FOTO: Elevii și polițiștii protejează patrimoniul cultural național

Protejarea patrimoniului cultural naţional, fie că ne referim la monumente istorice, situri arheologice, bunuri culturale mobile din unităţi muzeale sau din colecţii particulare, reprezintă o prioritate a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Astfel, polițiștii cu atribuţii pe această linie acționează cu toate mijloacele legale pentru salvarea, protejarea şi păstrarea în cele mai bune condiţii a obiectelor sau obiectivelor care fac parte din această categorie.

Fundaţia COLLEGIUM XXI a iniţiat şi organizat, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu, a V-a ediţie a proiectului educaţional „Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional!”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Este vorba de un proiect organizat pe parcursul anului şcolar 2021-2022, acesta fiind cea de-a cincea ediţie, cele anterioare bucurându-se de un real succes în rândurile elevilor participanţi.

Este, de asemenea, o campanie de informare şi măsuri educative organizată pentru creşterea gradului de sensibilizare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la prejudiciile grave pe care le produce distrugerea sau degradarea patrimoniului cultural naţional.

Dacă în ediţiile precedente proiectul a vizat toate judeţele ţării, în anul 2022 a fost restrâns la opt judeţe, selecţia fiind realizată în baza bogăţiei şi varietăţii patrimoniului cultural din fiecare unitate administrativă, dar şi a activităţii inspectoratelor de poliţi în acest domeniu şi a implicării lor în ediţiile precedente ale proiectului, I.P.J. Sibiu fiind una dintre unităţile cele mai performante în acest sens.

În primele ediţii, în cadrul proiectului, ofiţerul specialist în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu – Serviciul de Investigaţii Criminale, comisar şef de poliţie Radu Părean, a prezentat informaţii despre importanţa ocrotirii patrimoniului cultural naţional la câte 3 instituţii şcolare, începând ediţia precedentă proiectul a fost extins de la 3 la 7 unităţi de învăţământ iar numărul elevilor participanţi a crescut foarte mult (în această ediţie sunt implicaţi în jur de 1000 de elevi).

În cadrul prezentărilor au fost abordate probleme privind modalităţile de realizare a protejării patrimoniului cultural naţional, persoanele şi instituţiile implicate, legislaţia din domeniu şi activitatea Poliţiei Române în acest domeniu.

Fundaţia COLLEGIUM XXI, iniţiatoarea proiectului, este cel mai  important colaborator ai Poliţiei Române în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional, organizând, până în prezent, în colaborare cu I.G.P.R. sau direct cu inspectoratele de poliţie judeţene, numeroase şi însemnate proiecte culturale.

Scopul acestei activităţi este promovarea patrimoniului cultural sibian în rândurile tinerilor, a necesităţii protejării bunurilor culturale indiferent că vorbim despre monumente istorice sau obiecte de patrimoniu.

 

Sibiul are peste 1.000 de monumente

 

Judeţul Sibiu este posesorul a 1.053 de monumente istorice individualizate în lista de specialitate, printre care mai multe zone construite protejate care cuprind numeroase imobile cu acest statut (Sibiu,  Mediaş, Agnita, Cisnădie etc.), precum şi două monumente istorice UNESCO la Biertan şi Valea Viilor.

De asemenea, pe raza judeţului funcţionează numeroase muzee, biblioteci, case memoriale, lăcaşuri de cult, situri arheologice etc., ce conţin bunuri ce fac parte din patrimoniul cultural naţional sau sunt susceptibile de această apartenenţă.

Municipiul Sibiu, cu monumentele sale de valoare incontestabilă, constituie una din cele mai valoroase şi mai bine conservate rezervaţii de arhitectură din România, fiind protagonistul unor proiecte culturale de anvergură, precum Sibiu 2000, Sibiu – Capitală culturală europeană (2007) sau Sibiu- oraş baroc (2012).

Noutatea ediţiei din acest an proiectul educaţional „Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional!” în judeţul Sibiu constă, pe lângă numărul mai mare de elevi participaţi, şi în implicarea unor unităţi şcolare, pe lângă cele din municipiul Sibiu,  şi din alte localităţi ale judeţului

La acest important proiect au participat Şcoala Gimnazială nr. 1 Sibiu, Şcoala Gimnazială nr. 25 Sibiu, Şcoala Gimnazială „Ioan Slavici” Sibiu, Şcoala Gimnazială „Sava Popovici Barcianu” Răşinari, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Sibiu, Liceul Tehnologic Cisnădie şi Liceul Tehnologic „Johannes Lebel” Tălmaciu.

Custom Image Custom Image Custom Image

09 iunie 2022 la 12:00
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 18 ore
Burduf Challenge 2025 vine cu un format nou: mișcare, gust autentic și tradiții la înălțime
După șase ediții de succes, Burduf Challenge revine cu o formulă inovatoare, menită să reunească pasionații de mișcare...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 19 ore
Record la FITS 2025: peste un milion de vizitatori la Sibiu. „Faust” a tras cortina
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a reunit, timp de zece zile, un public impresionant  în Sibiu,...
Actualitate
2 min de citit
acum 21 ore
9 posturi desființate la Filarmonica de Stat Sibiu. 4 partide politice au votat pentru scăderea cheltuielilor
Ședința extraordinară a consilierilor județeni organizată pentru ora 15.00 la zilei de luni, 30 iunie ac a avut...
Administrație
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 22 ore
A început gazonarea primelor două terenuri de pe ”Voința”. De câți bani mai are nevoie ALMA pentru a duce la bun sfârșit lucrările
Lucrările începute în toamnă la Baza Sportivă ”Voința” se îndreaptă cu pași repeți de final. La începutul săptămânii...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 23 ore
„Bujorul de Munte” înflorește cu drumeții, preparate tradiționale, cântece și jocuri populare
Experiențe unice se trăiesc în acest an la Festivalul „Bujorul de Munte” din comuna sibiană Gura Râului, căci...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 1 zi
(FOTO) Aproape 370 de rutieri din 30 de companii sibiene la startul ”Cursei Sponsorilor”, competiția de debut a evenimentelor prilejuite de Turul Ciclist al Sibiului
Profitând de vremea excelentă, 369 de iubitori ai ciclismului, reprezentând 30 de companii sibiene, au pedalat, duminică, între...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Damian Drăghici și spectacolul cu drone au încheiat Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Mii de oameni au aplaudat momentul
Cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu s-a încheiat duminică seară într-un mod...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 1 zi
Delia Nistor, organizator de evenimente, despre întrebarea care ne frământă pe toți: Cât mai dăm la o nuntă?
Delia Nistor este organizator de evenimente și o prezență tot mai cunoscută în mediul online, unde a strâns...
Actualitate
6 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Drumeție în Țara Colibelor: zeci de participanți îmbrăcați în ii au avut parte de mișcare și bucate ca la bunica
Zeci de excursioniști îmbrăcați în ii tradiționale au luat la pas în weekend potecile pitorești ale Țării Colibelor,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 zi
FOTO / VIDEO: Texanii în dialog cu romii despre integrare socială. Au discutat, apoi au dansat
Un grup de 9 studenți ai „Austin Community College” din Texas, Statele Unite ale Americii, se află în...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 2 zile
Cum debutează meteorologic luna lui Cuptor, la Sibiu
Luna lui Cuptor debutează la Sibiu cu temperaturi ridicate, uneori caniculare. Intervalul 30 iunie – 6 iulie va...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 zile
Recomandările ultimei zile de FITS 2025: Bill Murray, Faust și un cer plin cu „Mulțumesc”
Ultima zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va aduce în fața publicului pe Bill Murray...
Actualitate
2 min de citit