Nicio școală nu suspendă cursurile din cauza gripei înainte ca IȘJ să se consulte cu Ministerul Educației. Recomandări pentru sibieni

Acasa >

Articol

Reprezentanții Inspectoratelor școlare din țară sunt îndemnate să se consulte cu cei din Ministerul Educației în cazul în care conducerea unei școli solicită în mod excepțional suspendarea cursurilor din cauza virozelor și a gripei. Ministrul Ligia Deca a avut o videoconferință, vineri, cu inspectorii școlari generali în contextul reluării cursurilor începând de luni, 9 ianuarie 2023.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În cadrul întâlnirii, ministrul Ligia Deca le-a comunicat inspectorilor școlari concluziile discuțiilor de la Ministerul Sănătății, cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică din țară.

Deca i-a încurajat pe inspectorii școlari generali să sprijine școlile pentru a continua procesul educațional în condiții normale, să pună accent pe prevenție, să încurajeze o stare de calm și să se consulte cu experții Ministerului Educației în situația excepțională în care o unitate de învățământ solicită suspendarea temporară a cursurilor, în baza temeiului legal, respectiv articolul 9 din ROFUIP.

În cadrul ședinței, Ministerul Educației a transmis, din partea INSP, materiale informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal. Recomandarea a fost ca accentul să fie pus pe prevenție, să existe o comunicare strânsă cu DSP-urile și să se țină cont de recomandările făcute de acestea.

„În acest context, inspectoratele școlare vor colabora cu direcțiile de sănătate publică județene și cu Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, în vederea explicării și accesibilizării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în unitățile de învățământ”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.

 

Recomandări speciale pentru părinți și dascăli în contextul stării de alertă pentru gripă

 

La începutul lunii decembrie DSP, Primăria Sibiu și Inspectoratul Școlar Județean au realizat o realocare a personalului cabinetelor de Medicină Școlară, astfel încât să fie asigurată în bune condiții asistența medicală din unitățile de învățământ preuniversitar. Triajul epidemiologic se va face zilnic, iar părinții vor fi informați asupra măsurilor pe care trebuie să le ia, în cazul în care copilul prezintă semne de îmbolnăvire, fiind rugați să dea curs recomandărilor medicale, consultând medicul de familie, fără a insista pentru primirea copiilor în colectivitate, până la însănătoșire.

De asemenea, se recomandă părinților, bunicilor și celorlalți aparținători să evite înghesuiala și contactul apropiat atunci când duc sau iau copiii de la școală, purtând mască de protecție în zona de așteptare, mai ales dacă aceasta este în spațiu închis.

Pentru prevenirea creșterii în continuare a numărului de îmbolnăviri se recomandă, în principal, evitarea aglomerațiilor, izolarea la domiciliu în caz de îmbolnăvire, purtarea măștii și/sau altor echipamente de protecție și  vaccinarea antigripală, mai ales pentru grupele de risc.

 

Seturi de măsuri specifice ce trebuie instituite

 

La nivelul unităților sanitare se recomandă limitarea programului de vizitare a bolnavilor, triaj epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, purtarea echipamentului de protecție (mască, mănuși, halat), asigurarea stocurilor de: antivirale, echipamente de protecție, antiseptice și dezinfectante, asigurarea instituirii terapiei cu antivirale, vaccinarea antigripală a personalului și respectarea protocoalelor de management specifice gripei

La nivelul unităților de învățământ se recomandă triaj epidemiologic zilnic, asigurarea materialelor de dezinfecție a mâinilor și suprafețelor, aerisirea periodică a sălilor de clasă și a celorlalte încăperi, respectarea măsurilor de protecție pentru tuse, strănut și utilizarea batistelor de unică folosință, utilizarea măștii de protecție de către cadrele didactice și, la nevoie, și de către elevi, informarea părinților privind măsurile instituite și a necesității respectării acestora, de toate părțile implicate.

La nivelul instituțiilor și unităților lucrative, industriale se recomandă triaj epidemiologic zilnic, izolarea la domiciliu a tuturor persoanelor cu semne/simptome de boală respiratorie, ppromovarea/efectuarea vaccinării antigripale, evitarea aglomerării spațiilor de lucru  și utilizarea măștilor de protecție, dacă aglomerația nu poate fi evitată.

La nivelul populației generale se recomandă evitarea aglomerațiilor, purtarea măștii de protecție, vaccinarea antigripală, mai ales la grupele la risc, păstrarea igienei mâinilor, spălarea frecventă a acestora, respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea batistelor de unică folosință și consultarea medicului (cabinet, centre de permnanență) la apariția primelor semne de boală, pentru diagnostic și recomandări terapeutice.

Autor
07 ianuarie 2023 la 12:35

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
”Călăreții roșii” rămân în Liga 2 după victoria cu Afumațiul. Hat-trick Matko Babic!
Echipa din Șelimbăr a câștigat, astăzi, cu 3-0, la Cisnădie, meciul cu CS Afumați, contând pentru ultima etapă...
Actualitate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 17 ore
Marea bicicleală: se deschide sezonul de pedalat, cu gogoși și vărzar
Duminică, 11 mai ac, sibienii sunt invitați la o tură cu bicicleta pentru a marca deschiderea sezonului din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 18 ore
VIDEO | Voluntarii lui Nicușor Dan, în stradă de Ziua Europei: mobilizare în toată ţara și la Sibiu
Zeci de voluntari și susținători ai lui Nicușor Dan s-au adunat vineri, în jurul orei 18:00, în fața...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 18 ore
Măldărășanu n-are emoții înaintea ultimului joc de-acasă, din acest sezon: ”Vrem să facem un meci perfect!”
Sibienii joacă, sâmbătă după-masă, ultimul joc de pe ”Municipal”, din acest sezon al Superligii. Antrenorul acestora speră să...
Actualitate
5 min de citit