Articol
Întrebat de ziarişti referitor adâncirea Canalului Bîstroe de către ucraineni, președintele României Klaus Iohannis a răspuns că "nu trebuie să amestecăm îngrijorarea și măsurile concrete pentru prezervarea Biosferei Delta Dunării, pentru prezervarea biodiversității, nu trebuie să le amestecăm cu diverse". El mai susţine că pe Bîstroe "se draghează de ani de zile, fiindcă ucrainenii îl folosesc pentru navigare". "Pentru a ști ce se întâmplă acolo, e nevoie să vorbim cu ucrainenii", a spus Iohannis.
Despre oamenii politici care au tras un semnal de alarmă sau care au avut luat poziţie clară împotriva a ceea ce se petrece în Deltă, Iohannis a spus că aceştia "s-au inflamat fără să verifice ce se întâmplă în fapt acolo" și că ceea ce au aflat românii este de la "unii politicieni de-ai noștri care cred că au simțit o ocazie să se profileze un pic mai mult în spațiul public românesc, probabil în vederea alegerilor care vor avea loc anul viitor"
"Ucrainenii afirmă că ei draghează pentru întreținere și nu pentru altceva. Dacă este așa sau nu, e bine să se verifice, dar cred că este legitim să se verifice împreună cu ei. Până la urmă, este teritoriu național ucrainean", spune Iohannis. E a luat apărarea ucrainenilor, spunând că "nu cred că în acest moment este potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte. Ei acum nu au nevoie să fie certați, au nevoie de sprijin…"
"Eu cred că multe declarații care s-au făcut în ultimele zile sunt și nepotrivite, și neproductive, și invit pe toți cei care sunt preocupați să aștepte până când experții se întâlnesc, discută, verifică, concluzionează și vin cu un plan de măsuri. Este, după părerea mea, abordarea cea mai corectă și, până la urmă, cred că este și abordarea care ne duce la rezultate. Și ucrainenii probabil fac lucrări că vor ceva, și noi știm foarte bine ce vor. Cum porturile lor la Marea Neagră sunt blocate de ruși, ei vor să iasă undeva cu marfa lor. Cred că este de înțeles", mai susţine preşedintele.
Întrebat şi dacă a fost înştiinţat de cineva despre acele lucrări ilegale, Iohannis nu a pomenit de aşa ceva, ci că va fi înștiințat "atunci când îmi confirmă experții ce anume lucrări se fac".
"Este, într-adevăr, important să păstrăm sprijinul populației pentru ce face România, adică pentru sprijinul pentru Ucraina, pentru întărirea Flancului Estic, pentru întărirea NATO, pentru a ne păstra valorile noastre. Dar noi știm că există oameni care vor să abordeze altfel chestiunea. Nu mi se pare oportun și nu mi se pare oportun pentru România. Și cred că dacă se exagerează prea mult cu astfel de chestiuni care duc până la urmă la o oarecare tensionare a relațiilor bilaterale, atunci pot fi găsiți, și la noi, și în Ucraina, unii care vor fi mulțumiți și alții care vor fi nemulțumiți…", a mai spus Iohannis.