Cercetările arheologice de la Tilişca, într-o expoziţie la Muzeul Brukenthal

Acasa >

Articol

În curtea Muzeului de Istorie "Casa Altemberger", în perioada 6 – 31 iulie, vizitatorii vor putea vedea expoziţia "Cercetări arheologice în cetatea dacică de la Tilișca". Expoziţia este realizată de Muzeul Naţional Brukenthal, în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu, Primăria Orașului Săliște, Primăria comunei Tilișca şi în colaborare cu Chris Baltes, Sergiu-Mihail Chideșa, Adrian Georgescu (Muzeul Național Brukenthal), Christian Kaiser (Asociația Cetatea Dacică Tilișca)

Imagine intercalată
Imagine intercalată

"Expoziţia cu titlul Cercetări arheologice în cetatea dacică de la Tilișca – organizată în luna iulie (6-31) a anului curent, în curtea Muzeului de Istorie Casa Altemberger din cadrul Muzeului Național Brukenthal Sibiu – cuprinde imagini edite și inedite din timpul campaniilor arheologice derulate în acest obiectiv de-a lungul timpului, constituindu-se drept principală activitate de popularizare a unui proiect cultural amplu, intitulat Educație pentru patrimoniu. Măsuri de revitalizare și protejare a Cetății dacice de la Tilișca, proiect derulat în perioada 20 iunie – 30 septembrie 2022, la inițiativa Asociaţiei Cetatea Dacică Tilişca, cu sprijinul logistic şi cofinanţarea Consiliului Judeţean Sibiu – prin agenda culturală 2022 – și în parteneriat cu Muzeul Naţional Brukenthal, Primăria Comunei Tilişca şi Primăria Oraşului Sălişte. 
Aflat sub coordonarea unui colectiv de specialiști (dr. Gheorghe Vasile Natea, Christian Kaiser, dr. Maria Raluca Teodorescu, Adrian Georgescu, dr. Vasile Palaghie, Sergiu – Mihail Chideșa, Florentin Perianu), respectivul demers cultural este astfel gândit încât, grație prezentei expoziții – dar și unei serii de acțiuni specifice (organizarea unor tabere de arheologie, pictură și desen, a unor ateliere de creație, tipărirea de cataloage și pliante în limbile română/germană/engleză, realizarea unui film documentar, etc.) – să se poată continua, pe de o parte, cercetarea arheologică a cetății dacice de la Tilișca – a cărei importanță națională este subliniată prin încadrarea, pe Lista Monumentelor Istorice din România, în categoria A – iar pe de altă parte, conservarea in situ, restaurarea și valorificarea/punerea în valoare a elementelor cu valoare istorică", spune curatorul expoziţiei, dr. Gheorghe Vasile Natea (Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu)

01 iulie 2022 la 13:43

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Paul NEAGU
acum 5 ore
Șoc în cultura sibiană: Brukenthal schimbă garda! Interimatul lui Chituță, de 969 de zile, încheiat brusc după un ordin de ministru!
O conducere prelungită dincolo de „limitele legii” După 969 de zile în care a condus interimar Muzeul Național Brukenthal...
Actualitate
6 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 7 ore
Minivacanţă cu alegeri şi cu: permise suspendate, alcool la volan şi violenţă domestică
IPJ Sibiu informează că, în perioada 1 - 4 mai, poliţiştii sibieni au desfăşurat 43 de acţiuni, intervenind...
Eveniment
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
Cum s-a votat în județul Sibiu. George Simion, victorios în 61 de UAT-uri. Nicușor Dan a câștigat municipiul Sibiu și Șelimbărul, iar Crin Antonescu, la Alțâna
SIBIU Nicușor Dan - 38,96% (29.462 voturi) George Simion - 27,25% (20.604) Crin Antonescu - 17,34% (13.112) Victor...
Actualitate
6 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 11 ore
Filme europene și filme suedeze din anii 60, prezentate sibienilor la „Gong” și CineGold
Timp de cinci zile, între 28 mai și 1 iunie, Teatrul „Gong” și CineGold le vor oferi sibienilor...
Cultură
3 min de citit