bună! Cristi Neguț, încă două sezoane la FC Hermannstadt. ”Mai urmează și altele…”
Cu o zi înaintea meciului cu CSM Poli Iași, din penultima etapă în play-out-ul Superligii, ultimul test al...
Actualitate
1 min de citit