Sfinţii mărturisitori ardeleni

Săptămâna aceasta din octombrie îi sărbătorim în 21 ale lunii, pe sfinţii ardeleni care au luptat şi au suferit, ba chiar unii au murit pentru credinţa ortodoxă şi neamul nostru românesc.
Sunt sfinţii cuvioşi mărturisitori Visarion şi Sofronie, Sfântul Mucenic Oprea din Săliştea Sibiului, sfinţii preoţi mărturisitori Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel.
Era după anul 1701 când mitropolitul Atanasie Anghel de la Alba Iulia a semnat Uniaţia cu Biserica Romei, iar marea majoritate a românilor nu au vrut să-şi părăsească legea românească, adică credinţa ortodoxă. Nu aveau episcopi ortodocşi să le sfinţească preoţi şi biserici.
Călugărul Visarion din Serbia, care fusese tuns în monahism în anul 1738 la Mănăstirea Sfântul Sava din Ţara Sfântă şi care mai apoi petrecuse o perioadă de nevoinţă într-o peşteră din Serbia ca sihastru, ajunge în Banat în anul 1744, la îndemnul patriarhului ortodox sârb Arsenie de la Karlowitz, şi este primit de popor ca un adevărat sfânt. Umblă mai apoi prin oraşele şi satele ardelene, întărind credinţa şi îndemnându-i pe români la unitate şi să lupte pentru credinţa ortodoxă, până în anul 1744, când pe 26 aprilie, aflându-se în drum spre Sibiu, este arestat de armata austriacă la porunca împărătesei Maria Tereza, şi închis la temuta închisoare Kufstein din Tirol în Austria, unde se stinge după aproape un an.
Au urmat lui Visarion, Oprea din Sălişte, preoţii Moise din Sibiel şi Ioan din Galeş. Oprea din Sălişte era plugar, iar împreună cu soţia şi copiii lui duceau o viaţă creştină. Însă din cauza greutăţilor întâmpinate de românii ortodocşi, pricinuite de poverile şi birurile impuse de împărăteasa Maria Tereza, evlaviosul Oprea porneşte în lupta pentru apărarea dreptei credinţe şi a oamenilor care voiau să-şi ducă viaţa în continuare după credinţa ortodoxă. Ajunge după un timp şi la conducătorul ţării pentru a căuta sprijin, însă este ameninţat cu temniţa şi cu moartea. În toamna anului 1748 ajunge chiar la Viena la împărăteasa Maria Tereza, crezând că va găsi înţelegere şi că va obţine libertatea Bisericii Ortodoxe. Ajunge însă, la fel ca şi Visarion din Serbia, tot în închisoarea Kufstein din Austria, tot la porunca împărătesei Maria Tereza, unde îşi sfârşeşte viaţa.
Împărăteasa Maria Tereza a poruncit să fie prinşi şi chinuiţi şi închişi la Kufstein şi Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel, unde îşi sfârşesc viaţa.
Sfântul Sofronie, canonizat în anul 1955, a fost şi el un mare apărător al dreptei credinţe ortodoxe. El provenea din satul Cioara-Sebeş, judeţul Alba. În anul 1756 întemeiază Schitul Cioara, însă văzând greutăţile la care erau supuşi românii ardeleni ortodocşi, porneşte şi el în misiune spre a-i întări pe oameni în a păzi şi păstra credinţa lor. Pentru aceasta este întemniţat şi bătut, la porunca craiului Ardealului.  Ieşit din închisoare, îşi continuă misiunea începută în satele din Munţii Apuseni, pentru ca mai apoi să fie din nou întemniţat. Este eliberat, iar la 14 februarie 1761 la adunarea soborului de la Alba Iulia, cere egalitate de drepturi poporului român şi un episcop ortodox în Ardeal. În acelaşi an se retrage la Mănăstirea Curtea de Argeş, loc unde va trăi până la finalul vieţii.
Abia după răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan din 1784, românilor li s-a dat un episcop ortodox. Pe urmele sfinţilor ardeleni s-au dus în Austria câţiva români credincioşi printre care Emil Pârpăliţă cu soţia din Răşinari, fostul protopop de Sălişte, şi au intrat în închisoarea de la Kufstein. Au luat pământ din locul unde au murit martirii noştri şi l-au adus într-o urnă care a fost aşezată în biserica din Sălişte.
Îi rugăm pe aceşti sfinţi ardeleni să ne vină şi nouă astăzi în ajutor cu harul pe care îl au de la Domnul Iisus Hristos.
Celor cu numele Oprea le urăm toate cele bune şi La mulţi ani.

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Autor
19 octombrie 2022 la 19:55
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Paul NEAGU
acum 2 minute
Astrid Fodor ar fi furnizat informații Securității sub numele „Aurora”. Nu a fost declarată colaborator
Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, a oferit informații către fosta Securitate sub numele conspirativ „Aurora”, conform unei adeverințe...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
La munte sau la mare? Unde își petrec concediile politicienii Sibiului
O parte dintre politicienii Sibiului și-au făcut deja planuri pentru concediul de vară, în timp ce alții nu...
Actualitate
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 2 ore
Un poplăcean „plătește” actul sexual cu un minor cu cinci ani și jumătate de închisoare
Joi, 3 iulie, trei bărbați „au căzut” în plasa polițiștilor: unul a fost reținut pentru fapte de violență,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 2 ore
Premii totale de 2.500 euro pentru cei mai buni concurenți la Gușterița MTB
Organizatorii celei dintâi ediții a competiției de ciclism montan Gușterița MTB, ce se va desfășura sâmbătă, 12 iulie,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 3 ore
Filme pe răcoare, noaptea, în parc, la Arini Fest Cinema
Chiar dacă Sibiul se află sub cod portocaliu de caniculă, Parcul Sub Arini îi așteaptă la film. Odată...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 3 ore
La un an de la deschidere, Bazinul de înot didactic din Mediaș își dovedește utilitatea
Aproape 8.000 de persoane au beneficiat de facilitățile oferite în cadrul Bazinului de înot didactic din Mediaș, în...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 3 ore
Grădinița de pe strada Siretului, modernă și eficientizată energetic, gata să-i primească pe cei mici
Grădinița nr.5, de pe strada Siretului este gata să-i primească pe micuți într-un spațiu modern, după ce au...
Actualitate
2 min de citit
acum 4 ore
Elevă la „Goga”, campioana europeană la taekwon-do a luat 9,73 la Bacalaureat. Oana vrea să devină psiholog pentru sportivii de performanță
Are 19 ani, iar ultimii 14 și i-a legat de sala de sport a Clubului Puma. Cu toate...
Actualitate
2 min de citit
acum 4 ore
Vicepreședintele Parlamentului European, Nicu Ștefănuță, a găzduit evenimentul de lansare al raportului Starea Societății Civile în Uniunea Europeană 2025
Vicepreședinții Parlamentului European, sibianul Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE) și Katarina Barkley, în calitate de responsabili de relațiile cu...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 4 ore
Sibiul sub cod portocaliu de caniculă. Până când e valabilă avertizarea
Începând de astăzi, de la ora 10,00 și până mâine la ora 10,00 județul Sibiu se află sub...
Actualitate
2 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 4 ore
Avizul privind securitatea cibernetică în sănătate, inițiat de președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a fost adoptat în plenul Comitetului European al Regiunilor
Astăzi, 3 iulie ac, în Comitetul European al Regiunilor (CoR) a fost adoptat în sesiunea plenară desfășurată la...
Actualitate
4 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 5 ore
„Purtata Avrigului” – spectacol aniversar în cinstea celor 25 de ani de activitate
Istoria primei formații de dansuri populare din Avrig se întinde pe aproximativ șase decenii și a început din...
Actualitate
2 min de citit