Terapie nouă pentru România, de antrenament cerebral, folosită la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu

O terapie de antrenament cerebral, nouă pentru România, denumită „neurofeedback” este folosită de cercetătorii Centrului de Neuroștiințe de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Este vorba despre o tehnologie nouă pentru România, ea are o vechime de peste 50 de ani în lume, dar acum am preluat-o şi la noi, neurofeedback se numeşte. Este o modalitate de terapie, de antrenament cerebral, non-invazivă, care se poate personaliza pentru pacient şi care presupune reglarea activităţii cerebrale, îmbunătăţirea activităţii cerebrale a pacientului pe baza activităţii creierului de a se reconfigura, numim asta neuroplasticitate”, a declarat cercetătorul ştiinţific Gabriela Marcu.

Intervenţia este sigură, susţinută de studii clinice randomizate. Echipamentul de stimulare magnetică repetitivă rTMS utilizat pentru această terapie este singurul aparat de profil din România.

„Încercăm să studiem ca să aducem şi contribuţia asta alternativă medicaţiei, fie complementară tratamentului. (…) Pacientul doar trebuie să stea relaxat, se şi întinde pe fotoliu, se uită la un ecran pe care primeşte feedback viziual în funcţie de activitatea creierului său. (…) Practic creierul învaţă ce ar avea de făcut ca să funcţioneze mai bine”, mai spune cercetătorul.

Potrivit cercetătorului de la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu, neurofeedback-ul este recomandat populaţiei clinice în tulburările de tip anxietate, ADHD, autism, dar şi populaţiei sănătoase care traversează momente de gestiune a stresului, mai puternic sau celor care doresc să îşi îmbunătăţească capacităţile cognitive în perioade de examene sau în perioade suprasolicitante la job.

„Avem un număr de 14 pacienţi din spital de care ne-am ocupat la cabinet cu rezultate. În general rezultatele sunt bune spre foarte bune. (…) Cel mai important este că nu există efecte secundare sau dacă sunt, sunt tranzitorii. (…) Este un tratament de minim 20 de şedinţe şi se desfăşoară pe parcursul mai multor luni”, a mai spus Gabriela Marcu.

În cadrul Centrului de Cercetare inaugurat vineri la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu, se dorește să se testeze dacă pe depresia rezistentă la tratament se pot rezolva lucrurile printr-o astfel de abordare.

Gabriela Marcu a făcut formare pentru această terapie în Munchen (Germania).

În cadrul centrului, printre echipamentele sunt cel de terapie electroconvulsivantă (ECT), care este singurul de profil din Transilvania și al doilea din țară, după cel de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia” București, modulul tDCS (stimulare electrică transcraniană) și BCI (Sistem portabil interfață creier-calculator și software pentru interfață creier-calculator), un electroencefalograf pentru înregistrare EEG, modul de stimulare pentru potențiale evocate (ERP) și software achiziție EEG, analiză qEEG și ERP și software neurofeedback

„În ultimele decenii, domeniul cercetării a arătat că noile tehnologii și instrumentele disponibile pentru cercetarea în neuroștiințe pot elucida mecanisme care stau la baza riscului pentru tulburările psihiatrice și pot îmbunătăți semnificativ sau chiar depăși măsurile tradiționale de detectare a riscului psihiatric. Prin cercetările derulate în cadrul Colectivului de Cercetare Științifică în Neuroștiințe ne propunem să obținem rezultate concrete, prin care să creștem precizia în detectarea tulburărilor de sănătate mintală cât mai curând posibil, precum și să contribuim la îmbunătățirea tratamentelor”, precizează șef lucrări dr. Ciprian Băcilă, directorul medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu.

Autor
09 decembrie 2022 la 19:07
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 2 ore
Salina de la Praid s-a închis, sarea de acolo a ajuns la Sibiu, într-o rețetă
Cea de-a doua zi de Astra Multicultural a reușit să atragă un public numeros, mulți dintre participanți venind,...
Actualitate
2 min de citit
acum 8 ore
Cu programul Rabla în aer, piața auto din România își calculează pierderile de pe o lună pe alta
Cu programul Rabla încă suspendat, dar cu promisiunea relansării, piața auto din România își calculează pierderile de la...
Actualitate
9 min de citit
acum 14 ore
Restricții de trafic, pe Valea Oltului. Când și unde se oprește circulația
Cei care au drum pe Valea Oltului sâmbătă trebuie să știe că sunt restricții de circulație în zonele...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 23 ore
(Video) Spectacol sub cerul liber: Sibiul a fost cucerit de gala de balet și operă din Piața Mare
Vineri seara, Piața Mare din Sibiu s-a transformat într-o scenă deschisă sub cerul liber, unde muzica și eleganța...
Actualitate
2 min de citit
acum 23 ore
Guvernul le-a pus gând rău polițiștilor locali. Sibiul, sub norma de un polițist la mia de locuitori
Premierul Ilie Bolojan a anunțat, vineri, un nou pachet de măsuri prin care se urmărește reducerea cheltuielilor din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 23 ore
Măldărășanu, frustrat după remiza cu Metaloglobus: ”Să ai 2-0 la pauză și să nu iei toate punctele…”
Antrenorul echipei sibiene, Marius Măldărășanu, era dezamăgit, la finalul meciului de pe ”Municipal”; după ce echipa sa a...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
Sport, natură și voie bună la Sadu: comuna găzduiește evenimentul „Exploratori în satul luminii”
Comuna Sadu se pregătește să găzduiască duminică, 20 iulie, un eveniment dedicat mișcării, naturii și socializării. Sub genericul...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
(ACTUALIZARE) Prima victorie se (mai) lasă așteptată! FC Hermannstadt, la fel ca în sezonul precedent, remiză cu o nou-promovată la primul meci acasă!
Tibi Căpușă a deschis scorul încă din minutul 3, apoi Ianis Stoica a făcut 2-0 înainte de pauză....
Eveniment
6 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Acordurile lăutei se vor auzi în Biserica Evanghelică din Sibiu
Lăuta este un instrument muzical cu coarde ciupite, cu o istorie fascinantă ce se întinde pe mai bine...
Cultură
3 min de citit
acum 1 zi
Utilajele și muncitorii au început lucrul pe încă un lot din autostrada Sibiu-Făgăraș
Lucrările de construcție pe noul lot al autostrăzii A13 Sibiu – Făgăraș au fost demarate recent. Potrivit surselor...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Dispozitivul C-Arm folosit în premieră la Spitalul Militar de Urgență Sibiu pentru manevre intravasculare exploratorii și terapeutice
Aparatul Roentgen mobil cu braț C, cunoscut și sub denumirea de C-Arm, este un dispozitiv radiologic mobil utilizat...
Eveniment
2 min de citit
acum 1 zi
De la mapă, la sapă: viitorii arhitecți învață să tencuiască cu bălegar în „Țara Colibelor”
18 studenți la Arhitectură din cadrul facultăților din București și Cluj trudesc de zor la refacerea unui fost...
Actualitate
2 min de citit