Corespondenţă din Australia: Dacă nu-i cu ţâţa e cu puţa

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Ba-i soare, ba plouă. Toamna în toată splendoarea ei  a venit şi pe continentul australian. Zilele sunt mai scurte iar nopţile mai reci. Şi când plouă, plouă torenţial nu glumă, dar în reprize. Vântul bate de la Nord şi bate al dracului de tare. Este deja cunoscut faptul că Ciclonul „Ilsa” a lovit ţărmul vestic al Ţării Cangurilor (WA) cu o viteză de aproape 300 Km/h. Ca prin minune Port Hedland, on oraş cu aproximativ 50 de mii de locuitori, a scăpat de furia naturii. O „aşezare” (benzinărie cu un bar) din apropierea localităţii menţionate a fost rasă de pe suprafaţa pământului, fără pierderi de vieţi omeneşti. Benzinarul şi-a găsit refugiul într-un container de metal bine ancorat în fundaţie. Pagubele înregistrate se ridică cam la patru milioane de dolari. Ciclonul a luat-o razna prin zona de mijloc a continentului (deşert) via coasta de Est aflată în alertă, de parcă n-ar fi fost şi până acum;  o furtună mai micuţă cu rafalele de vânt  de 100 Km/h însoţită de grindină de mărimea unui ou de găină a făcut ravagii. Se pare că ploile (prevăd meteorologii) iar vor cădea din abundenţă, cât despre ciclon, Dumnezeu cu mila, i s-a cam pierdut urma pe drum.

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Şi dacă tot am vorbit de deplasări care vin din Nord aş menţiona din nou Taiwanul aflat sub presiunea exerciţiilor militare desfăşurate de Beijing în apropierea sa. În cadrul geo-politic în care se află Australia, cu coechipieri precum SUA şi Marea Britanie, e foarte greu de a păstra şi dezvolta relaţii cu cel mai important partener de negoţ, China. Zilele trecute Anthony Albaneze, premierul australian, a performat diplomatic reînnodând legăturile cu Xi Jinping  liderul „Mării Galbene”; s-a reluat exportul zăcămintelor de tot felul, animale, vinuri… la valori de sute de miliarde de dolari (50-60/% din exportul australian se face cu China). Şi totuşi această atmosferă aparent amicală e încărcată de un real defetism. Australia a cumpărat un vapor norvegian pe care îl va transforma în navă de război, simbol al „prieteniei indestructibile australiano-chineză”; asta până la finalizarea submarinelor nucleare în parteneriat cu americanii şi britanicii, apoi… Ministrul de externe australian, Hong Penny Wong a declarat zilele trecute că ar fi o adevărată catastrofă dacă ameninţările chinezilor privind pretenţiile asupra Taiwanului ar escalada într-un război. Oricum ăştia sunt în conflict deschis cam cu toată lumea, prioritari  fiind chiar proprii concetăţeni. Le-a trăsnit la „CâtăFrunzăCâtăIarbă” prin cap, să colinde pe străzile din Adelaide (capitala Australiei de Sud) şi Perth (capitala Vestului Australiei) cu maşini pe care sunt scrise însemnele „POLICE”, iar chineză „POLIŢIA SECRETĂ”. Dacă nu le flencăne neuronii prin tigve, sigur îi caută tot pe-ai lor, pe „ăi de dogănesc” împotriva iluminaţilor de la Beijing. Investigaţiile pentru încălcarea legilor australiene au început, om vedea şi cum se termină.    

 

Parlamentarii australieni sunt într-o continuă alertă, pentru că vin alegerile, iar eu fac efortul de a vorbi uneori despre ceea ce nu se prea poate vorbi, întrucât subiectul în dezbatere a dat naştere la controverse şi speculaţii legate de rasism. Premierul Anthony Albanese a venit cu propunerea unui referendum în vederea acordării (aborigenilor) unui portofoliu numit  „vocea indigenilor în forul legislativ”. În cazul unui vot pozitiv va trebui schimbată Constituţia şi apoi va veni „înscăunarea”, numai că oferta a fost comentată fără prea multă deferenţă chiar de reprezentanţi ai aborigenilor şi de câţiva parlamentari, unii tot de obârşie indigenă. 

 

O grămadă de legi mai sunt necesare pentru bunul mers al societăţii australiene tulburată de exacerbări conjuncturale. Uneori cuvântul, ca indicator de stare, loveşte din plin şi dacă mai iese şi din gura unui judecător când la mijloc e vorba de  o ţâţă, apar scântei. Prezentă în sala de tribunal din Perth (WA) o femeie, martor într-un proces, ce-şi alăpta bebeluşul a fost poftită să părăsească incinta sub motivul că „juriul nu se poate concentra”. Haida de, cine ştie ce hram poartă cadiul de s-a sensibilizat într-atât.  Probabil acasă are o roabă (căruţu ăla cu o roată) cu husă pe ea. O femeie după naştere nu se chiar află în cea mai bună condiţie fizică şi cu dorinţa de a-şi etala părţile apetisante juraţilor.  Acum i s-a suit centumvirului toată lumea-n cap, iar presa s-a cabrat împotrivă-i. Dacă-ar fi să comentez situaţia vizavi de sexul frumos, cu certitudine pot afirma că la cât sunt de dezghiocate muierile-n Australia (mai dihai pe stradă decât la plajă) ar fi mai greu cu „concentratu”, numai că la ce să beleşti ochii, la hahalere cu ugere? O parlamentară care şi-a alăptat ţâncul în plenul Camerei acum câţiva ani, a răbufnit la rându-i promiţând lăuzelor un proiect de lege pe măsură, aşa că bărbaţii deconcertaţi de sânii ce atârnă greu în „hamacul” lor protector, vor trebui să înghită-n sec.

 

Viaţa trece în timp ce facem planuri de viitor. Şi dacă ar fi să le facem doar pentru noi, treacă meargă, dar când zbanghiii escamotează normalul şi vin cu propuneri şi astea preluate bineînţeles de la englezi şi americani, te apucă pandaliile. O familie din Perth (şi nu numai) cu doi copii perora cu multă dezinvoltură pe canalele tv despre un subiect care m-a lăsat cu gura căscată. Şi dacă ar fi un caz singular…  „Copiii de la naştere până la vârsta de 8-10 ani n-ar trebui să fie diferenţiaţi prin sex, ar trebui să fie cumva neutri”, spun ei. Nu contează că au sau n-au puţulică să atârne. „Că aşa cum scrie în Certificatul de Naştere, sex masculin sau feminin, nu-i corect. Copiii vor decide ce sunt, când vor şti cine sunt,” adicătelea „vor îndrepta greşelile naturii”. Metafizică aplicată. Dacă ăl cu cocoşel vrea să renunţe la el, sau o ea vrea să fie un el, se rezolvă. O armată de psihologi, psihiatri oferă consultanţă copiilor, părinţilor, neamurilor, vecinilor, străinilor… iar apoi vin chirurgii care taie, astupă, înnoadă… şi uite-aşa toată lumea-i împăcată la suflet; la pungă, mai vorbim.

 

Cel mai spectaculos fenomen astronomic al zilelor noastre (cel puţin în Australia) l-a constituit Eclipsa de Soare totală din 20.04.23 care a putut fi urmărită din Exmouth şi localităţile învecinate, situate în N-Vestul  statului Australia de Vest (WA). S-au făcut pregătiri pentru mulţimea de turişti veniţi din toate colţurile lumii,  ca să observe eclipsa, peste 20.000. Numărul poliţiştilor a fost suplimentat cu peste 1000 de militari, pentru evitarea incidentelor de orice fel. Organizare nu glumă. NASA şi-a trimis cercetătorii cu telescoape şi aparatură performantă pentru a face măsurătorile de rigoare. Condiţiile meteo au fost ideale. În jurul orei 10:30 toate pasările cerului au decolat de pe unde erau într-un zgomot asurzitor de ciripituri-croncănituri, dispărând în zări. Orice adiere de vânt a încetat. Lumina albă parcă a înteţit şi mai mult încremenirea nefirească a unei atmosfere stranii.  Doar valurile oceanului ce se spărgeau de ţărm în spume albe  au împrumutat pentru câteva clipe culoarea verde a smaraldului. Încercau să spună că viaţa continuă. Au stat cu privirile aţintite spre cer o mare de oameni cuprinsă de frenezia eventului petrecut la ora 11:27, când  s-a aşternut întunericul în zonă. Timp de un minut astrul zilei s-a ascuns de privirile celor ce participau în direct la spectacolul naturii. Apoi încet dar sigur în aplauze şi urale oamenii au întâmpinat din nou Soarele aducător de lumină.

 

Şi e bine aşa cu lumină căci folosim mai puţin curent şi facem economii. Nici în ţara Cangurilor nu mai e cum era cu câţiva ani în urmă. Toate s-au scumpit. Pui merinde în coş cam tot atât cât băgai şi înainte dar de plătit plăteşti aproape dublu. Preţul portocalelor s-a triplat (am eu ceva citrice-n curte, da-s mandarine şi lămâi), al bananelor s-a dublat… ouăle, carnea s-au scumpit şi ele… dar a apărut usturoiul negru, obţinut printr-un proces de încălzire nedivulgat, deocamdată. Cică are nişte arome de-ţi vine să dai cu căciula după câini. Este cunoscut şi faptul că în WA apa are în compoziţia sa calciu peste măsură iar gustul lasă mult de dorit, aşa că există două posibilităţi: sau îţi instalezi un sistem de filtrare  sau mergi la „boldă” şi cumperi udătura. Numai că apa e mai scumpă decât Coca Cola, spre bucuria copiilor care o preferă, iar cei mai săraci cu duhul o acceptă gândind că pietrele la rinichi sunt mai greu de acceptat decât diabetul. Scapi de dracul şi dai de mumă-sa (în metafora calciu versus zahăr).

 

Cu scumpirile astea au ajuns şi adulţii să-şi procure trotinete electrice în loc de maşini, sau poate e o modă, sau poate e numai impresia mea. Vezi pe drum şi pe trotuare oameni în toată firea (nemaivorbind de copii sau tineri) balansând aerul  ba cu o mână, ba cu-n picior, într-un echilibru precar. Păi dacă te ţii într-o iţă şi ai mai băut şi două trei beri, că-i cald al dracului în Australia, ce aştepţi să ţi se întâmple? A crescut numărul de accidente cu câteva procente: ba e lovit unul de o maşină, ba s-a pălit de un pieton sau de-un stâlp, ba… La 25Km/h viteza maximă admisă în WA, nu rămâi doar cu vânătăi, te alegi mai cu o mână ruptă, mai cu un cap spart şi probabil pentru evitarea acestor incidente, nu toate statele australiene permit să intre-n circulaţie acest mijloc de locomoţie. Doamne, când stau să mă gândesc la propria-mi copilărie şi la datul pe trotinetă… Zău că nici atunci şi nici acum nu mi-l pot imagina pe tatăl meu îmbrăcat în costum, cu cravată şi pălărie pe cap, să-mi conducă „tărăboanţa”  în drumul său spre instituţia de învăţământ la care preda. Probabil că opiniile-mi sunt perimate, dar asta nu face să mă simt răspunzător în faţa dezamăgirii „ezotericilor trotinetişti”.

 

Marius Ghinescu, Perth WA – Aprilie 2023

24 aprilie 2023 la 19:41
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Paul NEAGU
acum 24 minute
Astrid Fodor ar fi furnizat informații Securității sub numele „Aurora”. Nu a fost declarată colaborator
Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, a oferit informații către fosta Securitate sub numele conspirativ „Aurora”, conform unei adeverințe...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
La munte sau la mare? Unde își petrec concediile politicienii Sibiului
O parte dintre politicienii Sibiului și-au făcut deja planuri pentru concediul de vară, în timp ce alții nu...
Actualitate
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 2 ore
Un poplăcean „plătește” actul sexual cu un minor cu cinci ani și jumătate de închisoare
Joi, 3 iulie, trei bărbați „au căzut” în plasa polițiștilor: unul a fost reținut pentru fapte de violență,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 3 ore
Premii totale de 2.500 euro pentru cei mai buni concurenți la Gușterița MTB
Organizatorii celei dintâi ediții a competiției de ciclism montan Gușterița MTB, ce se va desfășura sâmbătă, 12 iulie,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 3 ore
Filme pe răcoare, noaptea, în parc, la Arini Fest Cinema
Chiar dacă Sibiul se află sub cod portocaliu de caniculă, Parcul Sub Arini îi așteaptă la film. Odată...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 4 ore
La un an de la deschidere, Bazinul de înot didactic din Mediaș își dovedește utilitatea
Aproape 8.000 de persoane au beneficiat de facilitățile oferite în cadrul Bazinului de înot didactic din Mediaș, în...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 4 ore
Grădinița de pe strada Siretului, modernă și eficientizată energetic, gata să-i primească pe cei mici
Grădinița nr.5, de pe strada Siretului este gata să-i primească pe micuți într-un spațiu modern, după ce au...
Actualitate
2 min de citit
acum 4 ore
Elevă la „Goga”, campioana europeană la taekwon-do a luat 9,73 la Bacalaureat. Oana vrea să devină psiholog pentru sportivii de performanță
Are 19 ani, iar ultimii 14 și i-a legat de sala de sport a Clubului Puma. Cu toate...
Actualitate
2 min de citit
acum 5 ore
Vicepreședintele Parlamentului European, Nicu Ștefănuță, a găzduit evenimentul de lansare al raportului Starea Societății Civile în Uniunea Europeană 2025
Vicepreședinții Parlamentului European, sibianul Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE) și Katarina Barkley, în calitate de responsabili de relațiile cu...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 5 ore
Sibiul sub cod portocaliu de caniculă. Până când e valabilă avertizarea
Începând de astăzi, de la ora 10,00 și până mâine la ora 10,00 județul Sibiu se află sub...
Actualitate
2 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 5 ore
Avizul privind securitatea cibernetică în sănătate, inițiat de președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a fost adoptat în plenul Comitetului European al Regiunilor
Astăzi, 3 iulie ac, în Comitetul European al Regiunilor (CoR) a fost adoptat în sesiunea plenară desfășurată la...
Actualitate
4 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 6 ore
„Purtata Avrigului” – spectacol aniversar în cinstea celor 25 de ani de activitate
Istoria primei formații de dansuri populare din Avrig se întinde pe aproximativ șase decenii și a început din...
Actualitate
2 min de citit