Geamuri termopan la clădirea Primăriei Sibiu din Piața Mare. Municipalitatea vrea să reducă pierderile de căldură

Acasa >

Articol

Una dintre cele mai cunoscute și importante clădiri din centrul istoric al Sibiului, sediul Primăriei Municipiului Sibiu, ar putea avea geamuri termopan, dacă Consiliul Local va vota joi un proiect de hotărâre propus de primarul Astrid Fodor.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Tocul original de lemn al ferestrelor urmează să fie păstrat și restaurat pentru a nu afecta fațada clădirii, iar în interior vor fi montate geamuri termopan cu lemn stratificat.

„Clădirea Primăriei Sibiu este emblematică pentru Municipiul Sibiu, dar şi pentru arhitectura Ardealului. Este construită în formă de potcoavă şi este formată din subsol, parter, ouă etaje şi un spaţi u mansardat. Decoraţia faţadelor este una eclectică, tip Secession, foarte bogată. La nivelul parterului, pe faţada dinspre Piaţa Mare, sunt aplicaţi pilaştrii susţinuţi de soclu înalt şi având capiteluri cu decoraţie eclectică. Imobilul este inclus în lista monumentelor istorice aparţinând Patrimoniul cultural naţional al României (233 SB-ll-m-A-12067). Tâmplăria ferestrelor (din lemn, cu geamuri duble), neschimbată cu ocazia reparaţiilor din 2006, nu mai corespunde din punct de vedere al protecţiei termice, fiind un factor determinant în cuantumul pierderilor de energie a clădirii”, este menționat în proiectul de hotărâre.

Tâmplăria actuală este degradată, nu se mai închide etanș, are dificultăţi la închidere şi deschidere și cauzează pierderi importante de căldură, curenţi de aer şi o poluare fonică mai accentuată.

Proiectul vizează restaurarea tâmplăriei exterioare şi înlocuirea cercevelei interioare existente cu o cercevea nouă, din lemn stratificat. Pe interior se vor monta în locul sticlei simple un geam dublu termoizolant, tocul ferestrei se va păstra cel original şi se va restaura la faţa locului.

„Realizarea obiectivului se va concretiza într-o serie de avantaje socio-economice, precum: realizarea unui confort termic pentru angajaţi şi vizitatori, prin etanşarea tâmplăriei propuse; creşterea eficienţei energetice a clădirii; păstrarea aspectului exterior iniţial al monumentului istoric”, mai este prevăzut în proiect.

Investiția este estimată la 5.486.241,54 lei cu TVA.

 

27 septembrie 2022 la 10:21

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 31 minute
O veste bună! Cristi Neguț, încă două sezoane la FC Hermannstadt. ”Mai urmează și altele…”
Cu o zi înaintea meciului cu CSM Poli Iași, din penultima etapă în play-out-ul Superligii, ultimul test al...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 47 minute
Elevii sibieni au obținut rezultate bune la concursul „Prietenii Pompierilor”
Etapa județeană a concursului „Prietenii Pompierilor”, dedicat elevilor pasionați de activități de prevenire și intervenție în situații de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 3 ore
Trei sibieni cercetaţi de poliţie pentru că ar fi bătut două persoane şi le-ar fi luat maşina
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu au reținut miercuri trei sibieni, cercetați...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 5 ore
Habarnismul sibienilor față în față cu ziua de 9 Mai: „Habar nu am ce zi e azi! Nu cred că se sărbătorește ceva anume!”
Din punct de vedere istoric ziua de 9 Mai are o semnificație deosebită atât pentru România, cât și...
Actualitate
3 min de citit