"Când e să ai ghinion dai de cuie şi-n…"

E o vorbă care spune că atunci când ai ghinion dai de cuie şi-n locul din care Eva emitea căldură. Cu alte cuvinte, dacă ar fi să rememorez "evenimentele" ultimelor trei luni de viaţă pot spune că m-am numărat şi eu într-un fel printre acei ghinionişti, cu sau fără influenţe de potenţare cu viagra sau alte întăritoare de "făcăleţ". Când coloana vertebrală te îndoaie de durere e clar că stai cam strâmb şi dacă stai strâmb e mai greu să poţi penetra drept, asta-i sigur. (Cam aşa-i şi cu aderarea noastră la Schengen.)  
Dar să revin. Totul a început cam de acum trei luni, când încă mă aflam în România, recte Sibiu. Durerile de coloană, rare la început, s-au înteţit pe parcurs, mai ales după prezenţa mea la antipozi (Australia). Investigaţiile au durat două luni, incluzând şi pauzele semnificativ de lungi între programări şi consultul medical, plus testele de sânge şi imagistica radiologică ce cuprinde CT, RMN şi alte abrevieri ce-mi depăşesc puterea de înţelegere. În sfârşit, scopul a fost atins cu ajutorul unei injecţii, care le-a determinat pe cele două vertebre, se pare, să se reaşeze la locul lor, astfel încât durerea a dispărut.
Sigur, se vor întreba cei ce-şi vor apleca privirile asupra acestor rânduri, "şi care-i noutatea, că până acum nimic nou sub soare."
Puţintică răbdare… că nu ştiţi unde puteţi da de cuie (prin Austria sau Olanda).
Între investigaţiile legate de coloana vertebrală şi finalizarea ca act medical, m-a pus ucigă-l toaca să mă caţăr pe o scăriţă pentru a aranja coroana unui arbust ornamental aflat în curtea casei. Ghinion, întrucât stabilitatea pe piciorul stâng influenţată de răzbelul în care se aflau cele două vertebre, s-a dovedit mai mult decât precară, astfel încât am ratat la coborâre o treaptă şi m-am lovit binişor la fluierul piciorului drept de astă dată, dar fără urmări grave. În săptămâna următoare s-a întâmplat ca la aceeaşi manevră neinspirată, povestea să se repete, dar cu consecinţe nebănuite. Pălitura a fost copie la indigou (exact în acelaşi loc al tibiei). Contuzia a crescut în volum în doar câteva clipe ajungând la mărimea unui ou de găină. A încercat să o "rezolve" soţia aplicând comprese cu gheaţă luată de la frigider, dar degeaba, piciorul s-a umflat încât dădea să plesnească. Hai la doctor iar, că nu-l văzusem de câteva zile şi trebuia "să semnez condica". Dă-i cu comprese şi  dă-i bice apoi pe la radiologi să vadă dacă nu-i ceva rupt, crăpat sau sucit. Şi pentru că până acum două săptămâni remisia aşteptată nu mai venea, iar lovitura îmi afectase tot piciorul, medicul de familie m-a îndrumat la Serviciul de Urgenţă (Să nu spună careva c-a dat norocul peste mine, că-i urez şi eu petrecere plăcută la spital în ajun de Crăciun). Am plecat imediat cu gândul ca după un consult şi o prescripţie  adecvată cu medicaţie potrivită mă voi reîntoarce acasă. Da de unde. După o aşteptare de trei ore am fost examinat de un chirurg, cred, şi internat imediat. Am fost repartizat într-un salon cu şase paturi în care se mai aflau cazaţi cinci suferinzi cu diverse afecţiuni, pe la cloambe, foale, mâini, bostan sau inimă. Nici nu m-am dezmeticit bine că au şi tăbărât pe mine nişte asistente: mi-au găurit o venă şi mi-au instalat un cateter pentru perfuzii cu antibiotic, mi-au luat trei flacoane de sânge pentru analize, mi-au făcut o injecţie antitetanos, şi o injecţie subcutanată la burtică pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge, urmând ca-n ziua următoare să parcurg şi restul de protocol cu reinvestigări: iar cu CT, cu ultrasunete şi alte scule abreviate tehnico-medical.  
Prima noapte a fost de coşmar. În salonul cu şase paturi în care mă aflam, sforăiturile şi gemetele celorlalţi  m-au ţinut treaz. Tot ghinion se numeşte. Sentimente contradictorii mă încercau: revoltă, furie, urmate apoi de compasiune, "privindu-mă-n oglindă". Până la urmă milostenia  şi-a pus amprenta asupră-mi, gândindu-mă că nimeni n-a cerut să iasă din confortul cotidian şi să vină la spital. Din patru în patru ore eram ba înţepat cu seringa, ba perfuzat, ba tămâiat cu medicamente, ba îmi erau luate tensiunea şi temperatura,… asistat pe tot parcursul de staff-ul medical, incredibil de săritor şi empatic, pentru mine lucru surprinzător văzând pe sticlă alt gen de prestaţie. Ce-ţi e şi cu presa asta.
Curăţenia în salon era verificată zilnic de un supervizor care căuta praful până şi la colţurile încăperii sau nereguli la duşul şi WC-ul aferente salonului.
Cele trei mese pe zi erau servite în cameră. Pentru fiecare pacient meniul era la alegere şi era prezentat fiecăruia cu o zi înainte, dar se pregătea şi mâncare, să-i spun  "personalizată", pentru cei cu restricţii medicale. Cafeaua, sucurile şi dulcegăriile le puteai accesa oricând. "Tu eşti aici ca într-un hotel de patru stele", mi-a spus soţia aflată în vizită. E uluitor ce poate face banul într-o ţară îndestulată. Un rezident australian nu plăteşte asistenţa medicală, dar un străin fără poliţă de asigurare… vai ş-amar de mama lui, pentru că toate serviciile se cuantifică şi nu-i ajunge o viaţă să dea sacul de bani înapoi (asigurarea a plătit pentru cele şapte zile petrecute de soacră-mea-n spital peste 65 de mii de dolari).
În ziua următoare am fost mutat în alt salon, cu câţiva pacienţi loviţi  la tâmplă. Trăncăneau la telefon când nu dormeau sau mâncau, iar televizoarele emanau decibeli la cote ridicate până târziu în noapte. Unii guiţau că nu le sunt îndeplinite dorinţele, un fel de obtuzitate morală ce tinde spre nesimţire. Bunăoară, o tinerică trecută bine de optzeci şi de ani dorea cu orice preţ să se plimbe cu cadrul pe holurile spitalului, uitând că-i hibaşă la mers, un altul îşi manifesta pretenţiile atavic, cu voce stridentă, ba că-l bipăie monitoarele la care era conectat, ba că nu-i trebuie mâncare iar apoi că-i este foame… În acele momente îmi  dispărea orice urmă de milă, că şi-n spital empatia-i cu chirie dacă eşti iluminat prea mult glandular.
În a treia zi  "am urcat" de la etajul cinci  la etajul zece al unei alte clădiri aflate în acelaşi perimetru spitalicesc. Mă aflam de astă dată într-un salon cu patru paturi şi cu suferinzi mai puţin gălăgioşi, iar singurul care se putea deplasa eram eu, ceilalţi trei erau conectaţi permanent la aparate.
 Vizitele doctorilor nu m-au scos prea mult din ceaţă, chiar dacă zilnic minim doi sau  trei mă vedeau. Toţi îmi făceau poze la ţurloi, cu telefonul mobil şi plecau satisfăcuţi: "misiune îndeplinită". Ca o curiozitate, mă exaspera întrebarea repetabilă, de n-şpe ori pe zi,  pusă de staff-ul medical  la fiecare contact: "Cum te cheamă şi când te-ai născut". "M-aţi mai întrebat asta acum 10 minute. Sunt aici pentru probleme la picior  şi nu la cap,  iar sigur nu eu sunt cel bănuit de Alzheimer".  Degeaba glumeam sau ironizam.
Asistentele şi medicii erau cam alţii în fiecare zi. Nu mai reveneau pentru a urmări "cazul". Preluau informaţiile de pe scripte urmând protocolul stabilit fără nici un fel de modificări. Dacă mi s-a prescris la început paracetamol pentru atenuarea durerii, trebuia să bag în mine de patru ori pe zi câte doi bumbi odată, indiferent de stare (n-am avut deloc temperatură), adică trebuie, nu trebuie, bea Grigore agheasmă.
Ieri am fost "discharge", adică am plecat acasă cu piciorul aproape vindecat. Am sperat nespus ca acest fapt să se întâmple, acomodarea mea cu spitalul mă termina psihic. Am continuat tratamentul cu antibiotic iar după două zile am fost chemat la clinica de chirurgie. Am fost examinat de trei doctori, care mi-au mai dat un repaos de o săptămână, pentru a urmări evoluţia. Latura pe care o văd oarecum hilară, se referă la "repartizarea" mea în secţiunea de  chirurgie plastică".  Ştiu că am şi picioare frumoase dar nu mi-a trecut niciodată prin cap că un chirurg plastician o să ia decizii legate de repunerea lor totală în funcţie.  Acum nu mai sunt aşa de sigur dacă nu m-au internat pentru lipsa botoxării "pendulului" ca să-i anuleze "ridurile" şi nici pentru siliconarea fuduliilor pentru a le şterge creţele. Zic şi eu.
M-am lungit cam mult cu povestea deşi doream să scot în evidenţă altceva: colaborarea subsemnatului cu staff-ul medical din oraşul meu. Profesionalismul medicilor sibieni este dat de propria lor performanţă: cardiolog Dr. Oana Purcar, imagistică-radiologie Dr. Adrian Şanta, urgenţă Dr. Emil Ciurea (se afla în UK când l-am sunat) sunt cei care au răspuns  rugăminţii mele de a veni cu opinii, care într-un fel mi-au mai înlăturat temerile. Ţin să le mulţumesc şi pe această cale, mai ales astăzi când omenia şi prietenia se vând pe nimic la preţ de tarabă.   
În cartea sa "Când corpul spune nu", autor Dr. Gabor Mate, medic canadian, subliniază că incertitudinea, lipsa de informaţii şi pierderea controlului determină factorul maxim de stres. Da, mai persistă stresul deşi imaginea  piciorului paradit reflectă apropierea de normalitate.
Să dea Dumnezeu să fie bine.
Deşi în Australia beneficiarii actului medical au avantajul confortului, sunt însă convins că dacă e să vorbesc de ştiinţă, medicii români triumfă pe departe. Nu spun acest lucru din patriotism şi nici pentru faptul că sunt legat ombilical de Sibiu, oraşul în care m-am născut şi crescut. Ca mine, toţi conaţionalii ce-şi au sălaşul dincolo de graniţele ţării, ba chiar străini sadea, practică turismul medical în România. Da ştiu, pentru unii dintre noi e mai simplu pentru că putem avea chiar preferinţe, ce creează alternative. Sunt şi sincope care pun semne de întrebare, dar ele sunt mai puţin vizibile în lumea de "acasă" decât cea de la antipozi pe care o văd eu.
Un gând bun şi sănătate, multă sănătate tuturor!

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Corespondent Australia
Marius Ghinescu,
Decembrie – Perth, WA

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Autor
15 decembrie 2022 la 09:54
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
(VIDEO) Apelul la solidaritate al ASTREI! ”Când nu e subminată sistematic chiar de cei care o conduc, cultura produce oameni!
Într-o perioadă în care, între hotarele țării, se vorbește numai de creșteri de taxe, de TVA mărit, de...
Actualitate
4 min de citit
acum 1 oră
Drama de a avea propriul „Rembrandt” la bloc: „Am mutat mobila ca să pot scoate tabloul din casă”
Mircea Codrea e un personaj de poveste pe care l-am descoperit în postarea săptămânală de pe pagina de...
Actualitate
4 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 2 ore
Reforme fiscale în două etape guvernul promite stabilitate și evitarea crizei. Cheltui cu 30% mai mult?
Guvernul României va introduce începând cu 1 august 2025 un pachet extins de măsuri fiscale care vizează creșterea...
Actualitate
5 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 5 ore
Centrul Militar Județean, renovare energetică de aproape 6.000.000 lei
Centrul Militar Judeţean Sibiu va beneficia de lucrări de renovare energetică în valoare totală de 5.922.781,13 lei, transmite...
Actualitate
3 min de citit
acum 5 ore
Întreruperi de curent
Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Sibiu anunță întreruperea alimentării cu energie electrică: Nr. crt. Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalul orar 1 04.07.2025 RASINARI, Localitate...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 5 ore
1 iulie, zi de scandal cu bătaie la Avrig. Plus un caz de conducere fără permis la Mediaş
Marţi, polițiștii din Avrig au reținut trei bărbați, de 21, 25 respectiv 55 de ani, plus o femeie...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 6 ore
Eveniment caritabil în sprijinul Asociației Animal Life Sibiu, la Cisnădioara
Pe 6 iulie, între orele 12:00 și 18:00, iubitorii de animale sunt invitați la un eveniment special organizat...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 8 ore
Traseu nou spre Aeroportul Sibiu: Tursib lansează linia 21
Tursib S.A. a introdus Traseul 21, o linie directă de autobuz care conectează Aeroportul Internațional Sibiu cu Gara...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 9 ore
În sfârșit: a început asfaltarea celei mai noi piste de biciclete din Sibiu. Spre bucuria vecinilor sătui de șantier
După ce „Tribuna” a publicat în repetate rânduri semnalele locuitorilor străzii Theodor Aman, dar și ale celor de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 9 ore
Proiectul „Mens Sana in Corpore Sano” debutează în tabăra de la Păltiniș cu activități culturale și ecologice pentru tineri din mediul rural și urban
În perioada 8 – 10 iulie, elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială Racovița și Școala Gimnazială...
Actualitate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 9 ore
Distracție maximă: petrecere pe mal de lac, cu vinuri bune, mașini de top și „The Motans” pe scenă. În plus, un DJ bucureștean va recrea atmosfera cluburilor din Capitală
În această sâmbătă, sibienii sunt așteptați la un show ce se anunță cu adevărat de neuitat. Totul se...
Actualitate
2 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 11 ore
Legendarul Christopher Froome revine la Turul Ciclist al Sibiului! Ediția a XV-a debutează în această seară, cu prezentarea echipelor
Pentru al doilea an consecutiv, britanicul Christopher Froome este prezent la startul Turului Ciclist al Sibiului. Acum în...
Actualitate
8 min de citit