Brukenthal Palace Cafe Avrig este membră a ”Historic Cafes Route”

Recent, Restaurantul Palatului Brukenthal din Avrig a fost admis în cadrul ”Historic Cafes Route” (”Ruta Cafenelelor Istorice”), o inițiativă a Consiliului Europei ce are ca scop protejarea și promovarea culturii, patrimoniului, istoriei, artei, arhitecturii, gastronomiei, cafenelelor istorice.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Brukenthal Palace Cafe este deja prezentat pe pagina oficială a acestui proiect (www.historiccafesroute.com), pe lângă imaginile interesante și deosebit de sugestive ale locației, vizitatorilor site-ului fiindu-le oferite și câteva detalii despre amplasare, poziționare pe hartă, date de contact etc. ” Cafeneaua în stil baroc este o bijuterie de la poalele Carpaților, o parte a unui mare palat și găzduiește constant diverse evenimente culturale. Datorită particularității locului, acesta a găzduit recent un important festival european de modă. În timpul verii, oaspeții își pot savura cafeaua în grădina încântătoare, iar iarna se pot relaxa la cafeneaua interioară”, se menționează în prezentarea disponibilă pe www.historiccafesroute.com.

”Historic Cafes Route” (”H C R”) are, până în acest moment, 90 de membri din 15 țări ale Europei, dar numărul acesta crește constant, dorința de a fi reper al unei călătorii uimitoare prin locuri frumoase și faimoase ale ”bătrânului continent” fiind, cu adevărat impresionantă.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Toți membrii acestui proiect trebuie să respecte valorile și principiile Consiliului Europei și anume drepturile omului, democrația culturală, diversitatea, înțelegerea reciprocă și schimburile transfrontaliere. Alăturarea la această rețea europeană asigură membrilor protecția și promovarea ideii de ”cafenea istorică” în întreaga lume, accesul la experți din întreaga lume, pentru a lucra împreună în vederea atingerii obiectivelor comune pentru protecția și promovarea cafenelelor istorice, promovare și recunoaștere europeană și internațională etc.

De la crearea sa (în anul 2014) și până în prezent, ”H C R” a intermediat stabilirea de contacte importante la nivel european și internațional. Rețeaua a creat relații puternice între membri și instituțiile UE, precum și cu alte organisme culturale europene, asociații, cadre universitare și experți în patrimoniu, turism, cultură etc.

Rețeaua își propune să facă din cafenelele istorice părți ale patrimoniului imaterial la nivel internațional. Cafenelele istorice sunt considerate în prezent valori culturale intangibile în Grecia și Austria, prin ordin al ministerelor Culturii și UNESCO. De asemenea, Italia s-a angajat într-un efort similar, care ne va conduce la următorul pas, recunoașterea internațională a cafenelelor istorice ca element important al patrimoniului imaterial la nivel mondial. O astfel de dezvoltare va proteja cafenelele istorice, oferind în același timp o oportunitate de promovare și asistență financiară prin fondurile relevante.

”H C R” va depune toate eforturile pentru a garanta că cafenelele istorice vor fi mai bine și mai rezonabil reprezentate atunci când au de-a face cu organele de decizie la nivel național, european și global, pentru a garanta protecția tradițiilor și a patrimoniului cultural european.

Pentru că asocierea și cooperarea reprezintă cheia succesului, rețeaua încearcă să organizeze evenimente comune, care să întărească legăturile dintre membrii săi. Cultura, artele, patrimoniul au fost și vor fi întotdeauna în centrul fiecărui eveniment.

O simplă trecere în revistă a membrilor rețelei confirmă oricărei persoane interesate faptul că ”H C R” este prestigios, recunoscut la nivel internațional, prezent în evenimente internaționale, forumuri, seminarii etc. Eticheta ”H C R” este o valoare adăugată pentru toți membrii, deoarece le oferă vizibilitate și publicitate prin intermediul site-ului oficial, rețelelor sociale, publicațiilor etc., la nivel european si internațional.

”H C R” poate și va lucra la dezvoltarea turistică a orașelor europene, prin promovarea gastronomiei, tradițiilor și patrimoniului local.

”Reprezentanți ai instituțiilor care au dus la apogeul culturii europene după secolul al XV-lea, oameni ai Literelor, Artelor și Politicii, frecventau cafenelele bătrânului continent, unde puteau schimba liber opinii, se inspira și crea.

În același timp, din secolul al XVIII-lea până în secolul al XX-lea, răspândirea cafelei și creșterea paralelă a consumului acesteia au avut ca rezultat înmulțirea rapidă a cafenelelor în – aproape – fiecare oraș din Europa – și nu numai. Cafenelele și-au asumat un dublu rol: în afară de a încuraja vizitatorii să socializeze, au devenit leagăne de schimburi culturale, schimburi de idei, osmoză socială și dezbateri politice.

Cafenelele istorice sunt o parte integrantă a moștenirii urbane, iar cele mai multe dintre ele au supraviețuit războaielor și schimbărilor sociale. De fapt, ei au participat adesea, direct sau indirect, la procesul de producere a unor astfel de schimbări sociale.

Fiind gardieni ai patrimoniului cultural material și imaterial, ei urmează adesea stiluri arhitecturale interesante – de la neobaroc, la art nouveau, la art deco și modernism. Mai mult, ele fac parte integrantă din memoria colectivă a istoriei Europei, păstrând și promovând totodată tradițiile literare, muzicale, artistice și adesea controversate.

„Ruta cafenelelor istorice” oferă călătorilor posibilitatea de a porni într-un itinerar tematic interesant și încântător, de a face un pas înapoi în timp, de a se bucura de luxul cafenelelor din epoca de aur și de a se familiariza cu rolul important pe care l-au jucat în trecutul și continuă să joace în prezent, în modelarea istoriei culturale a Europei.

Diversele activități precum spectacole, seminarii, evenimente artistice, conferințe găzduite de Cafenele Istorice, contribuie la promovarea culturii și creșterii urbane. În plus, Cafenelele Istorice, ca monumente ale patrimoniului cultural viu, susțin tradițiile culturii cafelei, băuturilor tradiționale și băuturilor alcoolice, dar și consumul de produse tradiționale locale și păstrarea practicilor lor de fabricare a berii.

În acest fel, cafenelele istorice continuă să fie faruri ale moștenirii culturale și ale osmozei sociale, conectând trecutul cu prezentul și viitorul ca alternativă la o omogenizare „modernă” și nivelare a stilului de viață, care este și o abordare pur economică.

Astfel, cafenelele istorice reflectă moștenirea comună a Europei, așa cum este exprimată în arhitectura lor, designul și rolul lor în istoria culturală, politică și socială. Ei au povești importante de spus despre apariția societăților democratice, rezistența la totalitarism, intoleranța socială și drepturile omului.

În același timp, cafenelele istorice reflectă diversitatea bogată a valorilor și tradițiilor locale inerente patrimoniului imaterial al culturii băuturilor și alimentelor. Și, desigur, astăzi, ca întotdeauna, Cafenelele Istorice oferă locuitorilor locali și vizitatorilor străini locul ideal pentru socializare și dialog intercultural”, se menționează pe www.historiccafesroute.com.

Primul mare eveniment dedicat artei, culturii și gastronomiei ce va fi organizat și găzduit în acest an de Brukenthal Palace Cafe este programat pentru sfârșitul lunii martie, și constă într/o manifestare de suflet, pregătită pentru promovarea unui important artist local, pictorul Mircea Codrea, vechi și bun prieten al frumosului complex baroc de la poalele Munților Făgăraș.

Vernisajul expoziției ”Arta Universală cu maestru Mircea Codrea” este programat pentru sâmbătă, 25 martie 2023, începând cu ora 18 și va avea loc în Sala Festivă a Oranjeriei Palatului Brukenthal Avrig.

Participanții la vernisaj vor putea admira în cadrul expoziției reproduceri ale unor celebre picturi realizate de mari artiști ai lumii (Leonardo da Vinci, Hyacinthe Rigaud, Sandro Botticelli, Van Gogh, Rembrandt), lucrări pictate cu mare grijă și dragoste pentru artă de avrigeanul Mircea Codrea.

Evenimentul va fi onorat și de participarea pictorului lituanian Gintaras Meskauskas, stabilit în California – Statele Unite ale Americii, cunoscut și pentru activitatea de PR artistic pe care o desfășoară. Începerea unei colaborări cu artistul din Lituania va constitui, pentru Palatul Brukenthal Avrig, oportunitatea de a fi promovat, prin galeria de artă deținută, în diverse țări de pe mapamond.

În continuarea vernisajului expoziției ”Arta Universală cu maestrul Mircea Codrea”, Brukenthal Palace Cafe Avrig va organiza o degustare de vinuri, ce va completa un meniu culinar – artistic conceput special pentru acest eveniment.

D.F.

16 februarie 2023 la 18:08
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 52 minute
(VIDEO) Apelul la solidaritate al ASTREI! ”Când nu e subminată sistematic chiar de cei care o conduc, cultura produce oameni!
Într-o perioadă în care, între hotarele țării, se vorbește numai de creșteri de taxe, de TVA mărit, de...
Actualitate
4 min de citit
acum 55 minute
Drama de a avea propriul „Rembrandt” la bloc: „Am mutat mobila ca să pot scoate tabloul din casă”
Mircea Codrea e un personaj de poveste pe care l-am descoperit în postarea săptămânală de pe pagina de...
Actualitate
4 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 1 oră
Reforme fiscale în două etape guvernul promite stabilitate și evitarea crizei. Cheltui cu 30% mai mult?
Guvernul României va introduce începând cu 1 august 2025 un pachet extins de măsuri fiscale care vizează creșterea...
Actualitate
5 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 4 ore
Centrul Militar Județean, renovare energetică de aproape 6.000.000 lei
Centrul Militar Judeţean Sibiu va beneficia de lucrări de renovare energetică în valoare totală de 5.922.781,13 lei, transmite...
Actualitate
3 min de citit
acum 4 ore
Întreruperi de curent
Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Sibiu anunță întreruperea alimentării cu energie electrică: Nr. crt. Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalul orar 1 04.07.2025 RASINARI, Localitate...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 4 ore
1 iulie, zi de scandal cu bătaie la Avrig. Plus un caz de conducere fără permis la Mediaş
Marţi, polițiștii din Avrig au reținut trei bărbați, de 21, 25 respectiv 55 de ani, plus o femeie...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 5 ore
Eveniment caritabil în sprijinul Asociației Animal Life Sibiu, la Cisnădioara
Pe 6 iulie, între orele 12:00 și 18:00, iubitorii de animale sunt invitați la un eveniment special organizat...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 7 ore
Traseu nou spre Aeroportul Sibiu: Tursib lansează linia 21
Tursib S.A. a introdus Traseul 21, o linie directă de autobuz care conectează Aeroportul Internațional Sibiu cu Gara...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 8 ore
În sfârșit: a început asfaltarea celei mai noi piste de biciclete din Sibiu. Spre bucuria vecinilor sătui de șantier
După ce „Tribuna” a publicat în repetate rânduri semnalele locuitorilor străzii Theodor Aman, dar și ale celor de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 8 ore
Proiectul „Mens Sana in Corpore Sano” debutează în tabăra de la Păltiniș cu activități culturale și ecologice pentru tineri din mediul rural și urban
În perioada 8 – 10 iulie, elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială Racovița și Școala Gimnazială...
Actualitate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 8 ore
Distracție maximă: petrecere pe mal de lac, cu vinuri bune, mașini de top și „The Motans” pe scenă. În plus, un DJ bucureștean va recrea atmosfera cluburilor din Capitală
În această sâmbătă, sibienii sunt așteptați la un show ce se anunță cu adevărat de neuitat. Totul se...
Actualitate
2 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 10 ore
Legendarul Christopher Froome revine la Turul Ciclist al Sibiului! Ediția a XV-a debutează în această seară, cu prezentarea echipelor
Pentru al doilea an consecutiv, britanicul Christopher Froome este prezent la startul Turului Ciclist al Sibiului. Acum în...
Actualitate
8 min de citit