FOTO: UPU Sibiu și-a schimbat „fața”: computer tomograf, preluare izolată pentru pacienți, oxigen la fiecare pat. Timpul maxim de așteptare, o oră

Unitatea de Primiri Urgențe arată, în sfârșit, așa ccum trebuie să arate o secție care preia anual 50.000 de pacienți, mulți în stare critică. Timpul pierdut pentru a duce și aduce un pacient de la tomograf ia sfârșit, pentru că UPU va avea unul nou. În plus, preluarea pacienților de afară, din ambulanță, este istorie. Ambulanța intră acum sub copertină și pacientul este preluat de cadrele medicale fără a fi expus. La nevoie, copertina se poate închide, dacă este nevoie ca pacientul să fie izolat. Toată investiția a fost de 2,2 milioane de euro, din care 1,4 milioane euro din fonduri europene, iar 800.000 de euro au fost susținerea Consiliului Județean, din bugetul județului. Lucrările din afara clădirii s-au făcut cu o sponsorizare de 1,2 milioane de lei de la Romgaz.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Inaugurăm o investiție extrem de importantă nu doar pentru Consiliul Județean, ci și pentru pacienții din județul Sibiu și județele care accesează serviciile Spitalului Județean Sibiu. Această investiție a fost realizată din fonduri europene, fonduri din bugetul CJ Sibiu completate cu sponsorizări de la Romgaz. Titlul proiectului este „Modernizare, extindere și dotare a Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu”. Valoarea totală doar a investiției făcute doar pe clădirea și dotările de la UPU  este 2,2 milioane euro, din care fondurile atrase prin POR 2014 – 2022 sunt de 1,4 milioane euro, iar 800.000 de euro fonduri de la CJ Sibiu.  Pentru ceea ce s-a realizat în afara clădirii, de la rețeaua de canalizare, asfaltarea zonei, locurile de parcare, amenajarea spațiului, lucrările care se vor face la utilități din subsolul UPU, aproximativ 1,2 milioane lei sunt ajutorul Romgaz, care ne finanțează aceste lucrări”, spune Daniela Cîmpean, președintele CJ Sibiu.

 

Dotări pentru o UPU de secol 21

 

UPU este de acum dotată cu un computer tomograf pentru investigații de urgență. El există deja în secție, dar are nevoie de avizul CNCAN, aviz ce urmează să fie acordat imediat ce o echipă va veni la Sibiu pentru inspectarea aparatului și a spațiului.

„Înainte știm cu toții că pacientul era dus cu targa prin acel hol la computerul tomograf din clădirea maternității. Se pierdea uneori și o oră și și bloca pentru asta brancardier, infirmier. În condițiile în care în această secție se fac 50 de investigații CT pe zi credem că prezența acestui Computer Tomograf aici era absolut necesară pentru a scurta timpii de intervenție și pentru a ușura munca celor care lucrează în UPU. A fost crescut numărul paturilor de resuscitare. Până acum aveam un pat. Acum sunt trei paturi care cu siguranță vor avea efect în salvarea vieților în situațiile critice”, mai spune Daniela Cîmpean.

În premieră, la UPU s-a creat o sală de izolare pentru cazurile de risc infecțios sau contaminare cu substanțe chimice sau radioactive.

De asemenea, registratura a fost extinsă de la un post la patru posturi. Astfel, se scurtează timpul de preluare a datelor și de completare a fișelor.

Spațiile sunt dotate cu climatizare, au fost montate rampe de oxigen la fiecare pat din UPU, precum și pe hol, lângă rotondă, în cazul în care se deteriorează starea de sănătate a pacienților din sala de așteptare.  UPU Sibiu este printre puținele unități de acest gen din țară care are o astfel de stație de oxigen extinsă.

„Capacitatea secției a crescut de la aproape 500 de metri pătrați la aproape 900. Preluarea pacienților se face într-un spațiu închis, protejat, sub noua copertină care, la nevoie se poate izola datorită ușilor de tip rulou. S-au creat culoare speciale pentru pacienții preluați cu targa, cât și pentru cei care se prezintă direct.  A fost înlocuită întreaga infrastructură medicală: aparatură, monitoare, diverse echipamente pentru activitatea curentă. Faptul că există sala de așteptare și registratura sporită ușurează interacțiunea cu pacienții, se reduc timpii de așteptare”, a mai spus Cîmpean.

 

Medic șef UPU Sibiu: Timpul maxim de așteptare, o oră. Înainte se ajungea la 10 ore

 

Medicul șef al UPU Sibiu, dr. Constantin Roșca, spune că ceea ce s-a făcut a adus UPU la nivelul spitalelor private.

„Noi suntem întotdeauna într-o concurență directă. Pacientul vrea aici aceleași condiții. (…)La ora actuală timpii de așteptare s-au redus sub o oră, de când se lucrează în noua formulă.(…). Înainte aveam timp de așteptare și de 6-10 ore. (…) Tot ce înseamnă zonă de resuscitare s-a triplat ca și capacitate iar toată aparatura este la nivelul anului 2022. Aparatura este la nivelul de ATI. Practic noi nu mai suntem o urgență simplă”, a explicat dr. Constantin Roșca, șeful Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Sibiu.

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
02 noiembrie 2022 la 14:04
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 8 ore
Tânăr de 21 de ani, căzut în Olt, salvat într-o cursă contracronometru
Un tânăr de 21 de ani a căzut în râul Olt, în împrejurări deocamdată necunoscute. Un apel la...
Actualitate
1 min de citit
acum 16 ore
Sadu s-a transformat într-o imensă arenă sportivă. Oaspeții, tratați cu bucate locale oferite gratuit
Comuna Sadu s-a transformat într-o mare arenă sportivă, cu prilejul evenimentului „Exploratori în satul luminii”. Cros, curse MTB...
Actualitate
2 min de citit
acum 17 ore
Suferă de o boală cronică, dar a urcat pe munte. Salvamontiștii, chemați să o salveze
O femeie a avut nevoie de ajutorul salvamontiștilor sibieni, după ce a resimțit dureri în zona lombară. Se...
Actualitate
1 min de citit
acum 17 ore
„Aperitivul” unei plimbări reușite cu Mocănița, descoperit pe Valea Hârtibaciului
Plimbările cu Mocănița sunt o experiență de neuitat, atât datorită peisajului pitoresc, cât și mijlocului de transport. Doi...
Eveniment
1 min de citit
acum 18 ore
Atenție la SMS-ul care te lasă fără bani! Cum să te ferești de escroci
Inventivitatea escrocilor pare să nu aibă limite, de aceea polițiștii sibieni atrag atenția asupra unui nou tip de...
Actualitate
1 min de citit
acum 1 zi
Salina de la Praid s-a închis, sarea de acolo a ajuns la Sibiu, într-o rețetă
Cea de-a doua zi de Astra Multicultural a reușit să atragă un public numeros, mulți dintre participanți venind,...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
Cu programul Rabla în aer, piața auto din România își calculează pierderile de pe o lună pe alta
Cu programul Rabla încă suspendat, dar cu promisiunea relansării, piața auto din România își calculează pierderile de la...
Actualitate
9 min de citit
acum 2 zile
Restricții de trafic, pe Valea Oltului. Când și unde se oprește circulația
Cei care au drum pe Valea Oltului sâmbătă trebuie să știe că sunt restricții de circulație în zonele...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 zile
(Video) Spectacol sub cerul liber: Sibiul a fost cucerit de gala de balet și operă din Piața Mare
Vineri seara, Piața Mare din Sibiu s-a transformat într-o scenă deschisă sub cerul liber, unde muzica și eleganța...
Actualitate
2 min de citit
acum 2 zile
Guvernul le-a pus gând rău polițiștilor locali. Sibiul, sub norma de un polițist la mia de locuitori
Premierul Ilie Bolojan a anunțat, vineri, un nou pachet de măsuri prin care se urmărește reducerea cheltuielilor din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 zile
Măldărășanu, frustrat după remiza cu Metaloglobus: ”Să ai 2-0 la pauză și să nu iei toate punctele…”
Antrenorul echipei sibiene, Marius Măldărășanu, era dezamăgit, la finalul meciului de pe ”Municipal”; după ce echipa sa a...
Actualitate
2 min de citit
acum 2 zile
Sport, natură și voie bună la Sadu: comuna găzduiește evenimentul „Exploratori în satul luminii”
Comuna Sadu se pregătește să găzduiască duminică, 20 iulie, un eveniment dedicat mișcării, naturii și socializării. Sub genericul...
Eveniment
2 min de citit