Nerespectarea strategiei colectării şi depunerii selective a deşeurilor duce la nemulţumiri şi aplicarea unor măsuri stricte, la Avrig

Acasa >

Articol

Deşi, de câţiva ani buni, în oraşul Avrig este implementat un sistem de gestionare selectivă a deşeurilor, există încă destul de mari probleme în ceea ce priveşte convingerea populaţiei de a respecta întocmai această strategie. Încă foarte mulţi oameni nu respectă principiul selectării şi depunerii gunoiului pe fracţii, există mult prea multe containere de gunoi unde se aruncă absolut orice (chiar dacă mult din gunoiul generat este foarte uşor de selectat şi depozitat acolo unde îi este locul), încă se aruncă mult gunoi în locuri nepermise… Cetăţenii au încă mult de învăţat în acest sens şi trebuie să înţeleagă că printr-o atitudine lipsită de respect faţă de demersurile de gestionare selectivă a deşeurilor, îşi aduc contribuţia la scumpirea taxei achitate pentru colectare. În plus, indiferenţa şi lipsa de colabo-rare duc şi în această situaţie la crearea unor alte probleme grave, foarte greu de remediat ulterior. Dacă urmărirea şi sancţionarea persoanelor ce nu respectă principiile depozitării selective a gunoiului ar fi mai bine puse la punct, poate că şi succesul gestionării deşeurilor ar fi mai însemnat…
Pe de altă parte, autoritatea publică locală trebuie să urmărească aşa cum se cuvine şi modul în care operatorul regional de salubritate îşi face treaba, astfel încât să fie eliminată "din faşă" orice suspiciune de neseriozitate, lipsă de profesionalism sau nerespectare a prevederilor contractuale.
Zilele trecute, nerespectarea principiului depozitării selective a gunoiului pare că a fost şi cauza ce a generat o întâmplare considerată, într-o primă fază, scandaloasă. O echipă a societăţii ce asigură colectarea şi transportul deşeurilor în regiune, aflată la muncă pe strada Gării, a fost surprinsă de un localnic în timp ce golea un container destinat colectării sticlei şi a deşeurilor din sticlă menajeră, în autospeciala destinată colectării gunoiului menajer. Localnicul a filmat momentul şi a postat filmul cu întâmplarea respectivă pe grupul AVRIG al reţelei de socializare facebook, grup ce are aproape nouă mii de membri, dar şi pe profilul personal. Cum era şi normal, postările nu au rămas mult timp fără reacţii din partea utilizatorilor acestei reţele, părerile exprimate fiind diverse.
La scurt timp după postarea ce a iritat puţin avrigenii cu cont de facebook, am solicitat în scris operatorului regional de salubritate un punct de vedere oficial referitor la filmul postat online în data de 11 iulie 2023. În urma acestei solicitări, şeful punctului de lucru Soma Avrig 2, Viorel Jugărean, ne-a trimis o adresă prin care am fost informaţi că recipientul de culoare verde, destinat colectării sticlei, amplasat pe strada Gării din Avrig, a fost contaminat cu deşeu rezidual (deşeuri alimentare şi textile), ceea ce a condus la golirea acestuia în autospeciala de colectare a gunoiului rezidual (nereciclabil).
"Acest aspect (n.r. contaminarea containerului) a fost constatat de către echipajul de colectare DEŞEU RECICLABIL cu auto SB 73 SOM, la ora 11:15, oră verificată şi pe aplicaţia EVO GPS, lucru care a fost adus la cunoştinţă şi totodată verificat, de către reprezentantul Soma Pct. lucru Avrig. Drept urmare  am fost nevoiţi sa colectăm acel recipient la DEŞEU REZIDUAL, lucru care s-a întâmplat la ora 12:15 (moment în care s-a şi efectuat filmarea de către utilizatorul Cristi Bujan). Menţionez că ne confruntăm frecvent cu acest aspect privind contaminarea deşeului reciclabil, iar din punct de vedere procedural suntem nevoiţi să îl colectăm la deşeu rezidual", ne-a scris reprezentantul operatorului regional de salubritate.
Verificări asupra acestei situaţii au făcut şi reprezentaţii Primăriei oraşului Avrig, care au răspuns, printr-un comentariu la filmul respectiv, următoarele: "Ca urmare a publicării acestor imagini, am făcut verificări. Conducerea SOMA Salubrizare – Zona Avrig ne-a comunicat că respectivul container pentru sticlă era contaminat. Persoane neidentificate au aruncat la sticlă alte deşeuri. Vă asigurăm că, acolo unde se respectă regulile de colectare selectivă, gunoiul este ridicat şi transportat corespunzător. Dacă aveţi imagini şi cu persoanele care au contaminat sticla, ne-ar putea ajuta să sancţionăm vinovatul /vinovaţii. Mulţumim!".
În afara celor menţionate în adresa scrisă trimisă, reprezentantul din teritoriu al societăţii regionale de salubritate ne-a comunicat telefonic că, în cazul deşeurilor reciclabile, colectarea se face cu autospeciale distincte, altele decât cele pentru colectarea deşeului rezidual.
Poate un control mai strict şi complex asupra gestionării deşeurilor ar aduce rezultate ceva mai bune, la Avrig. (D.F.)

Imagine intercalată
Imagine intercalată
20 iulie 2023 la 20:13

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
”Călăreții roșii” rămân în Liga 2 după victoria cu Afumațiul. Hat-trick Matko Babic!
Echipa din Șelimbăr a câștigat, astăzi, cu 3-0, la Cisnădie, meciul cu CS Afumați, contând pentru ultima etapă...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 3 ore
Panourile solare de pe clădirea Consiliului Judeţean nu mai au “vedere la stradă”
Poate că multora ne-a scăpat schimbarea, dar ea s-a petrecut. Panourile solare amplasate pe acoperişul cel nou al...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 18 ore
Marea bicicleală: se deschide sezonul de pedalat, cu gogoși și vărzar
Duminică, 11 mai ac, sibienii sunt invitați la o tură cu bicicleta pentru a marca deschiderea sezonului din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 19 ore
VIDEO | Voluntarii lui Nicușor Dan, în stradă de Ziua Europei: mobilizare în toată ţara și la Sibiu
Zeci de voluntari și susținători ai lui Nicușor Dan s-au adunat vineri, în jurul orei 18:00, în fața...
Actualitate
2 min de citit