Urzeala icoanei Maicii Domnului în textele vechi ale Orientul creștin- pretexte ale bucuriei

Un alt volum important în înțelegerea Evangheliei Maicii Domnului – așa cum ar trebui privite textele despre ea în cultura evlaviei creștine- este cel propus în urmă cu ceva ni de Dl. Profesor Remus Rus, care asigură cuvântul înainte și traducerea: Fecioara Maria în literatura ortodoxă Veche Orientală (Ed. Univers Enciclopedic Gold, 2017, 246 pg.) Chiar dacă nu avem texte cu profund conținut teologic ori a căror autenticitate este de netăgăduit sunt mereu impresionat de recitirea- de data aceasta sistematică -a unor „povestiri” vrednice de lectură a căror valoare principală este că așează pe Maica Domnului- Maică și Ucenica dintâi a Mântuitorului- în istoria iconomiei mântuirii noastre. Sunt texte care premerg și continuă oarecum informațiile legate de Domnul Iisus Hristos marcând oarecum exegeza culturală a istoriei mântuirii noastre.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

            Dincolo de Cuvântul Înainte (pp. 7- 15) al eruditului propunător al volumului, Profesorul Remus Rus, ni se dăruiesc o serie de texte-cheie, cum am remarcat, în identificarea profilului uman al Maicii Domnului: Epistola lui Iacob de Edessa către Ioan Stâlpnicul despre genealogia Fecioarei Maria (pp.17- 24), Protoevanghelia lui Iacob (pp. 26-42), Nașterea și copilăria lui Iisus în literatura siriacă (extrase)(pp.43- 70); Viziunea lui Teofil sau Cartea Fugii sfintei Familii în Egipt (pp.71-104); Tânguirea Maicii Domnului (pp. 105-122) și Transitus Mariae – Trecerea în slavă cerească a Sfintei Fecioare Maria, Născătoare de Dumnezeu (pp. 123-188). Urmate de o serie de adnotări necesare lecturii, notele finale fiind ele însele o propunere interesantă pentru a-ți dezvolta lectura subiectului (pp. 201-246).

            Revin cu o ultimă adnotare. Chiar dacă textele nu au validarea totală a ethosului literar-teologic al Ortodoxiei exegetice, fiind departe de rigoarea textelor lui Nicodim Aghioritul, Epifanie Monahul, Simeon Metafrastul, Ioan Damaschin ori Ipolit al Tebei ele aduc materialul absolut necesar transmiterii catehetic-omiletice a „poveștii” de viață și nemurire a Maicii Domnului. Modul în care face selecția textului și identificarea unor izvoare de tranziție spre teologia modernă, cordialitatea bibliografică pe care o propune editorul fac din volum unul cere nu poate lipsi din cultura predicatorului ori propunătorului unei cercetări în teologia mariologică. Poate părea o ieșire spre teologia populară a subiectului dar, de cele mai multe ori, propune aceasta cu discreția textului care întărește conștiința apologetică și comunicare către popor a adevărului de credință.

 

Autor
16 august 2023 la 21:45

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 1 oră
FOTO/ VIDEO EXCLUSIV: SELGROS AJUNGE LA SIBIU! CUM ARATĂ ÎN INTERIOR
Primul magazin Selgros din Sibiu se va deschide în zorii zilei de 23 mai, la ora 6:00, pregătirile...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 2 ore
Maratonul Internațional restricționează traficul în Sibiu. Care sunt străzile pe care nu se va circula
În weekend-ul 24–25 mai, în Sibiu va avea loc Maratonul Internațional 2025, cel mai mare eveniment sportiv de...
Actualitate
5 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 18 ore
Un tânăr de 21 ani, amendat cu 4000 de lei, după ce a fost prins conducând cu 150 km/h pe Șoseaua Alba Iulia
Un tânăr de 21 ani, a fost sanționat deoarece a depășit cu mult limita de viteză admisă pe...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 18 ore
Patru tineri reținuți pentru furt de articole vestimentare și produse cosmetice
Patru tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, sunt bănuiți că ar fi sustras articole...
Actualitate
1 min de citit