Articol
Primarii și președinții de Consilii Județene ar fi rămas cu salariile la nivelul actual dacă votul din Camera Deputaților ar fi fost dat doar la Sibiu. Asta pentru că din cei șase deputați de Sibiu, trei au votat „da” și trei au votat „nu”.
Conform Votului electronic de marți, 27 septembrie, au votat împotriva majorărilor salariilor din administrație Dan Barna (USR), Sebastian Suciu (AUR) și Constantin Șovăială (neafiliat, Forța Dreptei). Pentru acest proiect au votat Bogdan Trif (PSD), Raluca Turcan (PNL) și Christinne Thelmann (PNL).
Salarii majorate pentru aleșii locali
Deputații au aprobat, marți, majorarea indemnizațiilor pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. În favoare au votat 168 deputați. Împotrivă au votat 79 deputați, iar patru deputați s-au abținut. USR a anunțat că atacă la CCR.
Potrivit textului votat de Camera Deputaților, „începând cu data de 1 noiembrie 2022, cuantumul brut al indemnizatiilor lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice prevăzut în anexa nr.IX lit.C la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se stabilește prin înmulţirea coeficientului prevăzut de Legea cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii pentru anul 2021”.
La litera C a anexei IX sunt menționați primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinii de consilii județene.
Media creșterii nete votată în Parlament este undeva la 450 de lei, cu excepția primarului Capitalei, care va avea o mie și ceva de lei creștere netă. Toți ceilalți primari au creștere de la 450 net la 600 de lei net, a spus liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.