Articol
Conform datelor oficiale, în România avem 9.950 de pensionari speciali, cu pensii cu mult chiar peste salariile contribuabililor. Mulţi pensionari speciali ajung să primească bani din două locuri, ei reangajându-se. Conform Ziare.com care citează Digi 24, mulţi dintre aceştia cumulează şi pensia specială şi salariul, pentru că legea permite aceasta. Astfel, în cazul unui fost angajat al IPJ Brăila, devenit secretar de stat la Ministerul Muncii, are, conform aceloraşi surse, o pensie de aproximativ 8.400, care, în plus, se mai cumulază cu salariul de aproximativ 10.000 de lei.
Cea mai mare pensie medie "specială" o au foştii aviatori civili, de 9.177 de lei, conform Ziarul Financiar, care citează surse CNPAS. După aceştia sunt magistraţii, cu peste 8.500 de lei.
Undeva mai jos sunt pensionarii din Ministerul de Interne şi din cel al Apărării. Pensiile acestora au cel mai mare impact bugetar, deoarece ei reprezinta 70% din totalul pensiilor speciale: 140.000 din 200.000. Cea mai mare pensie din România este de 37.000 lei, dar nu se cunoaşte public din ce caegorie face parte beneficiarul ei. Tot beneficiari de pensii speciale sunt cei de la Curtea de Conturi, cu o pensie medie lunara de 5.474 de lei, urmaţi de către personalul diplomatic, cu o medie de 4.285 de lei şi de parlamentari, cu o medie de 3.648 de lei. Premierul Nicolae Ciucă are o pensie militară de 18.000 lei.
"Nici pensiile speciale, nici noul OUG 13 nu ar fi posibile fără girul lui Klaus Iohannis. A fost dintotdeauna un pesedist vopsit", a declarat preşedintele USR, Cătălin Drulă. Despre votuld at pensiilor speciale în Senat, Drulă a mai spus că "s-a votat o nemernicie: pensiile speciale, în loc să fie reformate, ca să luăm miliardele de euro din PNRR, au fost doar ușor cosmetizate".
"Așa-zisa reformă făcută de Coaliția PNL-PSD și susținută tacit de AUR presupune că pensionarul special Ciucă nu va mai avea 18.000 de lei, ci doar 17.000. Practic, în loc să elimine pensiile speciale, ei doar le-au luat un pic la pilă. Dar nu vom lăsa lucrurile așa. Azi ne-am luptat la Senat și vom lupta în continuare și la Camera Deputaților. Ne ținem după ei pe tot terenul. Sistemul de pensii trebuie să fie unul echitabil, în care fiecare să primească după cât a muncit și a contribuit. Poate pensiile speciale sunt numai pentru câțiva. Însă banii europeni pe care-i pierdem sunt pentru toți românii. Ne vom lupta să nu-i pierdem", a mai spus Drulă pe pagina de facebook.