Trei ani de când am fost închişi în case în numele Covidului

Acasa >

Articol

Pe 16 martie se împlinesc trei ani de la declararea, de către preşedintele Klaus Iohannis, a stării de urgenţă pe tot teritoriul României, măsură ce a avut ca pretext creşterea numărului de infectări declarate cu virusul Covid 19. 
"Ne aflăm într-o situație cu care omenirea nu s-a mai confruntat în istoria recentă. Vom trece cu bine prin această grea încercare dacă luăm imediat cele mai drastice măsuri și înțelegem cu toții că severitatea lor este pe măsura gravității perioadei pe care o traversăm.  Începând de astăzi se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile. (…) "Astfel, școlile vor fi închise, pentru protejarea copiilor, elevilor și studenților, activitatea din învățământul preuniversitar și universitar se suspendă pe perioada stării de urgență". "Pe perioada stării de urgență, dacă va fi nevoie, se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică, cum ar fi energia electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți, în limita prețului mediu din ultimele trei luni dinaintea declarării stării de urgență".(… ) Sunt hotărât ca împreună cu Guvernul Orban să luăm cele mai drastice măsuri pentru a proteja viața și sănătatea cetățenilor români. Dar oricâte măsuri ar lua autoritățile, ele pierd enorm din eficiență dacă nu sunt urmate întru totul de oameni", anunţa preşedintele Klaus Iohannis, acum trei ani.
Lumea a crezut că dacă se va sta acasă o lună, va scăpa de ameninţarea virusului. Dar pe 14 aprilie 2020 a fost semnat un alt decret, de prelungire a stării de urgență cu încă 30 de zile. Decretul lui Iohannis a fost aprobat fără comentarii de către tot Parlamentul, pe 19 martie. Pe 22 martie au fost raportate primele decese oficiale din cuza Covid 19. 
Epidemia a debutat în România pe 26 februarie 2020, au fost peste trei milioane de cazuri confirmate de infectare din care majoritatea fiind vindecate, mortalitatea fiind de doar 2,2%. După apariţia vaccinului şi în urma unei campanii agresive pro-vaccinare care a inclus şi măsuri împotriva ne-vaccinaţilor, aproape jumătate din populaţia României s-a vaccinat.
În pandemie au fost înregistrate peste 3,1 milioane de cazuri confirmate de infectare din care majoritatea au avut ca rezultat vindecarea (aproape trei milioane), mortalitatea fiind de doar 2.26%. Peste 42 % din populaţia ţării s-a vaccinat. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată
16 martie 2023 la 14:31

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 49 minute
Trei sibieni cercetaţi de poliţie pentru că ar fi bătut două persoane şi le-ar fi luat maşina
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu au reținut miercuri trei sibieni, cercetați...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 ore
Habarnismul sibienilor față în față cu ziua de 9 Mai: „Habar nu am ce zi e azi! Nu cred că se sărbătorește ceva anume!”
Din punct de vedere istoric ziua de 9 Mai are o semnificație deosebită atât pentru România, cât și...
Actualitate
3 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 3 ore
Adunare în fața magazinului Dumbrava pentru susținerea lui Nicușor Dan. Astăzi, ora 18:00
Voluntarii cheamă astăzi toți sibienii care vor să se implice în campania lui Nicușor Dan la o acțiune...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 5 ore
Vremea încă e capricioasă în zona alpină a Munților Făgăraș, iar Transfăgărășanul rămâne închis între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac
În ciuda eforturilor depuse zilele trecute de drumari, care au acționat pentru îndepărtarea stratului de zăpadă încă existent...
Actualitate
1 min de citit