Comunismul de pe pereţii oraşului sau cum la Sibiu, burghezo-moşierii l-au dat jos pe Cuza

…Că aşa ne-a învăţat la şcoală, pe vremea AIA. Că virgulă Cuza Vodă era un fel de tovarăş principe socialist, care a fost ales în delir de către toată populaţia celor două principate într-un fel de adunări-mitinguri prin pieţele centrale, cum era în poza aia cu proclamarea Republicii Populare. Că îi ura pe boieri din toţi ficaţii săi şi ţinea exclusiv cu ţăranii, mai ales cu sărmanul Moş Ion Roată cel pălmuit de boierul-moşier cel evident rău şi exploatator al omului de către om. Mai ştiam că Vodă era un fel de ANPC al vremii, că umbla prin târguri şi verifica marfa şi unităţile de măsură ca, de exemplu ocaua, care nici în ziua de azi nu ştiu cât măsura (aia mică versus aia mare) şi nici nu am chef să caut. Am mai aflat alte chestii pe care le-am uitat, dar cea mai importantă este că a fost detronat de către clasele exploatatoare, adică de boieri şi de burghezo-moşieri, pentru că el era din popor şi ţinea cu poporul, aşa că  au venit ăia într-o noapte, i-au făcut o ofertă de nerefuzat cu pistolul şi astfel sărmanul domnitor şi-a părăsit ţara şi a plecat în exil. În drum spre exil a poposit la o casă din Sibiu, la nişte oameni buni, deasupra Franzelăriei (care nu mai e) şi a Agenţiei Teatrale (care mai e), drept pentru care, pe clădire, s-a pus o placă memorială.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Istoria a mai evoluat ca informaţii oficiale şi publice faţă de legendele comunistoide care ni se serveau pe vremea AIA, aşa că am aflat alte detalii interesante, unele frumoase, altele urâte atât despre aranjamentul forţat al Unirii, cât şi despre rolul boierilor în Unire sau detalii picante despre abdicarea principelui Cuza.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Nu acelaşi lucru putem spune despre placa memorială de pe casa (fost hotel) de pe Bălcescu 17, monument istoric de categorie B (interes local).

O dată, Cuza a "poposit" aici pentru că aici era, pe atunci, un hotel. Se numea "Hungarische Krone" – "Coroana Ungariei". Aici a mai stat, cu şase ani înainte, şi scriitorul Alexandru Odobescu, dar despre asta nu scrie nicio placă. Bun, deci la 5 martie 1866 ex-principele Alexandru Ioan I, acum doar Alexandru Ioan Cuza nu a poposit, cât a fost cazat probabil o noapte la "Coroana Ungariei". Evident că în naţional-comunismul ceauşist şi cel anterior lui, era cam nasol să recunoşti că aici era un hotel numit "Coroana UNGARIEI" aşa că a rămas doar ideea cu popositul. Aşa că s-a pus o placă în amintirea evenimentului. Care zice aşa:

 

"AICI A POPOSIT. LA 5 MARTIE 1866.

PRIMUL DOMNITOR AL ROMÂNIEI

ALEXANDRU IOAN CUZA

1820 – 1873

ÎN DRUM SPRE EXIL. DUPĂ DETRONAREA SA

DE CĂTRE REACŢIUNEA BURGHEZO-MOŞIEREASCĂ"

 

Aha. Când citeai asta în 1973 sau în 1985 nu ţi se părea nimic suspect, că era pe linie. Acum este şi suspect şi pe lângă linie.

Despre denumirea de "România" în vremea lui Cuza, încă nu s-a ajuns la un numitor comun, deoarece ţara se numea "Principatele Unite (Române)" iar denumirea de "România" era folosită alternativ, în documentele emise de principe. Denumirea oficială de România a fost legiferată prin Constituţia de la 1866, DUPĂ plecarea lui Cuza şi sosirea lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, ca principe. Carol I a fost PRINCIPE al României (denumirea de "România" apărând în constituţia de la 1866), ulterior rege, întronat la 10 mai 1881.

Deci, oficial şi legal, primul principe al ROMÂNIEI ar fi Carol I. Pentru că Al. I. Cuza a fost principe al Principatelor Unite Române. Dar nu puteai să susţii sau să discuţi asta în regimul tovarăşilor, care aveau  ceva probleme cu regii burghezo moşiereşti şi reacţionari.

La fel, expresia "reacţiunea burghezo-moşierească" o fi sunat revoltător-mobilizator atunci, când tovarăşii de la cultură au comandat-amplasat placa aceea cu popositul pe clădire, dar acum sună comic, mai ales că "reacţionarii" sunt acum în Parlament şi la guvernare şi, după cum spune preşedintele, te poţi baza pe ei, sunt de încredere, sunt "good guys", plus că se supun la orice ordin venit din afară.

Comic este că placa asta care ar merita să existe acolo doar pentru valoarea ei istorică incontestabilă (pentru că are o valoare istorică, e o mostră clasică de propagandă comunistă) este de decenii, în văzul tuturor şi nimeni nu s-a prins. Pe aici trec festivaluri naţionale şi internaţionale, se depun coroane la Consiliul Dirigent de la fosta Agenţie de Voiaj CFR (şi ea, fost comandament de corp de armată, dar asta iar era ceva reacţionar burghezo-moşieresc şi nu se prea pomeneşte public), se ieşea cu protestul, a fost un summit european. Dar reacţiunea burghezo-moşierească, cea care l-a trimis pe Cuza-Vodă în exil, a rămas pe acelaşi perete.

Apropo, aici se pot ţine manifestări pe 24 ianuarie. Sau pe 14 februarie, sau pe 18 iulie. Sau pe 26 august, sau pe 10 septembrie. Când or avea chef "autorităţile" să serbeze Unirea, ca să nu fie cumva exact la data aia din calendar, că atunci e liber şi nu se face, mă-nţelegi…  

 

  Custom Image

 

 

 

Autor
26 ianuarie 2023 la 14:39
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 17 ore
Burduf Challenge 2025 vine cu un format nou: mișcare, gust autentic și tradiții la înălțime
După șase ediții de succes, Burduf Challenge revine cu o formulă inovatoare, menită să reunească pasionații de mișcare...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 18 ore
Record la FITS 2025: peste un milion de vizitatori la Sibiu. „Faust” a tras cortina
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a reunit, timp de zece zile, un public impresionant  în Sibiu,...
Actualitate
2 min de citit
acum 20 ore
9 posturi desființate la Filarmonica de Stat Sibiu. 4 partide politice au votat pentru scăderea cheltuielilor
Ședința extraordinară a consilierilor județeni organizată pentru ora 15.00 la zilei de luni, 30 iunie ac a avut...
Administrație
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 21 ore
A început gazonarea primelor două terenuri de pe ”Voința”. De câți bani mai are nevoie ALMA pentru a duce la bun sfârșit lucrările
Lucrările începute în toamnă la Baza Sportivă ”Voința” se îndreaptă cu pași repeți de final. La începutul săptămânii...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 22 ore
„Bujorul de Munte” înflorește cu drumeții, preparate tradiționale, cântece și jocuri populare
Experiențe unice se trăiesc în acest an la Festivalul „Bujorul de Munte” din comuna sibiană Gura Râului, căci...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 1 zi
(FOTO) Aproape 370 de rutieri din 30 de companii sibiene la startul ”Cursei Sponsorilor”, competiția de debut a evenimentelor prilejuite de Turul Ciclist al Sibiului
Profitând de vremea excelentă, 369 de iubitori ai ciclismului, reprezentând 30 de companii sibiene, au pedalat, duminică, între...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Damian Drăghici și spectacolul cu drone au încheiat Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Mii de oameni au aplaudat momentul
Cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu s-a încheiat duminică seară într-un mod...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 1 zi
Delia Nistor, organizator de evenimente, despre întrebarea care ne frământă pe toți: Cât mai dăm la o nuntă?
Delia Nistor este organizator de evenimente și o prezență tot mai cunoscută în mediul online, unde a strâns...
Actualitate
6 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Drumeție în Țara Colibelor: zeci de participanți îmbrăcați în ii au avut parte de mișcare și bucate ca la bunica
Zeci de excursioniști îmbrăcați în ii tradiționale au luat la pas în weekend potecile pitorești ale Țării Colibelor,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 zi
FOTO / VIDEO: Texanii în dialog cu romii despre integrare socială. Au discutat, apoi au dansat
Un grup de 9 studenți ai „Austin Community College” din Texas, Statele Unite ale Americii, se află în...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 2 zile
Cum debutează meteorologic luna lui Cuptor, la Sibiu
Luna lui Cuptor debutează la Sibiu cu temperaturi ridicate, uneori caniculare. Intervalul 30 iunie – 6 iulie va...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 zile
Recomandările ultimei zile de FITS 2025: Bill Murray, Faust și un cer plin cu „Mulțumesc”
Ultima zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va aduce în fața publicului pe Bill Murray...
Actualitate
2 min de citit