FOTO: Pictură ce vrea să cartografieze tărâmul lui Faust, adusă în cadrul FITS de artistul Bogdan Mihai Radu

O pictură cu dimensiuni foarte mari, de 4 metri x 1,5 metri a fost expusă în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu de artistul Bogdan Mihai Radu. Prin lucrarea sa, artistul român, care locuiește și creează în Anglia, își dorește să realizeze o cartografiere a tărâmului lui Faust pornind de la diversitatea amețitoare de personaje, lumini, culori și stări pe care o lasă în EUL său artistic spectacolul de teatru. Pânza propusă va avea o dimensiune în acord cu monumentalitatea piesei de teatru, care anul acesta va împlini 15 ani de reprezentare neîntreruptă pe scenele românești și internaționale.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Relațiile inter-arte au fluctuat mereu în privința intimității actului creator dar și al considerației reciproce. Tocmai de aceea într-un gest personal de admirație și protest în același timp, artistul a găsit potrivit ca lucrarea să poarte numele uneia dintre replicile lui Faust, „ Ah! două suflete sunt în mine! Cum se zbat în piept, să nu mai locuiască împreună! ”. Unul dintre cele două suflete ale sale gândește și simte românește și rămâne profund atașat valorilor specifice ale acestui popor în timp ce un al doilea rezonează cu cosmopolitul și diversitatea oferite doar de un oraș cu aspirații și deschidere internațională.

Piesa regizată de Silviu Purcărete, încalcă tabuuri și stârnește pasiuni , tocmai de aceea și lucrarea pe care artistul plastic o propune în cadrul FITS își dorește să transgreseze zona confortabilă a figurativului, intenția sa fiind de depășire a limitei formei și de acomodare a vizitatorului cu bucuria exploziei de culori.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Din admirație pentru „Faust”

 

Cu anii în urmă pictorul Bogdan Mihai Radu era unul dintre primii norocoși care vedeau reprezentația a ceea ce deja a devenit un spectacol cult al scenei teatrale românești, „Faust” în regia lui Silviu Purcărete. Caruselul de emoții provocat de urmărirea spectacolului, intensitatea jocului actoricesc precum și fastuozitatea punerii în scenă i-au provocat imaginația artistică ani la rând, după cum a el însuși remarcă.

Timpul a trecut iar drumul vieții l-a condus spre Londra, oraș în care locuiește și creează de câțiva  ani buni. A rămas același îndrăgostit de scenă și de spectacole, încercând să vadă cât mai multe reprezentații și să regăsească fiorul misterului ca atunci când a văzut „Faust” la Sibiu. Întâmplarea a făcut să ajungă să vadă cea mai longevivă piesă de teatru din lume jucată la Teatrul St. Martin’s în West End-ul londonez. Scrisă de Agatha Christie, în stilul său inconfundabil, Cursa de șobolani, a avut toate „ingredientele” pentru a-l confrunta cu trăirile încercate în timpul vizionării Faust-ului regizat magistral de Silviu Purcărete.

 

Cine este Bogdan Mihai Radu

 

Pictorul Bogdan Mihai Radu s-a născut în 1979, în Sibiu. Este un pictor român cunoscut pentru peisajele sale abstracte, reprezentarea florilor și picturile profund colorate și texturate. Și-a petrecut copilăria printre câmpurile pline de iriși din Transilvania, unde și-a descoperit pentru prima dată pasiunea pentru artă. 

Bogdan a susținut prima sa expoziție personală în 2002, Trecut învăluit în umbre și culori, la Casa Ille et Vilaine, primind numeroase premii în rândul comunității artistice din Sibiu. În 2003, Bogdan a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Sibiu, România, ceea ce a dus la participarea sa la o expoziție de grup la galeria Atelier 35 și la o expoziție personală intitulată „Reflecții” la Atelierul 202 din Apoldu de Sus. După aceasta, Bogdan a participat la diverse expoziții personale notabile precum „Aromele Sibiului”, la Casa Luxemburg, „Pierdut printre culori”, la Primăria Cisnădie în 2004 și una focusată pe acuarele, „Contrast și Culoare” în 2005.

În 2005, Bogdan a fost desemnat unul dintre câștigătorii premiului decernat tinerelor talente într-un concurs organizat de Fundația Art e Arte.

Artistul a participat la mai multe expoziții de grup remarcabile în România, printre care una dedicată lui Ion Dacian la Teatrul Național de Operetă din București în 2005, „Îngeri și sfinți” la Teatrul de Comedie din București în 2006 și „Inima Reginei Maria” la Biblioteca Universitară Centrală din București în 2006.
Bogdan a studiat sub îndrumarea maestrului Corneliu Brudașcu – un pictor român influent, care se bucură de recunoaștere internațională – al cărui stil a fost profund influent pentru Bogdan. Anii care au urmat au fost însoțiți de o serie de expoziții precum expoziția „Bogdan, Mihai și Radu”, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca și „Este obositor să fii pictor”, la Green Hours Jazz Cafe din București.

Bogdan s-a mutat la Londra după ce a câștigat premiul întâi la Târgul Internațional de Artă de la Oxford în 2018, ceea ce l-a determinat să-și prezinte opera, ca invitat special, la Târgul Internațional de Artă de la Tokyo în același an. În noiembrie 2020, Bogdan a primit o decorație oficială pentru contribuția sa la artă și cultură; în semn de recunoaștere și apreciere pentru cariera importantă și prestigioasă în slujba artelor vizuale, pentru talentul, dăruirea și profesionalismul care au dus la îmbogățirea culturii și spiritualității universale și pentru contribuția majoră la promovarea imaginii României în Regatul Unit.

Lucrările sale sunt incluse în mai multe muzee notabile, printre care Muzeul Național Cotroceni din București, România. În 2021 a avut o expoziție personală dedicată  Reginei Maria, la Palatul Mogosoaia, în afara Bucureștiului.

A expus de două ori în ultimii ani la Institutul Cultural Român, la Londra: Tony Blair a vizitat expoziția sa „În căutarea vieții” din 2019, iar după cea de-a doua, „Opt momente regăsite”, în 2021, a fost inclus în cartea lui Paul Kenyon Copii nopții. Mai mult, anul trecut, pictura sa „Flori galbene“ a fost preselectată la Expoziția de vară a Academiei Regale de Artă, iar în 2022 a expus la ARCUB București într-o expoziție colectivă dedicată lui Ervant Nicogosian și prietenilor săi.
„Vreau să îi mulțumesc doamnei Magda Horhat (director Fabrica Seviș) pentru că mă susține de mai mulți ani de zile în ceea ce privește evenimentele în România și nu numai, în sensul de sponsorizări. Sunt foarte încântat că sunt la Sibiu, în Festival, cu lucrarea. Mă mai ajută ajută o doamnă din Londra, Ionela Flod, româncă”, a spus Bogdan Mihai Radu.

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
30 iunie 2022 la 12:11
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 8 ore
Covrigul și cafeaua la „botul calului”, în Sibiu. Cât ne costă o gustare în mers
Zilele aglomerate și pauzele scurte de prânz au transformat masa „to go” într-un stil de viață pentru mulți...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 8 ore
Ciocnire în lanț la ieșirea din Șura Mică. Unul dintre șoferi a ajuns la spital
Un accident s-a produs vineri după-masă pe DN 7H, în zona podului peste autostradă, la ieșirea spre localitatea...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 8 ore
Sembraz dispare, pregătirea pentru hypermarket apare…
Ultimele rămăşiţe ale fostei fabrici "Sembraz", anterior I.M.A.I.A. sunt în curs de dispariţie şi de pe harta Sibiului,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 8 ore
Filme de weekend la Cinema „Ion Besoiu” Sibiu. Program pentru toate vârstele
În ciuda vremii mohorâte, sibienii se pot bucura în weekend de filme pentru toate vârstele. Cu un program...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 1 zi
Aproape nicio zi fără urs într-o localitate, în județ! Mesaj RO-Alert la Tălmaciu!
În urmă cu puțin timp, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, a fost semnalată prezența unui...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
(Actualizare) Accident grav în zona Veștem. Un minor de 2 ani a fost transportat la spital
Actualizare În urmă cu putin timp, polițiștii rutieri au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs pe...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Basmele și muzica clasică, în centrul atenției la Muzeul ASTRA în cea de-a doua zi a Festivalului Classics for Pleasure
Cea de-a doua zi a Festivalului Classics for Pleasure a adus joi după-amiază, în zona Etno a Muzeului...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Detalii mai puțin știute despre Sibiu prezentate într-un tur autoghidat
Sibienii și turiștii sunt invitați să redescopere orașul printr-un tur autoghidat inedit, intitulat „Treasure hunt in Sibiu”. Traseul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Incinerarea morţilor, o opțiune rară pentru sibieni. Unde se poate face și cât ar costa
Incinerarea celor decedaţi rămâne o opțiune rar aleasă în rândul sibienilor, mai ales în rândul creștinilor. Acest lucru...
Actualitate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 zi
”Super Teo” din Sibiu a luat medalia de aur la un concurs de taekwon-do. Copila este diagnosticată cu sindromul Down
După ce, luna trecută, Clubul Puma din Sibiu a făcut cunoscută povestea Teodorei Moraru, o sportivă de 15...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 zile
Cinci tineri muzicieni au deschis „Festivalul Classics for Pleasure” cu un moment plin de emoție, în Biserica Ursulinelor
Festivalul Classics for Pleasure-The Next Crescendo, ajuns la cea de-a XV-a ediție, a debutat miercuri seară la Biserica...
Actualitate
2 min de citit
acum 2 zile
„Când am terminat chimioterapia, am început să alerg”. O sibiancă directoare de muzeu a ajuns campioană mondială la alergare montană în proba de 120 km
Povestea săptămânii, regăsită pe pagina de socializare a președintei Consiliului Județean, Daniela Cîmpean: Timp de aproape 20 de ani...
Actualitate
6 min de citit