„Zilele Recoltei” în Agnita, o sărbătoare dedicată toamnei

Sâmbătă dimineaţa pe artera principală a oraşului comercianţii şi-au deschis tarabele cu tot felul de produse, mai ales din cele destinate copiilor iar în capătul străzii scena era pregătită în aşteptarea artiştilor.
În faţa scenei elevii de la Colegiul „A T Laurian” şi de la Gimnaziul ”G D Teutsch” au amenajat un stand decorat în culorile toamnei, pe care au expus delicioase produse preparate de ei şi apreciate de cei cărora le-au fost oferite.
În holul Casei de Cultură „Ilarion Cocişiu” elevii de la Clubul de pictură pregătiţi de profesoara Gabriela Schiau, au realizat o minunată expo­ziţie de tablouri cu o bogăţie cromatică inspirată de culorile cu care toamna a zugrăvit natura.
Nici producătorii agricoli 
n-au lipsit. Tatu Gheorghe din Caşolţ a oferit varză şi prepa­rate de carne şi lapte, Mindri­ghiu Lucian din Gura Văi a adus cartofi, iar Stoica Ioan din Moşna a expus o variată ofertă de zarzavaturi, dar şi prepa­rate, murături, dulceţuri, fructe şi miere.
În prima zi a acestui eveni­ment scena a aparţinut muzicii pentru tineret şi aceştia au avut bucuria să asculte şi să aplaude solişti şi formaţii cu un repertoriu deosebit.
Deschiderea spectacolului i-a revenit îndrăgitului solist agniţean Tin Vasilescu, care dovedeşte acelaşi talent indiferent de genul muzical pe care îl abordează. A urmat Adela Oros, o ighişeană plină de energie pe care o transferă cu uşurinţă spectatorilor îndrăgostiţi de muzica rock.
Au umplut apoi scena cu lumini şi muzică Hoinarii Craiului din Zărneşti, Cosmin Chelcea, jurnalistul formator de opinie şi solistul gata să ofere bucurie spirituală, Mike Zetter însoţit de două superbe dansatoare şi în final Dragoş Moldovan, câştigătorul trofeu­lui în sezonul 9 al concursului televizat Vocea României.
Toţi au adunat tineretul lângă scenă trăind împreună bucuria muzicii în explozii de sunete şi lumini.
Spectacolul celei de-a doua zile a fost un regal folcloric care a durat peste cinci ore, cinci ore de bucurie cu cântece şi jocuri populare.
Deschiderea spectacolului le-a revenit frumoaselor şi talentatelor interprete din Gru­pul Vocal al Casei de Cultură, care împreună cu solista Paula Moldovan a încântat ca de obicei spectatorii oferind un potpuriu de îndrăgite cântece populare, pregătit de profesoara Doina Părău.
Au urcat apoi pentru prima dată pe scenă un grup de copii pregătiţi de instructorul Ionuţ Mihăilă, a căror prestaţie dove­deşte că dorinţa de a învăţa şi bucuria de a juca merită aplauzele.
Acelaşi succes l-a avut şi grupa de copii pregătiţi de profesorul Ioan Sârbu, urmaţi apoi pe scenă de copiii din ansamblul „Hârtibaciul” ai cărui jucători au început să atingă performanţa, şi să fie aplaudaţi la scenă deschisă.
Ansamblul „Mlădiţele” din Nocrich pregătit de coregrafii Cornelia şi Ioan Răulea a impre­sionat prin eleganţa cu care au interpretat dansuri populare de pe Valea Hârti­baciului, dar şi din Mărginime şi de pe zona Târnavelor. De menţionat  frumuseţea jocului Căluşarii acel minunat joc tra­diţional ardelenesc prezentat cu virtuozitate de tinerii jucători. Alături de dansatori 
s-au bucurat de aplauze două frumoase şi talentate soliste Morar Iulia şi Mihulţu Sonia.
Jucătorii din Chirpăr con­duşi de neobositul Chirion Stă­nuleţ, deşi mai puţini la număr, au reuşit să impresioneze şi de astă dată prin virtuozitatea cu care au jucat acele unice jocuri din satul lor. Alături de ei a încântat publicul talentata solistă Cezara Borcea. În afară de sârbă, învârtită şi purtată, chirpărenii au oferit o suită de jocuri ţigăneşti aplaudate de spectatori.
De o primire deosebită 
s-au bucurat grupul de jucători din Retiş care au adus pe scenă celebrul joc ficioresc, Rara retişană, acel joc unic care nu înseamnă numai virtuozitate cât mai ales un ritual, o modalitate de a reda rânduiala comunităţii rurale unde „orice gând e mai încet, şi inima zvâcneşte mai rar, ca şi cum nu ţi-ar bate în piept, ci adânc, în pământ undeva”.
Ansamblul „Cununa” al Ca­sei de Cultură „Ilarion Coci­şiu” a dat şi de această dată măsura valorii sale prin suitele de dansuri din sudul Transil­vaniei şi prin tablourile core­grafice care redau viaţa spiri­tuală a satului românesc. Solis­ta Claudia Mihăilă a completat spectacolul oferit de acest ansamblu, condus de 45 de ani de către pro­fesorul Ioan Sârbu.
Jocurile au fost intercalate de minunaţi solişti de muzică populară care au încântat publicul cu minunate cântece ardeleneşti.
Robert Târnăveanu a cuce­rit cu uşurinţă publicul spec­tator nu numai cu cântecele sale, ci şi cu atitudinea sa, cu bucuria de a se afla în faţa oamenilor de a comunica cu ei.
Aceeaşi bucurie le-a fost oferită şi de inimoasa Adela Oros cu un minunat buchet de şlagăre populare ca şi Tin Vasilescu ale cărui voce şi har muzical impresionează de fiecare dată spectatorii.
Din acest spectacol nu putea să lipsească îndrăgitul culegător şi interpret de cân­tece de pe Valea Hârtibaciului, Marcel Părău care a cântat de joc, a doinit şi a spus poveşti din şezătoare.
Regalul folcloric a fost în­cheiat de renumita Maria Butilă, o interpretă desăvârşită a cântecelor de pe Valea Mu­reşului, realizatoare de emi­siuni folclorice care a încântat spectatorii cu frumuseţea cân­tecelor şi cu bucuria cu care le-a prezentat. Cele două zile de bucurie din oraşul Agnita au fost orga­nizate de Primăria ora­şului şi de Casa de Cultură „Ilarion Cocişiu” şi prezentate de doi tineri frumoşi şi talentaţi, Dana Niculescu şi Ionuţ Mihăilă.  

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Autor
25 octombrie 2022 la 21:12
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 4 ore
O vânzare de puşcă cu aer comprimat, “interceptată” de poliţie
Polițiștii din Mediaș, au organizat miercuri o acțiune de prindere în flagrant pentru a depista o persoană care...
Actualitate
1 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 11 ore
Cum se transformă restaurantul „Bolta Rece”, la „vârsta” de 160 de ani
Parcul Sub Arini din Sibiu este unul dintre cele mai vechi din România. A fost amenajat începând cu...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 1 zi
Start la reduceri, în Sibiu: haine și prețuri pentru toate buzunarele
Suntem la mijlocul verii, iar magazinele au împânzit vitrinele cu panouri mari care anunță reduceri și promoții de...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
Zestrea fetei preotului greco-catolic din Dumbrăveni încape cu greu în trei camere amenajate într-un fost coteț. „O strâng de la 13 ani”
Dacă e miercuri, e povestea săptămânii, descoperită pe pagina de socializare a președintei CJ, Daniela Cîmpean. „Mai sunt încă...
Actualitate
4 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Doi tineri din Sibiu vor lansa o revistă culturală intitulată „Julieta”, la Biblioteca Astra
Rafael Țichindelean, proaspăt absolvent de master în istorie și Vasile Alexandru, jurnalist aflat încă pe băncile facultății, vor...
Actualitate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 zi
Furtuna i-a lăsat fără numere de înmatriculare
Aversele de marți după-amiază au creat probleme conducătorilor auto, unii preferând să “tragă pe dreapta”, alții alegând să-și...
Actualitate
1 min de citit
Autor b.o.n.
acum 2 zile
(ACTUALIZARE Bilanțul pagubelor produse de vijelia din această după-masă, la Sibiu: 14 subsoluri inundate, un copac prăbușit pe carosabil
Pompierii sibieni au intervenit în total la un număr de 18 solicitări venite pe numărul unic pentru apeluri...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 zile
Elevii sibieni, indeciși după Evaluarea Națională: „Am pus 13 opțiuni, vedem la care dintre ele voi intra”
A început oficial perioada de înscriere la liceu, iar elevii sibieni care au susținut Evaluarea Națională își completează...
Actualitate
3 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 3 zile
La Cristian a început primul recital din 2025 pe „Orga celor doi David”
Organistul de renume internațional Bálint Karosi a deschis în această lună șirul conceretelor reunite sub titulatura: ”Grand Organ...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 3 zile
Organizatorii Concursului Internațional „Carl Filtsch” pregătesc deja ediția aniversară
Cele  cinci zile intense dedicate pianului au reunit  zeci de tineri talentați din întreaga lume, dornici de a...
Actualitate
3 min de citit
acum 3 zile
Despre biopolitică și spiritualitate, într-un spațiu neconvențional, la o lansare inedită de carte
Recent, într-un spațiu mai puțin convențional, Viorella Manolache și-a lansat cartea Alternativa lui Michel Foucault la modelul diferențiat...
Cultură
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 zile
Un șofer de 44 de ani a intrat cu mașina într-un șanț, în zona Mediaș
Polițiștii rutieri au intervenit luni după-masă la un autoaccident rutier produs pe DN 14, la intersectie cu breteaua...
Actualitate
1 min de citit