Fă rai din ce ai! – îndemnul auctorial al medicului sibian Dan Orga – Dumitriu

Acasa >

Articol

Cartea a apărut la New York la editura Virgo eBooks Publishing, 2019, fiind acum la a doua ediţie, cu o prefaţă de Gabriel HASMAŢUCHI, cel care ne pune în temă cu conţinutul acestui volum de 226 de pagini. „FĂ RAI DIN CE AI! este un îndemn sincer la introspecţie şi la căutarea bunătăţii din noi, dar şi o promovare a comportamentului omului de omenie.”
Dan Orga – Dumitriu, aşa cum aflăm de pe coperta patru, s-a născut la Ocna Mureş, judeţul Alba. Deci are în sânge, încă de la naştere, sarea funciară a empatiei  cristalizată în bunătatea sufletului său. Este medic la Spitalul Judeţean, lector al Facultăţii de Medicină ”Victor Papilian” din Sibiu.
Trăieşte şi există prin spirit, deopotrivă prin materie, dar construit astfel încât se mulează perfect peste cele două dimensiuni, pe care le cinsteşte şi pe care nu le întinează cu nimic, pentru că ar cântări greu în balanţa divină a judecăţii. Golirea de
ego şi umplerea cu dumnezeire, aceasta e esenţa acestor scrieri cu mare impact asupra cititorilor.
Se hrăneşte natural şi spiritual, gustând zi după zi din lumina vieţii omeneşti şi dumnezeieşti. O viaţă plină de duh ce se află chiar în interiorul său, aşa cum se află în fiecare dintre noi. Dan Orga – Dumitriu ne dă manualul de folosinţă atât de simplu şi la îndemâna fiecăruia. Orice om, acest „animal înduhovnicit” poate să-şi facă un rai din ce are, să se bucure de liniştea casei sale, a familiei şi prietenilor. Să trăiască fiecare clipă a vieţii lui ca şi cum ar fi ultima! Să se hrănească din ce i-a hărăzit natura şi Dumnezeu, de unde îşi poate extrage toată seva sa vitală şi forţa de a exista. Să nu se lase ispitit de tot felul de bigoţi, deloc puţini, care în magnaniana lor exprimare au uitat cu desăvârşire noţiunea de didactică, psihologie, pedagogie. Autorul îşi axează conţinutul cărţii pe două concluzii imuabile devenite crez, şi anume că raiul, ca şi Dumnezeu, se află în noi şi că cea mai uşoară cale de a descoperi Împărăţia lui Dumnezeu este interacţiunea cu cei din jurul nostru.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Volumul este
împărţit în trei părţi:
 
1. DRUMUL CĂTRE RAIUL DIN NOI
 2. DEZVOLTAREA PERSONALĂ
 3. RELAŢII ECHILIBRATE

Doctorul Dan Orga – Dumitriu, educat atât în ţară cât şi în Occident, se fereşte să aibă simpatii politice şi de orice altă natură ce nu au legătură cu omul ca fiinţă îndumnezeită, dar prin pildele, citatele, maximele şi comentariile beletristico-medicale este un formator educaţional fin şi relevant meseriei Domniei Sale. Imnul său sufletesc se revarsă asupra familiei, al soţiei Gina ce i-a dăruit două nestemate: Ruxandra şi Georgia. Mărturisesc că până am primit acest volum nu l-am cunoscut pe domnul doctor, dar am cunoscut pe mult mai cunoscuta în mediul literar, pe Ruxandra, fetiţa lui, un talent precoce deosebit, paginile revistei Rapsodia fiindu-i rezervate cu generozitate la pagina „Tinerelor talente”.  Volumul acesta aduce deseori, în prim plan, familia extraordinară a doctorului, despre care scrie până la pioşenie. Autorul s-a învrednicit să se cunoască pe sine, aşa că poate să ne dea şi nouă câteva „pilule” necesare vieţii, dându-ne flacăra şi combustia extrasă din înaltul omenescului. Focul de artificii este adus în stare de flacără, normală unei vieţi exemplare. Nu e uşor să ajungi şi, mai ales, de pus în practică spusele lui Socrate, rămase nouă cititorilor, de la Platon în celebrele sale Dialoguri: „Cunoaştete pe tine însuţi” ce stă scris pe friza de sub frontonul Templului lui Apollo din Delphi. şi Tales din Milet spunea acelaşi lucru: „Omule, cunoaşte-te pe tine însuţi!” ( Homo nosce te ipsum!”. Doctorul Dan Orga – Dumitriu ştie foarte bine că „Cine s-a învrednicit a se vedea pe sine însuşi este mai bun decât cel ce s-a învrednicit a vedea înngeri” (Sf. Isaac Sirul), aşa că a făcut din această carte o „Carte de învăţătură”, despre care putem spune şi noi: „Cinste cui
te-a scris!”. Deoarece cuprinde îndemnuri la o viaţă trăită în demnitate, cumpătată, simplă, iubind pe aproapele ca pe tine însuţi, deci duhovnicească.
Chiar dacă nu face apologia vieţii tot mai grea şi înjositoare pe care o trăim cu toţii, ştie, ca nimeni altul, că în matrix-ul existenţial şi informaţional, omul este formatat şi deformatat după gustul unei elite,  înapoia căreia se ascunde parcă un alt cerc ocult şi nevăzut, iar omul, este totalmente rupt şi desprins de adevărata sa viaţă şi atitudine, este golit de orice conţinut de viaţă şi simţire, este văduvit de personalitatea sa. I se nesocotesc cu bună ştiinţă, adică i se ignoră deschis şi pe faţă, drepturile istorice şi libertatea, statutul său de om născut în credinţă, cu obiceiuri multiseculare trainice. Este bombardat zilnic cu tot felul de „idei revoluţionare, moderne” în însăşi fiinţa din sine. Devine, într-un mod perfid şi diabolic o maşinărie. Mobilizat energetic, fiind în baza unei hrăniri – dacă o putem numi astfel – artificiale şi neadevărate este drogul iluzoric al programului, care-l  formează şi deformează după parametrii necesari elaboraţi în laboratoarele clandestine din toate părţile lumii „civilizate”. În cele din urmă, acest om – sclav – maşină ,,eliberat din mormântul falsei sale realităţi” (Vasile Voiculescu – Toiagul minunilor)  se întâlneşte vrând – nevrănd, cu adevărul despre sine şi anume că este sclavul acestor maşinării inteligente. Ce lume va fi aceea în care omul nu mai e bărbat şi femeie, părinţii nu mai sunt mamă şi tată şi alte năstruşnicii fără o logică omenească verificată de-a lungul mileniilor.  Nici lumea medicală nu e scutită de această păduchelniţă purulentă şi vanitoasă a „civilizaţiei” actuale, ce desfiinţează marile valori, coloana vertebrală din spiritul şi identitatea naţiei, într-un efort colosal de denigrare şi libidinism trivial de bordel, în dimensiuni fantasmagorice pline de regretabile erori şi orori.
Autorul, Dan Orga – Dumitriu,  îşi face doar „meseria – brăţară de aur” în domeniul medicinii unde „pentru a găsi şi păstra Raiul din noi, este nevoie să progresăm continuu”. Pentru acest demers „de-a lungul acestui drum, desigur că este nevoie de echilibru şi integritate. Altă cale nu există! Şi da, vom avea nevoie de multă înţelepciune pentru a trece peste neajunsurile şi regretele inerente ale vieţii.”, zice dânsul în concluziile de la sfârşitul acestei cărţi. Şi ne pune pe fiecare să ne analizăm comportamentul, viaţa de zi cu zi spunând: „Prin urmare, consider că este extrem de important să con-
ştientizăm cât mai des cu putinţă că, dacă într-o bună zi vom muri, în toate celelalte – NU!
Aşa că, drag cititor, FĂ RAI DIN CE AI!”
O carte ce cuprinde felul cum putem folosi „LEACURI PENTRU SUFLET”. Ochiul discreţionar al domnului doctor guvernează ritmurile unor armonii interioare, descoperă în fiecare profunzimea trăirilor umane, de la agonie la extaz, sfătuieşte şi îndrumă, punând în fiecare un praf de magie binefăcător. Cu adevărat un spirit calm, detectabil de frumos, sensibil în înaltul devenirii fiinţiale, un medic ce are toate reperele din intimitatea fiinţei. Un volum scris fără efort, punând viaţa în vecinătatea dumnezeirii, adică a omenescului din noi, a vindecării sufletului şi trupului şi chiar a nemuririi. Un spirit în vibraţii personale ce detectează umanitatea chiar şi când stă ascunsă undeva în noi, regăsindu-ne  fiecare în această viaţă trecătoare, cum în nemuritoarele versuri eminesciene:
Tu aşază-te deoparte,
Regăsindu-te pe tine,
Când cu zgomote deşarte
Vreme trece, vreme vine”.

IOAN GLIGOR STOPIŢA

Autor
18 august 2022 la 19:42

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 23 ore
Două spectacole pentru adolescenți, în această lună, la Teatrul „Gong”
Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă în această lună două dintre cele mai captivante spectacole pentru...
Cultura
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 2 zile
Summit muzical european, pe scena Sălii Thalia
Joi, sibienii au ocazia să se delecteze la un concert extraordinar, la SUMMITUL MUZICAL EUROPEAN - "Rhapsody", în...
Cultura
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 4 zile
„Albă ca Zăpada” deschide luna mai, la Teatrul „Gong”
Evenimentele Teatrului „Gong” în luna mai încep cu una dintre cele mai îndrăgite povești: „Albă ca Zăpada și...
Cultura
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 4 zile
Din nou despre zona Manejului-Funarilor, sau cum să laşi să cadă zidul, apoi să te întrebi de ce
A revenit cumva în actualitate locul acela pe vremuri simpatic, romantic şi plin de istorie, probabil unul dintre...
Actualitate
6 min de citit