Opt secole de atestare documentară – sărbătoare la Arpașu de Jos

Sâmbătă și duminică au fost zile de mare sărbătoare pentru Arpașu de Jos, localnicii și oaspeții acestora bucurându-se împreună de aniversarea celor opt secole de atestare documentară a localității. Pentru frumoasa sărbătoare, Primăria și Consiliul Local al comunei Arpașu de Jos, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu, au organizat o serie de manifestări culturale și religioase, ce au avut rolul de a aduce laolaltă oamenii de ieri și de astăzi ai acestei comunități, personalitățile locale, dar și oaspeți dragi.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Zilele Arpașului – 800 de ani de la prima atestare documentară” a fost o încercare reușită de a prezenta oamenilor istoria acestei așezări, de a vorbi despre personalitățile locului, despre tradițiile, obiceiurile și frumosul port tradițional, de a discuta despre evoluția localității. De asemenea, în cele două zile ale sărbătorii, oamenii s-au putut bucura de un program artistic, iar cei mai puțin pretențioși, s-au întreținut alături de cei dragi la terasele special amenajate în curtea Casei de Cultură, într-o atmosferă deosebit de frumoasă.

 

Muzică, film documentar, expoziții de artă plastică și port popular…

 

Activitățile aniversare au debutat sâmbătă, la Casa de Cultură Arpașu de Jos.

Începând cu ora 15, aici a debutat evenimentul itinerar „Citadele sibiene”, ce propune sibienilor o îmbinare inspirată între arta plastică și creația muzicală. Astfel, participanții la eveniment au asistat la un recital extraordinar de chitară susținut de muzicianul Tudor Niculescu Mizil și în paralel, au avut ocazia de a admira operele cunoscutului artist plastic sibian, Ioan Tămâian. (După debutul de la Arpașu de Jos, manifestarea itinerantă „Citadele sibiene” va ajunge în 10 septembrie la Biserica Evanghelică din Bazna – ora 12 și Biblioteca Orășenească Avrig – ora 18.)

Tot în Casa de Cultură a comunei a fost organizată și o mică expoziție de port popular autentic.

Seara, cei interesați au putut asista la proiecția filmului documentar „Arpașu – 800”, prima porție de istorie și civilizație locală pregătită pentru această frumoasă aniversare a satului de la granița județului cu Brașovul.

 

Biserica a contribuit la realizarea sărbătorii

 

Organizatorii manifestărilor aniversare au beneficiat și de această dată, de o mână de ajutor întinsă de biserica străbună, activitățile din cea de-a doua zi începând în jurul orei 9, cu Sfânta Liturghie oficiată la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”.

Imediat după slujbă, oaspeții, oficialitățile locale și județene și mulți localnici îmbrăcați în frumoase costume populare specifice locului, au plecat într-o frumoasă paradă spre zona centrală a satului, la Casa de Cultură, unde s-au desfășurat celelalte activități incluse în programul zilei.

 

O carte despre istoria unui sat

 

Cea de-a doua porție de istorie și civilizație locală pregătită pentru „Zilele Arpașului – 800 de ani de atestare documentară”, mult mai consistentă și valoroasă, a fost reprezentată de lansarea și prezentarea volumului „Arpașu de Jos – Un sat în istorie… Istoria unui sat” (volumul II), al căror autori sunt Gheorghe Ovidiu Șerbu și Ioan Vulcan – Agnițeanu. Cartea, o ediție revizuită, completată și îmbunătățită a volumului publicat în 2020, cuprinde în paginile sale, povești despre fapte, oameni, locuri, dar și informații prețioase despre istoria localității. Fără a avea pretenția că volumul reprezintă o monografie a Arpașului de Jos, autorii consideră că acesta este „o povestioară de povestit, de citit, de ascultat și de priceput”.

Despre conținutul cărții, geneza acesteia, istoria locului și multe întâmplări autentice din Arpașu de Jos de odinioară, a vorbit publicului prezent dr. Gheorghe Ovidiu Șerbu, cetățean de onoare al comunei și medic în sat aproximativ patru decenii, unul dintre autori. Ajutat de o prezentare power – point, dr. Șerbu a expus informații referitoare la un document din 1223, de pe vremea regelui Andrei al II-lea al Ungariei, în care se face referire la faptul că pământurile date călugărilor cistercieni aduși pentru înființarea Mănăstirii Cârța au fost luate de la vlahii (românii) ce locuiau într-o așezare căruia î se spunea Arpaș. În prezentare au fost făcute și alte referiri despre prezența românilor pe aceste meleaguri, istoria locului, importanța istorică și administrativă a satului, multe dintre informații oferite având un puternic caracter inedit.

Volumul al II-lea al cărții „Arpașu de Jos – Un sat în istorie… Istoria unui sat” a apărut datorită efortului financiar făcut de societatea Sobis SRL (Complexul Turistic Albota), iar cartea a fost distribuită gratuit oricărui doritor.

După prezentarea volumului, publicul prezent a asistat la un program artistic susținut de soliști vocali, grupuri corale, ansambluri coregrafice, ansambluri folclorice din comună sau din alte localități.

 

Spectacol artistic pentru toate gusturile

 

Au evoluat pe scenă Corul Bisericii Ortodoxe din Arpașu de Sus, grupul de dans modern al copiilor din Arpașu de Jos, ansamblurile folclorice „Comorile Arpașului”, „Ceata Junilor” și „Cârțișoara”, soliștii Antonia Bogdan, Ioana Brad, Cristina Posa, Traian Stoiță, Camelia Cosma Stoiță, Adina Roșca, Cătălin Doinaș, Răzvan Năstăsescu, Geanina Gavrilă, Dorinel Gavriluț, Daria Cîrțoroșan, Sonia Cîrțoroșan, Maria și George Farcaș, Georgiana Pătrînjel.

La sărbătoarea din Arpașu de Jos au participat, în calitate de invitați, și vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Vlad Vasiu și primarul comunei Sadu, Valentin Ivan, președintele filialei Sibiu a Asociației Comunelor din România.

D.F.

Foto: facebook Primaria Arpasu

04 septembrie 2023 la 16:19

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 ore
Seară de cântec, dans și bucate tradiționale cu Robert Târnăveanu și „Ceata Junilor” la Noaptea Muzeelor
Junii Sibiului sunt invitați să  participe și în acest an la Noaptea Muzeelor, un eveniment național popular, găzduit...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 4 ore
FOTO/ Lucrările la noua parcare Tursib de pe strada Monaco avansează. Sunt prevăzute 36 de stații de încarcare lentă
Proiectul celor de la Tursib privind construirea unei parcări moderne destinate autobuzelor electrice din flota metropolitană este în...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 4 ore
Accident pe Șos. Alba Iulia: un motociclist s-a răsturnat în sensul giratoriu
Un accident s-a produs vineri după masa pe Șoseaua Alba Iulia, din municipiul Sibiu. Din cauza vitezei și...
Actualitate
1 min de citit
acum 6 ore
FOTO/ VIDEO EXCLUSIV: SELGROS AJUNGE LA SIBIU! CUM ARATĂ ÎN INTERIOR
Primul magazin Selgros din Sibiu se va deschide în zorii zilei de 23 mai, la ora 6:00, pregătirile...
Actualitate
2 min de citit