Articol
Asociația de Dezvoltare Sibiu Regiune Gastronomică Europeană va fi dizolvată potrivit legii, după ce a fost folosită de autoritățile locale și județene pentru anul 2019, când Sibiul a purtat titlul de „Regiune Gastronomică Europeană”.
Consilierii județeni ai Sibiului vor vota în ședința de luna aceasta proiectul de aprobare a dizolvării, la propunerea Primăriei Sibiu.
„Considerând îndeplinirea obiectivelor Asociației, Primăria Municipiului Sibiu, „își manifestă intenția de a convoca Adunarea Generală având ca punct principal pe ordinea de zi dizolvarea Asociației, numirea unui lichidator judiciar conform art. 28, alin 2 din Statut și împuternicirea unei persoane care să facă demersurile la Judecătorie pentru dizolvarea Asociației”, este prevăzut în proiect.
Obiectivul general al programului „Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019” a fost de a contribui la creșterea calității vieții în regiunile Europei prin conservarea culturii gastronomice locale și stimularea inovației în domeniul alimentației.
Județul Sibiu a fost direct implicat în organizarea și implementarea acțiunilor din cadrul programului „Sibiu Regiune Gastronomică Europeană”, iar responsabilitățile acestuia au constat în coordonarea și implementarea componentei privind politicile publice în domeniu și asigurarea bugetării agendelor culturale, comunitare, etc.
„Efectele programului „Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019” s-au resimțit și după finalizarea acestuia, și chiar se reflectă în activitatea curentă. Spre exemplu, în cadrul proiectului EUREGA Interreg Europe, derulat între 2018-2022, introducerea gastronomiei în Strategia de dezvoltare a județului Sibiu a fost un pas firesc după titlul deținut în anul 2019, gastronomia locală fiind atât la nivel național, cât și european, un atu pe care putem miza în dezvoltarea economică a județului”, este menționat în raport.
La nivelul Consiliului Județean Sibiu a fost înființat un nou compartiment – Dezvoltare durabilă – care are drept scop identificarea, promovarea și asistența IMM-urilor locale și a start-up-urilor, precum și realizarea unor acțiuni de comunicare și diseminare, pentru promovarea gastronomiei locale și implicit a producătorilor din județul Sibiu.
Tot în cadrul aceluiași proiect au fost realizate două documente care să contribuie direct la promovarea consumului local și al unui stil de viață bazat pe alimentație sănătoasă, dar și mișcare: „Manualul IMM-urilor în gastronomia locală” – care are ca scop creșterea ofertei de produse locale și „Ghidul unui stil de viață sănătos”.
Platforma „Gusturi Sibiene” a avut ca scop susținerea micilor producători, contribuind în acest fel la dezvoltarea locală prin gastronomie.
„Consiliul Județean Sibiu a continuat să susțină și să promoveze proiecte care abordează activități ce pun în evidență valorile naturale și patrimoniul cultural al județului Sibiu, în contextul în care, atât anul 2021, cât și anul 2022 au fost declarați Anii Drumeției”, mai este menționat în raport.