O reeditare cu adăugiri de sens

Acasa >

Articol

Părintele Juvenalie Vasiu, ieromonah la Sfânta Mănăstire Turnu, din vadul de duh al Văii Oltului, ne readuce dinainte, într-o nouă ediție volumul său Scrisori pentru când nimeni nu mai ascultă (Ed. Reîntregirea, Alba Iulia, 2021, 158 pg.). Îmi face plăcere să redau în rubrica Picăturii cuvântul prin care am prefațat această ediție: „Părintele Juvenalie rescrie la propria carte. Și adaug iară și iar gândul cel bun. Suntem dinaintea încercării unui „neliniștit” în duhul lumii. Pe măsură ce trece timpul peste el, Părintele învață. Învață cu uneori cu ochii în lacrimi, uneori cu privirea departe, spre orizontul Celei de a Doua veniri. Nimic din ceea ce trăim acum nu se încadrează în gândul liniștii venite de sus așa cum ne îndeamnă scriitorul nostru. Suntem într-o furtună a bulversării și cred că de aceea prinde bine mesajul cărții acesteia. Liniște, cumințenie și o naivitate pe care Părintele, de pe când era elev de liceu, cam de pe când îl știu, a cultivat-o cu simplitate. Am descoperit cu bucurie un gând al Cuviosului Ioan de la Valaam: „Râvna fără smerenie e inutilă mântuirii”. Poate de aceea astfel de invitații la înțelegerea sufletului nostru sunt mereu binevenite. Și la a doua și la a treia ediție… Gând bun așadar către tânărul Părinte Juvenalie care iese din tinerețe către maturitate adăugând epistolelor dintâi alte și alte epistole. Cred că bucuria lecturii vă va însoți în redobândirea cumințeniei de care avem nevoie să nu fin învinși!” (Încă o dată Epistolar către noi, pp. 7-8). Un glas tânăr în căutarea tonului mărturisirii.

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Autor
13 aprilie 2022 la 12:55

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 13 ore
(FOTO) Trofeul Festivalului ”Lucreția Ciobanu” pleacă la Giurgiu. Visul maestrului Ioan Macrea, împlinit după șase decenii…
Ediția a VIII-a a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc ”Lucreția Ciobanu” a adus pe scena Centrului Cultural ”Ion...
Actualitate
5 min de citit
acum 16 ore
Muzeul în care se minunau academicienii români, s-ar fi mutat americanii, iar chinezii salutau „prietenia dintre popoare”
Între cele peste 1.500 de obiecte care formează colecțiile Muzeului Etnografic Rășinari, am găsit „Cartea de aur” în...
Actualitate
5 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 16 ore
1 Mai la Sibiu: de la Ziua Muncii, la o zi liberă: „Nu găseai mici și cârnați așa de ușor”
„Ziua Muncii” s-a transformat de-a lungul anilor, dintr-o zi de sărbătoare populară, într-o o zi liberă de relaxare....
Actualitate
3 min de citit