Vin zile caniculare. Atenție de unde cumpărați ouă!

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Pentru consum, cel mai mult se folosesc ouăle de găină; în cantităţi mai mici se consumă ouă de raţă, gâscă, curcă, prepeliţă.

 

Producerea şi comercializarea ouălor pentru consum în România se realizează cu respectarea prevederilor unor reglementări legilative privind regulile generale de igienă a alimentelor, precum și procedura de autorizare sanitară veterinară a unităţilor care produc, procesează, depozitează, transportă şi distribuie produse de origine animală. procedura de înregistrare sanitară veterinară a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală, norme de stabilire a standardele de comercializare aplicabile ouălor, etichetarea şi modul de marcare a ouălor şi a ambalajelor,

Conform actelor normative în vigoare, ouăle se clasifică după caracteristicile de calitate în:

 

Ouă de categoria A formă normală, intacte şi cu coaja curată, la examenul ovoscopic prezintă camera de aer cu înălţimea până la 6 milimetri, imobilă, gălbenuşul vizibil în poziţia centrală, albuşul limpede, transparent, fără impurităţi şi mirosuri  străine.

 

Ouă de categoria B ouăle care nu respectă toate caracteristicile de calitate prevăzute pentru ouăle de categoria A

 

Ouăle din categoria A, după greutate, se clasifică în: categoria XL (foarte mare): greutate ≥ 73 g; categoria L (mare): greutate  ≥ 63 g si <73 g; categoria M (mediu): greutate ≥ 53 g si < 63 g; categoria S (mic): greutate < 53 g.

 

Pentru asigurarea trasabilităţii, ouăle destinate comercializarii vor fi marcate obligatoriu cu codul producatorului. format din iniţiale care reprezinta ţara, judeţul, un număr de ordine in cadrul judeţului, data ouatului (ziua şi luna) şi o cifră in faţa codului ţării care va indica metoda de creştere, astfel :

cifra 0 – pentru ouă de găină care se cresc ecologic.

cifra 1 – pentru ouă de găină care se cresc în aer liber;

cifra 2 – pentru ouă de găină care se cresc în hale la sol;

cifra 3 – pentru ouă de găină care se cresc în baterii (cuşti, îmbunătăţite)

 

Marcarea ouălor cu codul producătorului se va face la locul de producţie sau la primul centru de ambalare la care sunt livrate ouăle, cu respectarea condiţiilor legale.

Ambalajele care conţin ouă de categoria A trebuie să poarte la exterior, pe lângă concordanţa între codul producătorului marcat pe ou şi cel de pe ambalaj, înscris vizibil şi perfect lizibil: codul centrului de ambalare ouă; categoria de calitate; categoria de greutate;

data valabilităţii; metoda de creştere cu termenii: “ Ouă de găini crescute în aer liber”; “Ouă de găini crescute în hale la sol”,“ Ouă de găini crescute în baterii.

 

Data valabilităţii minime trebuie stabilită la maxim 28 de zile de la ouat.

Pentru prevenirea apariţiei unor toxiinfecţii alimentare se recomandă producătorilor, comercianţilor şi consumatorilor de ouă, să respecte următoarele :

valorificarea ouălor de consum se poate face numai in spaţii şi unităţi autorizate şi supuse controlului sanitar veterinar. Se interzice comercializarea ouălor care nu sunt marcate, cu:

ţara de provenienţă codul unităţii producătoare, data producerii (ziua, luna şi anul), indici de standard de comercializare şi cifra sistemului de creştere, care.se aplică  pe fiecare ou,

este interzisă comercializarea ouălor cu coaja crăpată sau lovită şi a ouălor de raţă,

transportul ouălor se va efectua numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi însoţite de document de comformitate, care să ateste salubritatea acestora şi sistemul de creştere a găinilor.

 

Se interzice depozitarea, expunerea în vederea comercializării a ouălor în aceleaşi locuri cu alte produse alimentare nepreambalate sau în spaţii necorespunzatoare care pot duce la alterarea sau contaminarea acestora. Păstrarea ouălor se face în frigider sau încăperi cu temperatura de 4 -14 0.C

personalul sanitar veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare teritoriale. efectuează la solicitarea producătorilor examenul ovoscopic al ouălor.

 

Populaţia este rugată să informeze telefonic serviciile sanitare veterinare arondate cu neregulile constatate, pentru a se putea lua măsuri în consecinţă.

 

Dr Penţea Ioan Viorel – Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu 

14 iulie 2022 la 19:10

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ștefania Vesa
acum 1 oră
Robert Francis Prevost este noul Papă! Care este numele papal ales
Joi seară, cei 133 de cardinali electori au ajuns la un consens privind alegerea noului Suveran Pontif. Alegerea...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 ore
Fum negru la Vatican: Cardinalii nu au ajuns încă la un acord privind alegerea noului papă
Mii de oameni s-au adunat joi în Piața Sfântul Petru de la Vatican, în a doua zi a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 4 ore
Să stai pe locul boşorogului, apoi să-l faci boşorog
Înţeleg acum că, de dragul alegerilor, s-a dat liber la orice discriminare şi chiar la rasisme, pentru că...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 4 ore
MIPE: Peste 26 milioane de euro, bani pentru spitalele de urgenţă care tratează pacienți critici-politraumă
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene - MIPE a anunţat că lansează un nou apel de proiecte pentru îmbunătățirea...
Actualitate
2 min de citit