CUVÂNTUL PĂRINTELUI ARSENIE:”S-ar putea spune că Iisus S-a născut pe cruce.Toată viața lui Iisus a fost ca atare.Iar din cea mai grea cruce moartea.A izbugnit din moarte și biruința cea mai mare:învierea,sau omorârea morții.Iar cu moartea Sa cea de bună voie a biruit-o și pentru toți oamenii,de la începutul până la sfârșitul lumii…crucea și moartea au adus învierea lui Iisus… și noi dacă credem în Iisus,credem în crucea,moartea și învierea Sa.Iată câtă înviere e în crucea noastră cea de toată zilele;câtă înviere e în săptămâna pătimirilor lui Hristos și săptămâna pătimirilor noastre.Crucea și moartea lui Iisus sunt arvuna învierii Sale,premiza și concluzia tuturor învierilor.A trăi în Hristos este a învia din morți.Slavă Învierii Tale Hristoase,începătura învierii noastre”(Prislop,25,IV,49;Cuvinte vii pag.80-82)
Trăim în săptămâna patimilor domnului Iisus Hristos un concert creștiesc în care corurile îngerilor din cer și corurile oamenilor care cred în Iisus Hristos prea măresc pe Dumnezeu Tatăl care L-a trimis pe Fiul Său în lume să se nască din Fecioara Maria în neamul ales Israel,să fie răstignit pe Cruce,să moară cu adevărat și a treia zi să învieze.Teologia creștină ne spune întro cântare plină de sens dogmatic,adică de mărturisire a credinței creștine:”Crucii Tale ne închinăm Hristoase și sfântă învierea Ta o cântăm și o mărim.Că tu ești Dumnezeul nostru afară de Tine pe altul nu știm,numele Tău îl numim”!
Iată ce credem noi creștini.Nu suntem mulți în lume,care credem că Dumnezeu s-a lăsat răstignit pe cruce și a murit.Nici a treia parte din populația de pe Terra.Sunt mult mai mulți cei care trăiesc în alte religii și se închină unor profeți care nu s-au lăsat răstigiți și nu au murit pe Cruce.Nu le convine ca zeul lor să fi murit că un tâlhar,răstignit pe o cruce.Vor fi judecați pentru că nu au crezut în Iisus Hristos.
Dar să ne întoarcem la săptămâna pătimirilor Domnului Iisus Hristos.Creștini au în Tradiție Calea Crucii sau Golgota sau Calvarul,sau Via Dolorosa sau Drumul crucii.Bazânduse pe diverse hărți și scrieri ale epocii s-a oficializat în veacul al XIII-lea s-au oficializat Drumul crucii sunt 14 momente sau Stațiuni în care Iisus a trăit pătimirile Sale într-o singură zi anume în ziua de vineri,din naintea Paștelui evreiesc le numărăm și noi acum, așa cum sunt însemnate cu cifre romane pe zidurile din Ierusalim,și se păstrează de sute de ani.
I.Iisus se roagă în grădina Ghetzimani îi curg lacrimi cu sânge.
II.Iisus este trădat de Iuda și părăsit de ucenici.
III.Iisus este judecat de Sinedriu evreilor, cu martori mincinoși.Hotărăsc să-L omoare.
IV.Iisus este judecat de Pilat.
V.Iisus este flagelat(biciuit)și încoroat cu spini.
VI.Iisus înbrăcat în haină de purpură roșie;scuipat,bătut cu palmele și pumnii și cu trestie.
VII.Iisus este obligat să își ia Crucea.
VIII.Simon Cirineul îl ajută pe Iisus să ducă crucea
IX.Iisus întâlnește femeile din Ierusalim care-L plâng.Veronica poarta un coș cu ouă care se înroșesc de sâgele lui Iisus ea îi șterge obrazul cu o mahreamă,ce va deveni prima icoană a lui Iisus.
X.Iisus este răstignit pe cruce.
XI.Iisus promite tâlharului celui bun că va fi cu El în rai.
XII.Iisus o încredințează pe Maria mama Sa lui Ioan,discipolul iubit.
XIII.Iisus moare pe cruce.Se cutremură pământul.Catapeteasma Templului se rupe în două.
XIV.Iisus este luat de pe cruce și pus în mormânt de Iosif și Nicodin.Pecetluiesc lespedea de la ușa mormântului.
Această Cale a Crucii sau Via Dolorosa este săvârșită atât de creștini de confesiune catolică,înaintea Paștilor,precum și de cei de confesiune ortodoxă.Se încheie în Biserica Sfântului Mormânt.Dar și în timpul anului această procesiune este făcută în fiecare vineri de călugării catolici din ordinul franciscan,adică ai sfântului Francisc de Asisi.Biserica sfântului mormânt este o contrucție măreață pe o suprafață largă ce acoperă locul Crucificării precum și mormântul lui Iisus.În 1852 turcii otomani care stăpâneau Ierusalimul au acordat drepturi speciale și privilegii pentru aceste procesiuni creștine doar unui număr de trei comunități majore creștine:cele romano-catolice prin ordinul Franciscan, celei greco-ortodoxe și celei armeniene-ortodoxe.Drepturi mai mărunte le-au fost acordate comunitățiilor: coptă(din Egipt,Liban,Siriană,Eteopiană).Mulțimea creștină de toate confesiunile se adună și se amestecă în special la paștile ortodox,când vine din cer Sfânta Lumină.Ea pătrunde în biserica Sfântului Mormânt prin cupola de piatră și se așează pe lespedea mormântului câteva date despre sfânta lumină le găsim le internet și le revedem și noi aici:
Lumina Sfântă sau focul haric, este considerată de creștinii ortodocși a fi o minune care se întâmplă în fiecare an la Biserica Sfântului Mormântdin Ierusalim în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox. Mulți o consideră cea mai veche minune anuală atestată a lumii creștine. A fost documentată consecvent din 1106, mențiunile anterioare fiind sporadice. Printre cele mai vechi menționări se numără: cea despre Sfântul Grigorie Luminătorul cca. 330 d.Hr., apariția sfintei lumini după cucerirea Ierusalimului de către perși circa 617 d.Hr. Ceremonia este transmisă în direct în Grecia, Rusia , Ucraina, România, Belarus, Bulgaria, Georgia, Cipru, Liban și alte țări cu comunități majoritare creștin-ortodoxe.
Lumina Sfanta n-a aparut in anul 1101, cand clerul grec si latin au participat impreuna la ritualul Luminii Sfinte. Abia dupa ce grecii (ortodocsii) s-au rugat in lipsa latinilor (catolicilor), care au parasit biserica, a aparut lumina.Lumina Sfanta n-a aparut in anul 1101, cand clerul grec si latin au participat impreuna la ritualul Luminii Sfinte. Abia dupa ce grecii (ortodocsii) s-au rugat in lipsa latinilor (catolicilor), care au parasit biserica, a aparut lumina.
Să ne rugăm Bunului Dumnezeu ca să ne ierte pe toți creștini de păcatele făcute în acest an și să nu ne pedepsească prin oprirea coborârii Luminii Sale în ajunul Sfintelor Paști.
Nu uităm pe sfântul ierarh român Calinic de la Cernica fost episcop de Vâlcea a cărui sfinte moaște se află la mănăstirea Cernica de lângă București.Ziua lui pică în 11 Aprilie.O dată prin anul 1975 sau 1976 am fost și eu de ziua sfântului Calinic.Era atât de cald încât după masa bogată în pește stropită cu vin alb din via mănăstirii am plecat cu o barcă pe lacul Cernica și într-un cât apa era caldă m-am scăldat.Am fost văzut cu binoclul de episcopul Roman Iaromițianul și chemat la ordine printr-un călugăr.Dar am fost iertat,cand a aflat că sunt sibian și am un cult deosebit pentrun sfântul Carnic.
Trebuie să spunem 2 vorbe și despre știrea care circulă,legată de inițiativa unor români ortodocși pentru ca Biserica Ortodoxă Română acțiunea ca sfintele paști să fie serbate în aceeași Duminică de către ortodocși și catoloci.După cum remarcat Înalt Prea Sfințitul Dr.Teodosie Arhiepiscopul Tomisului-Constanța,ce ne facem că lumina sfântă coboară doar în ajunul Sfintelor Paști sărbătorile de ortodocși?! Dar poate că Bunul Dumnezeu face o minue în plus și văzând că ne unim că să prăznuit în aceași zi Sfânta Înviere a lui Iisus Hristos,să nu oprească venirea Luminii Sfinte.Cu încredere că sâmbătă vom primi Sfânta Lumină de la Ierusalim să participăm cu evlavie la Pătimirile Domnului. Așa să ne ajute Dumnezeu.
Preot Nicolae Streza