Articol
De la crearea ei în 1861, de către mitropolitul Andrei Șaguna, care a avut un rol hotărâtor în transpunerea în practică a acestui proces, centrul de comandă al Asociațiunii ASTRA a fost stabilit la Sibiu. Interbelicii au respectat această cutumă, deși la un moment dat, președintele dr.Iuliu Moldovan, în urma opiniei generale a șefilor de departamente, a mutat conducerea secțiilor la Cluj, unde au fost puse sub patronajul lui Ion Agârbiceanu, și a secretarului Ion Breazu. Ulterior conducerea a revenit la Sibiu, și acolo a rămas până la desfințarea ei în 1947. Se pare însă că la ora de față acestea nu mai funcționează.
1 Astăzi, când scriu aceste rânduri, e marți, 22 noiembrie, și am aflat, de la anumiți colegi președinți de despărțăminte, că sâmbătă, 26 noiembrie a.c., preşedintele Dumitru Acu a convocat o adunare generală la Sibiu, având caracterul de dare de seamă și alegeri. În mod obligatoriu ar fi trebuit convocați toți președinții de despărțăminte, într-un timp rezonabil, întrebați dacă au nevoie de cazare, și informați asupra ordinii de zi a ședinței. Până la ora de față, Despărțământul Cluj n-a primit nici o înștiințare. E o discriminare evidentă, pe care așteptăm să ne-o clarifice.
2 Despărțământul pe care îl conduc nu are autoritate juridică, și în fața autorităților bancare, am fost solicitat să aduc la zi documentele prevăzute de actele lor normative. Am solicitat acest lucru dlui Acu dar, în afară de o adeverință, nu mi-a putut oferi extrasul detaliat cerut de bancă. Dat fiind această situație, contul ASTRA Cluj a fost blocat, iar derularea proiectului din acest an cu Consiliul Județean periclitat. Pentru a nu fi pus în situația unui eșec total, am avansat eu sumele necesare tipăririi revistei și a cărții din proiect. Dar, ceea ce este mai grav e că timp de trei săptămâni, cât am dat telefoane și emailuri zilnice, nu mi-a răspuns la niciunul. Un asemenea comportament este absolut incalificabil.
3 Despărțământul pe care îl conduc și-a propus să realizeze un studiu amplu și documentat asupra presei ASTRA din trecut și de azi. În acest scop, am solicitat dlui Acu o listă completă a acestor publicații, spre a nu ajunge în situația de a le neglija. Am primit o singură informație vagă, că ar fi vorba de 16 asemenea publicații. Dar nimic mai mult. Pentru omiterea acestora din cartea redactată și tipărită nu pot fi invinuit, deoarece acestea lipsesc din fondurile BCU-Cluj.
4 Menționez că orice întârziere în emiterea documentului solicitat de Banca Transilvania pentru deblocarea contului ASTRA Cluj cade în sarcina dlui Acu, și că, pus în situația de a nu primi actul la care am dreptul, va avea efecte regretabile pentru buna funcționare a muncii noastre.
La capătul acestei expuneri se impune ca dl președinte Acu să mediteze serios asupra viitorului activității ASTRAla nivel național. Poate că și staful său central ar trebui reînnoit, impunându-se peste tot o infuzie de tineret, care să reformeze modul de abordare a problemelor. Se impune ca o cerință majoră obținerea unui sediu al ASTREI, reluarea procesului privind patrimoniul ASTRA, proces neglijat timp de 32 de ani; e nevoie de o revistă centrală, activă și combativă, e nevoie o schimbare de paradigmă în raport cu timpul de față, care să facă educația patriotică a publicului. Optez pentru o conducere tânără și responsabilă și declar public că votul meu nu va merge către perpetuarea acestor stări de lucruri menționate mai sus.
Pentru a înțelege modul în care lucrează pentru viitorime Despărțământul nostru de la Cluj, amintesc faptul că de 18 ani acesta editează fără întrerupere revista „Astra clujeană”, care este la momentul de față, una dintre cele mai bune reviste din spațiul cultural actual. Și că a îmbogățit zestrea de patrimoniu cu următoarele volume: Uleiul din candelă, 2009; Astra-150, 2013 ;Astra și Marea Unire, 2017;Transilvania și Marea Unire, 2018; Astra și Universitatea din Cluj, 2019; Iuliu Hațieganu și Astra clujeană, 2019 (autor V.Lechințan), Vasile Ladislau Pop- cel de al doilea președinte al Astrei, 2019 (autor Mircea Popa); Presa „Asociațiunii” Astra, 2022 (autor Mircea Popa), și două ediții de importanță națională, Izvoarele istoriei românilor de Popa-Lisseanu și Ioan Barac, Scrieri, 2021.
Urez colegilor mei, președinți de despărțăminte, clarviziune și spirit înnoitor, spre a face din Astra, ceea ce ne dorim cu toții, o instituție națională respectată și de înalt nivel calitativ. În ce mă privește, eu nu particip acolo unde nu sunt învitat, dar aștept ca toți președinții de fialiale convocați să nu se lase manipulați, acceptând lucruri care nu privesc interesele generale ale asociației noastre, și care compromit bunul ei renume, dobândit în timp prin efortul conjugat a numeroase generații de împătimiți slujitori ai culturii naționale.
Cluj-Npoca, 22 nov. 2022
Prof.univ. dr. Mircea Popa, președintele Desp. Cluj al ASTRA