Programul "Ani Drumeţiei": Ecologizarea traseelor de drumeție din Bâlea la prima ediție a Drumețeniei* (*drumeție pentru curățenie)

Prima ediție a campaniei de ecologizare a traseelor de drumeție lansate în cadrul Programului „Anii Drumeției” a debutat zilele trecute, la Bâlea. Un grup de voluntari compus din iubitori ai muntelui, autorități județene și locale și actori din mediul privat au colaborat pentru a curăța deșeurile din zona Bâlea: Bâlea Cascadă, punctele de parcare deasupra cascadei și Bâlea Lac. Evenimentul a continuat apoi cu o drumeție ghidată și picnic pe Șaua Caprei, din Munții Făgăraș.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Drumețenie (*drumeție pentru curățenie) este un concept care îmbină utilul cu plăcutul, în cazul acesta mișcarea în aer liber cu o acțiune de ecologizare. Primul eveniment a adunat 50 de oameni, dintre care voluntari, reprezentanți ai Agenției pentru protecția Mediului și Serviciul Public Județean Salvamont.

Cei 50 de voluntari au reușit să adune 450 kg de deșeuri, care au fost apoi preluate de partenerul evenimentului, compania Soma.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Prin acțiunile noastre, ne dorim să îi aducem pe oameni mai aproape de natură și să răspândim grija și respectul pentru mediul înconjurător, iar aici avem nevoie de ajutorul vostru. Zonele frecventate de turiști sunt, de obicei, cele mai problematice, din punctul de vedere al deșeurilor. Haideți să dăm împreună de veste care sunt cele 5 reguli ale unui comportament responsabil de gestionare a deșeurilor atunci când ieșim în natură.”, declară Sergiu Olteanu, coordonatorul Programului „Anii Drumeției”.

Cele cinci reguli ale comportamentului responsabil de gestionare a deșeurilor în natură, așa cum au fost formulate de Anii Drumeției și specialiștii de la Fauna & Flora International, sunt:

1. Să avem mereu la noi un sac / o pungă în care să strângem propriile gunoaie (resturi, ambalaje, șervețele etc.). Să ne asigurăm că aruncăm sacul în tomberoane special amenajate.
2. Nu lăsăm nimic în urma noastră – nici măcar produse biodegradabile (resturi de fructe, legume etc.), deoarece atrag animalele sălbatice.
3. Nu aruncăm mucurile de țigară pe jos, ci într-o scrumieră portabilă, sau pungulită, pe care o aruncăm la coșul de gunoi.
4. Nu hrănim animalele sălbatice.
5. Cei mai harnici folosesc sacul de la punctul 1 pentru a aduna deșeurile pe care le găsesc în cale atunci când ies în natură.
Mediul înconjurător este responsabilitatea fiecăruia dintre noi și doar împreună îl putem menține curat.

Reprezentanții „Anii Drumeției” trag un semnal de alarmă în ceea ce privește depozitarea ilegală a deșeurilor, fie aceste biodegradabile sau nu, și impactul negativ pe care îl au asupra mediului înconjurător și animalelor sălbatice.
Aceștia îi sfătuiesc pe oameni să arunce ambalajele, resturile de mâncare și țigările doar în spațiile special amenajate, iar, acolo unde acestea nu există, să aibă mereu la îndemână un sac de gunoi în care să strângă deșeurile, în special când ies în natură.

Drumețenie (*drumeție pentru curățenie) este un concept marca Anii Drumeției de ecologizare a potecilor, cu caracter educativ și recreativ. Următorul eveniment va avea loc pe 23 septembrie, în Păltiniș. Pentru înscrieri urmăriți paginile Social Media Anii Drumeției.

Programul „Anii Drumeției” este un program inițiat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu.
Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activitățile specifice ecoturismului.

Până în clipa de față au refăcut toate traseele de drumeție din Masivul Cindrel (21 de trasee, un total de 213 km), iar în paralel s-a intervenit și pe segmente de trasee din Munții Făgăraș, aproximativ 60 de km. În perioada următoare se continuă lucrările de amenajare a traseelor din Masivul Făgăraș (23 de trasee), aproximativ 200 de km.

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

22 august 2022 la 13:03
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 7 secunde
Zestrea fetei preotului greco-catolic din Dumbrăveni încape cu greu în trei camere amenajate într-un fost coteț. „O strâng de la 13 ani”
Dacă e miercuri, e povestea săptămânii, descoperită pe pagina de socializare a președintei CJ, Daniela Cîmpean. „Mai sunt încă...
Actualitate
4 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 23 minute
Doi tineri din Sibiu vor lansa o revistă culturală intitulată „Julieta”, la Biblioteca Astra
Rafael Țichindelean, proaspăt absolvent de master în istorie și Vasile Alexandru, jurnalist aflat încă pe băncile facultății, vor...
Actualitate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 23 ore
Furtuna i-a lăsat fără numere de înmatriculare
Aversele de marți după-amiază au creat probleme conducătorilor auto, unii preferând să “tragă pe dreapta”, alții alegând să-și...
Actualitate
1 min de citit
Autor b.o.n.
acum 1 zi
(ACTUALIZARE Bilanțul pagubelor produse de vijelia din această după-masă, la Sibiu: 14 subsoluri inundate, un copac prăbușit pe carosabil
Pompierii sibieni au intervenit în total la un număr de 18 solicitări venite pe numărul unic pentru apeluri...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Elevii sibieni, indeciși după Evaluarea Națională: „Am pus 13 opțiuni, vedem la care dintre ele voi intra”
A început oficial perioada de înscriere la liceu, iar elevii sibieni care au susținut Evaluarea Națională își completează...
Actualitate
3 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 2 zile
La Cristian a început primul recital din 2025 pe „Orga celor doi David”
Organistul de renume internațional Bálint Karosi a deschis în această lună șirul conceretelor reunite sub titulatura: ”Grand Organ...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 2 zile
Organizatorii Concursului Internațional „Carl Filtsch” pregătesc deja ediția aniversară
Cele  cinci zile intense dedicate pianului au reunit  zeci de tineri talentați din întreaga lume, dornici de a...
Actualitate
3 min de citit
acum 2 zile
Despre biopolitică și spiritualitate, într-un spațiu neconvențional, la o lansare inedită de carte
Recent, într-un spațiu mai puțin convențional, Viorella Manolache și-a lansat cartea Alternativa lui Michel Foucault la modelul diferențiat...
Cultură
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 zile
Un șofer de 44 de ani a intrat cu mașina într-un șanț, în zona Mediaș
Polițiștii rutieri au intervenit luni după-masă la un autoaccident rutier produs pe DN 14, la intersectie cu breteaua...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 2 zile
Biserica din Turnu Roșu, ctitorită de Matei Basarab, primește 200.000 lei de la Consiliul Județean Sibiu
Pe ordinea de zi a consilierilor județeni convocați în ședința ordinară din 30 iulie ac, se află un...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 2 zile
Ne scriu cititorii: „Afișe pe toți stâlpii, trotinete ca la nebuni. Nu-i vede nimeni!”
Parcul Sub Arini, în teorie oaza de verdeață și liniște din mijlocul urbei, are statutul de parc. Cel...
Actualitate
2 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 3 zile
Triatlonul Binder Lake: o zi în care sportul a purtat un alt sens
Duminică dimineața, la răsăritul soarelui peste Lacul Binder, liniștea apei a fost spartă de emoție, pași grăbiți și...
Eveniment
3 min de citit