Cărțile de identitate electronice, cu CIP, vor fi eliberate începând de anul acesta. Statul suportă costul noilor documente

Cartea de identitate electronică va fi emisă în toată țara până la finalul anului, costul va fi suportat de către Stat, iar până în anul 2031 vor fi înlocuite treptat actualele cărți de identitate. Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică proiectul prin care este reglementată emiterea acestor documente.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

După ce va fi eliberată prima carte de identitate electronică la nivel național, cartea de identitate se eliberează cu valabilitatea prevăzută de lege, dar nu mai mult de data de 3 august 2031.

Noile cărți de identitate, care sunt deja emise printr-un proiect pilot în județul Cluj, cuprind informații cu privire la denumirea statului emitent, tipul documentului,  numele de familie, prenumele, sexul titularului, cetățenia, data nașterii, codul numeric personal (C.N.P.), numărul documentului, data expirării valabilității, semnătura olografă a titularului, imaginea facială a titularului,  domiciliul, data emiterii și autoritatea emitentă,  zona de citire automată cu caractere identificabile optic (MRZ), zonă cip.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Costurile emiterii cărții electronice de identitate vor fi suportate din fondul special alocat prin PNRR și care este de 200 milioane de euro.

Odată ce sistemul va deveni funcțional, eliberarea cărții electronice de identitate, cartea de identitate simplă și cartea electronică de identitate se eliberează cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani; cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 și 14 ani; cu valabilitate de 5 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani; cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani și cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Proiectul prevede că se poate elibera carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea ambilor părinți sau a reprezentatului legal.

Actul de identitate face dovada identității, a cetățeniei române și, după caz, a domiciliului sau a reşedinţei din România.

Cartea electronică de identitate, aflată în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care o recunosc ca document de călătorie.

De asemenea, proiectul prevede faptul că „cărțile de identitate emise până la data de 31 decembrie 2023, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene”.

„Prin crearea setului de date în vederea autentificării în sistemele informatice ale instituțiilor publice sau private, titularului cărții electronice de identitate i se atribuie identitate electronică, aceasta fiind utilizată pentru accesarea serviciilor publice electronice de către utilizatorul cu identitate verificată”, este menționat în viitoarea lege.
Odată ce sistemul va fi implementat, datele solicitantului actului de identitate sau dovezii de reședință se preiau din sisteme informatice administrate de instituțiile statului sau, după caz, din documentele prezentate în original care, potrivit legii, fac dovada numelui de familie și a prenumelui, datei de naștere, statutului civil, cetățeniei române a domiciliului sau reședinței, în vederea constituirii sau actualizării mapei electronice.

Mapa electronică conține o structură predefinită de dosare, care cuprinde documentele scanate prezentate, în original, de cetățean, imaginea facială și semnătura acestuia.

 

Reglementări speciale pentru prelevarea amprentelor

 

Cartea electronică de identitate se eliberează cu termen de valabilitate de 1 an, în situația în care prelevarea amprentelor nu este posibilă temporar de la niciun deget.

Pentru minorii cu vârsta până la 12 ani, cartea de identitate se eliberează fără preluarea amprentelor, iar peste 12 ani se vor prelua și amprentele.

Potrivit Notei de fundamentare a proiectului, modificarea legislației va aduce simplificarea procedurilor pentru eliberarea actelor de identitate la nivelul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României și, până la finalul anului 2023, eliminarea obligației cetățenilor români de a mai prezenta certificatele de stare civilă și, după caz, a documentelor care atestă existența unui imobil, la momentul depunerii cererii pentru eliberarea CEI.

Cei care au propuneri, sugestii sau opinii, le pot trimite până în data de 19 ianuarie, pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro.

 

11 ianuarie 2023 la 09:48
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 24 minute
Transfăgărășanul, zona urșilor. Câte amenzi s-au dat pentru hrănirea lor în ultimii cinci ani
Apariția tot mai frecventă a urșilor atât în localități, cât și în afara lor reprezintă o problemă tot...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 10 ore
România mai pierde un mare campion. A murit Mihai Leu!
Cu puțin înainte de miezul nopții s-a stins din viață Mihai Leu, primul român campion mondial de box...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 13 ore
Dragoș Albu a ajuns sub comanda lui Măldărășanu. Ce obiectiv își propune și care sunt motivele pentru care a ales Sibiul
Dragoș Albu, fostul căpitan al echipei lui Mititelu, FC ”U” Craiova, jucător împrumutat, sezonul trecut, la FC Buzău,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 14 ore
Tamponare în lanț pe Vasile Milea: trei mașini implicate
Un accident rutier s-a produs marți după-amiază pe Bulevardul Vasile Milea din Sibiu, unde trei mașini au fost...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 15 ore
Liber la film! Singurul cinema în aer liber din Sibiu și-a deschis porțile. Cât costă un bilet
Începând de marți, 1 iulie, Terasa cu Flori a Centrului Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu își deschide porțile...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 18 ore
SONDAJ: Sibienii, îngrijorați de scumpirea energiei electrice: „Am început să facem economie tot mai mult, dar tot nu se vede în factură!”
Începând cu 1 iulie, marii furnizori de energie electrică din România, au anunțat că vor crește prețul energiei...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 18 ore
Bis la „Jaful Secolului”? Un colecționar din Cisnădioara acuză: Opere de artă (inclusiv piese de Rembrandt și Picasso) au dispărut din casă
Thomas Emmerling este un colecționar de artă, curator și om de afaceri german. Născut în 1963 la Nürnberg,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Burduf Challenge 2025 vine cu un format nou: mișcare, gust autentic și tradiții la înălțime
După șase ediții de succes, Burduf Challenge revine cu o formulă inovatoare, menită să reunească pasionații de mișcare...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Record la FITS 2025: peste un milion de vizitatori la Sibiu. „Faust” a tras cortina
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a reunit, timp de zece zile, un public impresionant  în Sibiu,...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
9 posturi desființate la Filarmonica de Stat Sibiu. 4 partide politice au votat pentru scăderea cheltuielilor
Ședința extraordinară a consilierilor județeni organizată pentru ora 15.00 la zilei de luni, 30 iunie ac a avut...
Administrație
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
A început gazonarea primelor două terenuri de pe ”Voința”. De câți bani mai are nevoie ALMA pentru a duce la bun sfârșit lucrările
Lucrările începute în toamnă la Baza Sportivă ”Voința” se îndreaptă cu pași repeți de final. La începutul săptămânii...
Actualitate
6 min de citit