Zeci de voluntari, localnici sau plecați și reveniți la casa părintească, elevi de la școala din localitate și copii de la centrul de plasament au organizat sâmbătă o acțiune amplă de ecologizare a zonelor din preajma localității Orlat, de unde au strâns zeci de saci cu gunoaie.
Peturi de bere și diverse gunoaie aruncate de oameni în natură au fost strânse de cei care și-au dorit să facă localitatea să strălucească.
Florin Pop, unul dintre organizatorii acțiunii, a mulțumit tuturor celor implicați și a subliniat importanța unor astfel de acțiuni precum și nevoia unei educații pentru ca gunoaiele să nu mai ajungă în natură.
„Mulțumiri din suflet pentru implicarea și contribuția la acțiunea civică de ecologizare! Fiecare gest mic sau mare, fiecare minut petrecut în cadrul acestei acțiuni a fost un pas important în lupta pentru un mediu curat și sănătos. Prin participare, ați demonstrat că va pasă de mediul înconjurător și ați arătat că sunteți un exemplu pentru alții. Într-o lume în care mediul este amenințat din ce în ce mai mult, acțiunile acestea au un impact imens asupra comunității noastre și asupra planetei în general.
Acțiunea noastră nu a fost doar o oportunitate de a face o schimbare pozitivă, ci și de a ne conecta cu alți oameni care împărtășesc aceeași viziune. Suntem încântați că ați făcut parte din acest grup și că ați fost alături de noi în această călătorie.
Fiecare zâmbet și fiecare cuvânt de încurajare împărtășit cu ceilalți participanți au făcut o diferență.
Încă o dată, mulțumiri pentru efortul și timpul prețios dedicat acțiunii noastre de ecologizare. Sperăm ca la următoarea acțiune sa fim și mai mulți și să continuăm să lucrăm împreună pentru un mediu mai bun și mai sănătos pentru toți, pentru un Orlat așa cum ni-l dorim”, a subliniat Florin Pop.
Coordonatorul acțiunii le-a mulțumit tuturor oamenilor inimoși care s-au implicat.
„Mulțumiri doamnelor învățătoare Preda Daniela și Damian Vita și juniorilor Orlatului pe care ii îndruma, mulțumiri Mihaela Bacila și trupei din gimnaziu și nu în ultimul rând mulțumiri Vasiu Maria alături de copiii de la Centrul de Plasament. Mulțumiri tuturor adulților ce și-au rupt câteva ore de weekend și au fost alături în acest demers.
Cu o echipa așa numeroasă am putut ataca gunoaiele pe mai multe fronturi: am avut echipe pe Cetate și râul Săcel, pe Orlățel, pe Cibinul superior și pe Cibinul inferior. Eu personal am fost intre "Podul iel lung" și "Podul Catanelor", unde, alături de voinicii din clasa a III-a, am strâns peste 15 saci de deșeuri, cele mai multe peturi de bere. Cantități impresionante s-au strâns de către toate echipele. Mulțumiri Ciprian Zamfirache pentru oferirea remorcii așa încât să putem aduce sacii la punctul indicat de viceprimar”, a completat Florin Pop.
Organizatorii acțiunii spun că au reușit să strângă o cantitate uriașă de deșeuri din natură, în special din zona râului, iar cele mai multe proveneau de la localnici care încă aruncă gunoaiele direct în natură.
„Este important să conștientizăm că deșeurile aruncate în natură au un impact negativ asupra mediului înconjurător, a animalelor și a noastră. Deșeurile pot distruge habitatul natural al animalelor, pot afecta calitatea solului și pot polua sursele de apă, cu consecințe grave asupra sănătății noastre. Prin urmare, este necesar să acționăm cu responsabilitate și să avem grijă de mediul înconjurător”, a mai spus Pop.
Inițiatorii acțiunii de ecologizare sunt de părere că încă două astfel de acțiuni vor fi necesare pentru ca toate gunoaiele din zona localității să fie strânse și îndeamnă și alte localități să urmeze acest exemplu și să respecte cu toții regimul de colectare selectivă a deșeurilor.