Restructurarea teoriei și practicii agromontanologice în condițiile schimbărilor climatice, dezbătută la o conferință, găzduită de Institutul de Cristian (ICDM)

Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Montalogie Cristian – Sibiu a găzduit vineri, 6 mai, un simpozion științific, subiectul acestuia fiind “Restructurarea teoriei și practicii agromontanologice în condițiile schimbărilor climatice”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Evenimentul a fost deschis de dr.ing. Mariana Rusu, director al ICDM, care a apreciat efortul colegilor și a subliniat importanța desfășurării activităților științifice: 
„Revigorarea zonei montane prin aportul cercetării ştiinţifice de profil şi în perspectiva schimbărilor climatice reprezintă o problemă contradictorie şi ambivalentă şi necesită studii şi cercetări aprofundate multidisciplinare şi o strategie comună de cercetare de lungă durată. Este evident că muntele românesc are nevoie şi de un urgent program de cercetare ştiinţifică, de valoare strategică esenţial pentru echilibrul ecologic, care să reformeze întreaga zonă montană”, a afirmat Mariana Rusu.

La evenimentul de vineri, a participat și Daniela Cîmpean, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu, a lansat invitaţia de a implementa proiecte comune și a susținut inițiativele cercetătorilor din Cristian.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Mă mândresc cu un judeţ deschis la a aborda tematici care pot să aducă prin analiza lor un plus-valoare vieţii comunităţii. Am rămas impresionată de câtă experienţă acumulată în ani şi oameni cu expertiză sunt astăzi în această încăpere, mă simt copleşită de acest lucru, dar faptul că aţi reuşit, şi vă felicit că faceţi acest lucru, îmi dă speranţa că din dezbaterile pe care le veţi face aici vor ieşi rezultate care cu adevărat vor conta şi vor aduce o schimbare în domeniul pe care dumneavoastră îl analizaţi. Mi-aş dori ca expertiza pe care o aveţi în acest domeniu pe care îl analizaţi astăzi să ajungă într-un fel şi în cadrul proiectului nostru, avem un partenerat cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj pentru a derula acest proiect şi mi-aş dori foarte mult ca toate datele să ajungă împreună”, a precizat Daniela Cîmpean.

„Biodiversitatea nu se reface de la sine şi nu putem pune umbrelă împotriva soarelui sau radiaţiilor. Trebuie să găsim căile prin care să contracarăm schimbările climatice în evoluţie, pentru că nu vom rezolva problemele cu mari summit-uri la Glasgow, Buenos Aires, Rio sau nu ştiu pe unde, ci cu măsuri din acestea extrem de simple”, a subliniat prof.univ.emerit.dr.ing.dr.h.c Valeriu Tabără, președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu Șișești”.

În cadrul evenimentului, participanții au prezentat mai multe lucrări științifice, printre care: “Consecințele schimbărilor climatice în anul 2022. Anul internațional al dezvoltării durabile în regiunile montane”; „Oierii din Mărginimea Sibiului la începutul secolului XX prin ochii sălișteanului Nicolae Stan Petruțiu, Adaptarea exploatațiilor agricole din zona montană la schimbările climatice. Acțiuni de formare și inovare”; “Adapratea sectorului agricol la schimbările climatice, un studiu biometric”, “Schimbări în dinamica gospodăriei de țărani din comunitățile rurale”, „Circuitul carbonului și amprenta biologică”, “Digitalizarea, instrument esențial pentru agricultura de precizie”; “Adaptarea rolurilor familiale în evoluția spre modernitate a comunităților rurale”.

Tot în cadrul evenimentului, a avut loc și o expoziție de produse montane de calitate. Participanții au participat la degistarea produselor locale.

 

09 mai 2022 la 13:32
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 8 ore
România mai pierde un mare campion. A murit Mihai Leu!
Cu puțin înainte de miezul nopții s-a stins din viață Mihai Leu, primul român campion mondial de box...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 11 ore
Dragoș Albu a ajuns sub comanda lui Măldărășanu. Ce obiectiv își propune și care sunt motivele pentru care a ales Sibiul
Dragoș Albu, fostul căpitan al echipei lui Mititelu, FC ”U” Craiova, jucător împrumutat, sezonul trecut, la FC Buzău,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 12 ore
Tamponare în lanț pe Vasile Milea: trei mașini implicate
Un accident rutier s-a produs marți după-amiază pe Bulevardul Vasile Milea din Sibiu, unde trei mașini au fost...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 ore
Liber la film! Singurul cinema în aer liber din Sibiu și-a deschis porțile. Cât costă un bilet
Începând de marți, 1 iulie, Terasa cu Flori a Centrului Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu își deschide porțile...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 16 ore
SONDAJ: Sibienii, îngrijorați de scumpirea energiei electrice: „Am început să facem economie tot mai mult, dar tot nu se vede în factură!”
Începând cu 1 iulie, marii furnizori de energie electrică din România, au anunțat că vor crește prețul energiei...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 16 ore
Bis la „Jaful Secolului”? Un colecționar din Cisnădioara acuză: Opere de artă (inclusiv piese de Rembrandt și Picasso) au dispărut din casă
Thomas Emmerling este un colecționar de artă, curator și om de afaceri german. Născut în 1963 la Nürnberg,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Burduf Challenge 2025 vine cu un format nou: mișcare, gust autentic și tradiții la înălțime
După șase ediții de succes, Burduf Challenge revine cu o formulă inovatoare, menită să reunească pasionații de mișcare...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Record la FITS 2025: peste un milion de vizitatori la Sibiu. „Faust” a tras cortina
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a reunit, timp de zece zile, un public impresionant  în Sibiu,...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
9 posturi desființate la Filarmonica de Stat Sibiu. 4 partide politice au votat pentru scăderea cheltuielilor
Ședința extraordinară a consilierilor județeni organizată pentru ora 15.00 la zilei de luni, 30 iunie ac a avut...
Administrație
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
A început gazonarea primelor două terenuri de pe ”Voința”. De câți bani mai are nevoie ALMA pentru a duce la bun sfârșit lucrările
Lucrările începute în toamnă la Baza Sportivă ”Voința” se îndreaptă cu pași repeți de final. La începutul săptămânii...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 1 zi
„Bujorul de Munte” înflorește cu drumeții, preparate tradiționale, cântece și jocuri populare
Experiențe unice se trăiesc în acest an la Festivalul „Bujorul de Munte” din comuna sibiană Gura Râului, căci...
Actualitate
6 min de citit