Articol
În ultima vreme, problema câinilor comunitari a fost intens discutată în spațiul public, nu doar în Sibiu, mai ales după drama din sectorul 6 al capitalei unde o femeie a fost ucisă de o haită de maidanezi.
În municipiul Sibiu, echipele Serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân încearcă tot timpul să îndepărteze câinii de pe domeniul public, găzduindu-i apoi în Adăpostul construit și gestionat de municipalitate pe Dealul Gușteriței.
Acest adăpost are o capacitate maximă de 250 de locuri. În prezent, aici trăiesc 90 de câini.
Pe tot parcursul anului 2022 au fost adoptați din adăpost 139 de câini, iar alți șase au fost adoptați la distanță.
Ce se întâmplă după ce câinii sunt aduși în adăpost
În momentul primirii câinilor în Adăpost, starea de sănătate este verificată de către medicul veterinar. Patrupedele sunt deparazitate intern și extern, vaccinate antirabic și microcipate.
În toată perioada în care câinii se află în Adăpost inspecția de sănătate se face zilnic. Hrana oferită câinilor este adaptată vârstei și stării de sănătate. Puii cu vârsta de până la 6 luni sunt hrăniți de 3 ori pe zi, cei cu vârsta între 6 luni și un an primesc hrană de 2 ori pe zi, iar cei de peste un an mănâncă o dată pe zi.
Cum poți adopta un câine de la adăpostul public
Dacă îți dorești un câine, îl poți adopta de la Adăpost în mod gratuit. Cei care doresc să ia acasă un prieten patruped au de parcurs câțiva pași simpli:
După ce au ales un câine din Adăpost, vor completa o declarație de adopție, o declarație pe proprie răspundere prin care atestă că poate oferi condiții de trai și hrană animalului și un formular privind acordul de prelucrare a datelor personale.
Pentru că legea solicită ca cei ce adoptă un câine să îndeplinească câteva condiții minimale, persoana în cauză va trebui să arate: că are un spațiu pentru adăpostirea acestuia și că are acordul vecinilor sau asociației de proprietari, după caz.
Odată parcursă această etapă, câinele va fi predat noului stăpân sterilizat și vaccinat antirabic, iar medicul veterinar îl înscrie în registrul câinilor cu stăpân. Conform legislației, celui care adoptă îi revine obligația să anunțe la serviciul public menționat, în termen de 15 zile, orice modificare survenită: deces, furt, pierdere ori înstrăinare a câinelui.