File de calendar Săptămâna a 42-a: SFÂNTA CUVIOASA PARASCHIVA

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Cuvântul Părintelui Arsenie: ,,Iubirea lui Dumnezeu pentru cel mai mare păcătos covârșește iubirea celui mai sfânt dintre sfinți pentru Dumnezeu".
    Poporul Român are de la domnul Dumnezeu multe daruri care acoperă cu Harul Dumnezeiesc și multele păcate pe care le are. Printre aceste daruri o avem pe Sfânta Cuvioasa Paraschiva de la Iași spre care mii de români și românce se îndreaptă să- i sărute racla cu sfintele moaște în aceste zile dimprejurul datei de 14 octombrie când o avem în calendar.
      S-a născut pe malul Mării Negre lângă Bosfor în satul Epivata din Tracia. Era înainte de căderea Constantinopolului sub turci la 1453. Nu există date istorice despre anul în care s-a născut ci se presupune că a fost înainte de 1200.
     Din tradiție se știe că era de neam trac și din părinți creștini. De mică mergea la biserică și a fost cuprinsă de dorul de a deveni mireasa lui Hristos. După moartea părinților s-a hotărât să plece la o mănăstire de maice. Fără știrea rudelor și a slugilor căci era bogată familia ei a mers la Constantinopol. Apoi a trecut marea la Calcedon să vadă cetatea unde s-a ținut Sinodul IV ecumenic în care sfinții părinți au formulat dogma Unirii Ipostatice a celor 2 naturi, divină și umană în persoana lui Iisus Hristos.
Unirea este în mod neîmpărțit, nedespărțit, neamestecat, neschimbat – această dogmă o cunoștea de mică copila Paraschiva. A plecat apoi la Heracleea, o cetate în care de multe ori împăratul Bizanțului o avea ca cetate de scaun. Aici a intrat intr-o mănăstire a Maicii Domnului și a rămas 5 ani. A mers să se închine la Locurile Sfinte la Ierusalim. S-a afundat o perioadă în pustiul Ioardanului urmând calea Sfintei Maria Egipteanca.
      La vârsta de 25 de ani a primit în viziune un cuvânt de la înger să se întoarcă în patria sa natală. Și-a vândut averea construind o biserică și ajutând pe săraci.
      Și-a dat sufletul în mâinile lui Hristos la o vârstă apropiată de cea a Mântuitorului când a murit pe Cruce. A fost îngropată în pământul natal. Alături de ea după un timp a fost îngropat un marinar străin. Când au săpat groapa bărbații au găsit trupul Sfintei Paraschiva neputrezit. Dar au socotit că trebuie să se facă minuni la acel trup ca să fie considerat un trup sfânt. Cum scrie în Viețile Sfinților: ,,Groparii au acoperit cu pământ trupul marinarului și s-au dus la caselor lor. Într-o noapte unul dintre ei pe nume Gheorghe a visat-o pe Sfânta Feciaoră Maria,  care i-a poruncit să scoată trupul Cuvioasei Paraschiva și să îl mute într-un loc cinstit. I-a spus Fecioara Maria: Gheorghe pentru ce ați trecut cu vederea trupul cuvioasei Paraschiva și ați îngropat lângă dânsa stârvul acela rău mirositor? Deci, scoțându-l de grabă să-l puneți la un loc ales pentru că așa a binevoit Dumnezeu să o preaslăvească, pe roaba Sa Paraschiva pe pământ. În aceeași noapte și o femeie binecredincioasă pe nume Eftimia a avut aceeași vedenie și poruncă despre Sfânta Paraschiva. "
Iată că așa s-a aflat numele și cinstea Sfintei Paraschiva. Au venit preoți și creștini care cu lumânări și cu slujbe au scos trupul binemirositor și l-au dus într-o biserică așezândul spre închinare. După un timp a fost mutată în cetatea bulgară Târnovo. De acolo a fost strămutat la Belgrad iar apoi la Constantinopol. Turcii deși aveau credința mahomedană și refuză cultul icoanelor și al sfinților aveau respect pentru sfintele moaște și nu le ardeau. Le păstrau și de multe ori le foloseau ca să le vândă.
      În jurul anulul 1640, Patriarhia din Constantinopol avea mari datorii către vistieria Sultanului. Așa se face că bătrânul patriarh Partenie a apelat la domnul Moldovei, Vasile Lupu. Acesta a plătit datoriile Patriarhiei către sultanul otoman Murad al IV -lea, care a primit peste 260 de pungi de aur și a acceptat ca moaștele Sfintei Paraschive să fie trimise în Moldova. A dat ordin ca un ofițer turc cu grad de Capugi- Bașa cu soldați să meargă la Moldova însoțind Sfintele Moaște.
    Sfânta Cuvioasă Paraschiva a fost așezată în Biserica din Iași, cu hramul Trei Ierarhi. Ulterior pe parcursul veacurilor în vreme se primejdie sau de secetă Sfânta Paraschiva era purtată prin țară și se făceau rugăciuni iar Sfânta Făcătoare de minuni venea în ajutorul poporului. Sunt multe minuni redate în ,,Viețile Sfinților" (octombrie pg. 198 -206). Sfintele moaște au fost mutate din biserica Trei ierarhi  în Catredala Mitropolitană, în momentul în care biserica Trei ierarhi a fost cuprinsă de foc în 26 Decembrie 1888.  Atunci racla cu Sfintele Moaște a ars încât s-a topit argintul dar Sfintele Moaște s-au păstrat nevătămate. Ca o mărturie a acestei mari minuni s-a păstrat pănă azi racla dogorită de foc.
        Multe biserici din România o au patroană pe Sfânta Paraschiva; arătăm că Biserica Veche din Rășinari precum și cea din Gura Râului au hramul Sfânta Paraschiva.
       Sfânta Paraschiva este patroana multor creștine din România dar după câte cunosc eu cele mai multe Paraschive locuiesc în Rășinari.
       Le urăm tuturor sănătate și La mulți ani!  de ziua onomastică.
       Să ne rugăm sfintei Cuvioase Paraschiva zicând din troparul ei doar finalul:
,, … Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură Cuvioasă Maică Paraschiva duhul tău"

Pr. Nicolae Streza

Imagine intercalată
Imagine intercalată

12 octombrie 2022 la 17:58
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 minut
FC Hermannstadt câștigă ultimul amical de dinaintea debutului noului sezon, 2-0 cu ”călăreții roșii”. ”Dublă” Sergiu Buș!
Sibienii termină presezonul cu o victorie în amicale. Echipa lui Marius Măldărășanu s-a impus, vineri, pe terenul Bazei...
Actualitate
2 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 42 minute
Astrid Fodor ar fi furnizat informații Securității sub numele „Aurora”. Nu a fost declarată colaborator
Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, a oferit informații către fosta Securitate sub numele conspirativ „Aurora”, conform unei adeverințe...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 ore
La munte sau la mare? Unde își petrec concediile politicienii Sibiului
O parte dintre politicienii Sibiului și-au făcut deja planuri pentru concediul de vară, în timp ce alții nu...
Actualitate
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 3 ore
Un poplăcean „plătește” actul sexual cu un minor cu cinci ani și jumătate de închisoare
Joi, 3 iulie, trei bărbați „au căzut” în plasa polițiștilor: unul a fost reținut pentru fapte de violență,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 3 ore
Premii totale de 2.500 euro pentru cei mai buni concurenți la Gușterița MTB
Organizatorii celei dintâi ediții a competiției de ciclism montan Gușterița MTB, ce se va desfășura sâmbătă, 12 iulie,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 4 ore
Filme pe răcoare, noaptea, în parc, la Arini Fest Cinema
Chiar dacă Sibiul se află sub cod portocaliu de caniculă, Parcul Sub Arini îi așteaptă la film. Odată...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 4 ore
La un an de la deschidere, Bazinul de înot didactic din Mediaș își dovedește utilitatea
Aproape 8.000 de persoane au beneficiat de facilitățile oferite în cadrul Bazinului de înot didactic din Mediaș, în...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 4 ore
Grădinița de pe strada Siretului, modernă și eficientizată energetic, gata să-i primească pe cei mici
Grădinița nr.5, de pe strada Siretului este gata să-i primească pe micuți într-un spațiu modern, după ce au...
Actualitate
2 min de citit
acum 4 ore
Elevă la „Goga”, campioana europeană la taekwon-do a luat 9,73 la Bacalaureat. Oana vrea să devină psiholog pentru sportivii de performanță
Are 19 ani, iar ultimii 14 și i-a legat de sala de sport a Clubului Puma. Cu toate...
Actualitate
2 min de citit
acum 5 ore
Vicepreședintele Parlamentului European, Nicu Ștefănuță, a găzduit evenimentul de lansare al raportului Starea Societății Civile în Uniunea Europeană 2025
Vicepreședinții Parlamentului European, sibianul Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE) și Katarina Barkley, în calitate de responsabili de relațiile cu...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 5 ore
Sibiul sub cod portocaliu de caniculă. Până când e valabilă avertizarea
Începând de astăzi, de la ora 10,00 și până mâine la ora 10,00 județul Sibiu se află sub...
Actualitate
2 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 5 ore
Avizul privind securitatea cibernetică în sănătate, inițiat de președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a fost adoptat în plenul Comitetului European al Regiunilor
Astăzi, 3 iulie ac, în Comitetul European al Regiunilor (CoR) a fost adoptat în sesiunea plenară desfășurată la...
Actualitate
4 min de citit