Situată într-una din cele mai bogate zone în resurse ale țării, așezarea medieșeană are o existență multiseculară, neîntreruptă, din cele mai vechi timpuri până în contemporaneitate. Localitatea este atestată documentar la 2 iunie 1267, printr-un document oficial al lui Ștefan (în anul 1267 era doar coregent al tatălui său Bela al IV-lea 1235-1270), ulterior, acesta devine rege al Ungariei sub numele de Ștefan al V-lea (1270-1272). Prin actul emis de cancelaria regală se redau – practică general valabilă în evul mediu, specifică relațiilor feudale – unui oarecare Nicolae, fiul lui Jula, pământurile bunicului său, situate în Mediaș și în alte locuri din apropiere.
În cinstea acestei aniversări, marți 30 mai, la Casa Schuller din Mediaș s-a vernisat bustul profesoarei de chimie Dolli Katharina Ingeborg Jekeli, profesor emerit (1963), Cetățean de Onoare al Mediașului (1999) cu o activitate de peste o jumătate de secol în învățământul medieșean, cea care de-a lungul vieții, a încurajat permanent, prin faptă ori cuvânt viața comunitară și culturală a Mediașului. Bustul este realizat de sculptorul Kurt Fritz Handel( 1941-2016) stabilit și decedat în Germania. Urmașii artistului, familia sa, au făcut această donație de suflet comunității medieșene. Demersul se înscrie în suita de manifestări dedicate Zilei Mediașului.
Cu același prilej, în organizarea următoarelor instituții locale: Primăria Municipiului Mediaș, Comunitatea Locului Natal Mediaș, „Casa Memorială Hermann Oberth” Mediaș, Forumul Democrat al Germanilor din Mediaș, Liceul teoretic Roth-Oberth Mediaș și Muzeul Zborului Cosmic Feucht, s-a vernisat joi 1 iunie a.c., în localul liceului medieșean, o expoziție panotată dedicată vieții și activității lui Hermann Oberth, prezentată de domnul dr. inginer Liviu Pintican-Juga. Expoziția cuprinde o selecție filatelică din colecția personală a exponentului, aspecte ale vieții și activității omului de știință Hermann Oberth, un exponat deosebit, apreciat în cadrul unor acțiuni filatelice naționale și internaționale. În continuare se trece în revistă acel summum de fotografii reproduse din articolul care repertorizează busturile și monumentele ridicate în cinstea lui Oberth, aflate pe un areal geografic extins, impresionant. Articolul „Părintele zborului spațial” în bronz și piatră, sugestiv intitulat, poartă semnătura a doi cercetători avizați: Liviu Pintican-Juga și Hansotto Drotloff.
În același context s-a vizitat și o micro-expoziție, organizată în sala muzeu de la etajul clădirii, cuprinzând lucrări științifice redactate și publicate de către Oberth, de documente și instrumente, utilizate de dascălul-savant în orele de predare de la acestă instituție de învățământ. Obiectele provin din dotarea propriilor cabinete de fizică, chimie și geografie ale liceului. Organizatorii acestei inedite expoziții sunt profesorii: Helmuth Knall, Daniela Mircea, Marius Goșa, Lucian și Adrian Raica, fiii renumitului geograf prof. dr. Ioan Raica (1939-2011), fost absolvent al liceului „Iacob Mureșanu” din Blaj și al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, cel care a dobândit titlul academic de doctor în geografia economică la Universitatea din București având coordonator pe academicianul Victor Tufescu. A fost ani de-a rândul un apreciat cadru didactic al Liceului „Stephan Ludwig Roth” și profesor asociat al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, la Facultatea de ecologie și protecția mediului.
Prezentarea acestei expoziții aparține celui mai avizat istoric local, profesorul Helmuth Julius Knall, inițiator și realizator al mai multor proiecte și publicații privind istoria localității de pe malurile Târnavei Mari.
În același sens, informăm cititorii „Tribunei” că în ziua de 18 mai 2023, în Aula Magna a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, s-a desfășurat în onoarea savantului, un simpozion intitulat „Hermann Oberth – 100 de ani de la obținerea diplomei de profesor în fizică și matematică la Universitatea din Cluj”. Cu această ocazie, în holul Aulei unde este amplasat bustul omului de știință, a fost organizată și o reușită și valoroasă expoziție filatelică. Au expus, din propriile colecții, astrofilatelistul Alec Bartoș și concitadinul nostru Liviu Pintican-Juga. În rândul celor care au conferențiat cu acest prilej sunt amintite numele a trei profesori universitari și a doi academicieni cărora, s-a alăturat on-line, din București, cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu, Cetățean de Onoare al Municipiului Mediaș.
Manifestările omagiale sunt urmate, cu o paletă largă de abordări, de un interesant și atractiv simpozion ce poartă titlul „Hermann Oberth – părintele navigației spațiale”, desfășurat în Aula liceului. Cuvântările de salut, de întâmpinare, adresate tuturor celor prezenți, au fost ținute de: Gheorghe Roman – Primarul Municipiului Mediaș, Viviana Pântea – directorul Direcție Cultură din cadrul Primăriei Mediaș, Ladislau Ciocan – președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, filiala Mediaș, Hansotto Drotloff, Robert Otto Adams și Dan Ramf. Moderatorul simpozionului este profesorul Helmuth Julius Knall. Participanții au ascultat cu atenție intervențiile conferențiarilor: Egon Schneider, Anecdote despre Hermann Oberth; Robert Otto Adams, 100 de ani de la apariția lucrării lui Hermann Oberth „Racheta spre spațiile interplanetare”; Helmuth Julius Knall, Activitatea lui Hermann Oberth la Liceul Stephan Ludwig Roth (1925-1938); Ion Mihai Ionescu, Clarificări necesare privind activitatea spionajului sovietic și britanic în cazul Hermann Oberth; Liviu Pintican-Juga, Lucrarea lui Hermann Oberth „Racheta în spațiul planetar” oglindită în filatelia internațională; Dan Ramf, Visător și vizionar – Hermann Oberth, un savant on-line; Viorel Ștefu, Intervenții de salvare a patrimoniului: documente descoperite în podul Casei Memoriale „Hermann Obert”- 2021; Hansotto Drotloff, Vizita lui Hermann Oberth din 26 iunie 1972 la Mediaș.
După încheierea simpozionului și vizitarea observatorului astronomic se face deplasarea la Casa Memorială „Hermann Oberth” însoțiți de custodele acesteia, profesorul muzeograf Dan Ramf.
Ideea înființării acestui muzeu își are începuturile în urmă cu mai bine de patru decenii. Ne aflăm în anul 1982, an în care Hermann Oberth este invitat de către Academia de științe sovietică la Moscova și medaliat pentru întreaga sa activitate în domeniul cuceririi cosmosului. Alături de rusul Konstantin Țiolkowski și americanul Robert Goddard, Hermann Oberth este considerat ca făcând parte din tripleta părinților fondatori ai științei rachetelor și astronauticii. În acel an a avut loc întâlnirea dintre cei doi transilvăneni , sibianul-medieșean Hermann Oberth și brașoveanul Dumitru-Dorin Prunariu, astăzi general locotenent în rezervă și Membru de Onoarea al Academiei Române. Prunariu este singurul cosmonaut român ( al 103-lea din lume) care în 14 mai 1981 a zburat în spațiul cosmic, în cadrul misiunii Soiuz 40, din programul spațial „Intercosmos”. Alături de colonelul Leonid Popov s-a aflat în spațiu până în 22 mai, un zbor efectiv de șapte zile, douăzeci de ore și 42 minute.
Împreună, cei doi, savantul și cosmonautul român, au depus o coroană de flori la mormântul omului de știință rus Konstantin Țilkowski. Probabil, cu această ocazie, Dumitru Prunariu a avansat și ideea realizării unui astfel de muzeu. Cert este, că între cei doi au mai avut loc întâlniri, ultima o consemnăm pe data de 28 iunie 1989 , savantul împlinind 95 de ani de viață.
Proiectul lui Prunariu prinde treptat contur, angrenate fiind, în această acțiune impulsionată de dânsul, o serie de instituții ale statului român. Locația a fost stabilită: casa în care a locuit savantul în perioada anilor 1925-1938. La venirea comuniștilor în România, casa a fost naționalizată pentru ca la mijlocul anilor șaizeci ai secolului trecut, să găzduiască o grădiniță și o creșă. Acesta era statutul pe care îl avea imobilul în anul 1990. După patru ani de muncă intensă și minuțioasă, pe 25 iunie 1994, avea să fie tăiată panglica inaugurării, în prezența fiicei savantului, Casei Memoriale „Hermann Oberth” fapt ce consfințea eforturile depuse de Dumitru-Dorin Prunariu, Primarul Mediașului din acele vremuri, a generalului de flotilă aeriană Viorel Andrei, a comandorului Mircea Țiplea și a multor altora.
Începând cu anul 1996, clădirea cu tot ce adăpostește în interiorul ei este singura secție din țară a Muzeului Național al Aviației Române, constituindu-se într-un punct turistic important al Municipiului Mediaș.
Adresez îndemnul, ca fost muzeograf cu experiență în domeniu de două decenii, medișenilor mei și nu numai, tuturor celor care doresc să se informeze asupra contribuției cercetătorilor din Transilvania la zborurile cosmice, de a vizita Muzeul Național al Aviației Române, Secția Istorie și Muzeografie, Rachete și Cercetări Spațiale Hermann Oberth Mediaș.
Lucian Giura