Săliștea Sibiului – locul unde există singurul cor de copii din regiune care cântă la strană!

Acasa >

Articol

Liceul Tehnologic „Ioan Lupaș” din Săliște împreună cu Protopopiatul Săliște au demarat în luna septembrie a anului 2021, sub îndrumarea profesoarei de religie Elena-Julieta Nicorescu și a preotului Nicolae Oprișiu, un proiect educațional prin care promovează în rândul copiilor și tinerilor patrimoniul imaterial religios atât de bogat al Săliștei prin intermediul acțiunilor participative directe și unice ca abordare.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Roadele nu s-au lăsat așteptate, cei doi profesori reușind să organizeze un grup de elevi format din peste 60 de participanți la manifestările organizate cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului. Din luna februarie 2022, pe lângă catehezele obișnuite din fiecare zi de  vineri, unde aceștia au primit explicații despre fiecare moment al Sfintei Liturghii și nu numai, elevii au început repetițiile pentru obiceiul strămoșesc numit „Mironosițele” – piesă de teatru folcloric scrisă în 1852 de Picu Pătruț – călugăr, imnograf, imnolog, caligraf, copist bisericesc, miniaturist, poet și misionar român din Săliște – care a trăit în secolul al XIX-lea.

La provocarea profesoarei Julieta Nicorescu de a învăța răspunsurile Sfintei Liturghii, 25 de copii cu vârste cuprinse între 5-18 ani au răspuns cu entuziasm și începând cu Duminica lăsatului sec de carne, aceștia s-au alăturat cântăreților de la strană în Biserica din Grui din Săliște, activând de atunci ca și cor însoțitor permanent alături de cântăreții de la strană, deși unii dintre ei sunt și de vârstă preșcolară!

Pentru gingășia, seriozitatea și dedicarea acestui unic cor religios de copii în peisajul coral, acesta a primit numeroase invitații pentru a cânta în parohiile vecine, astfel încât, în data de 3 aprilie, în Duminica Sfântului Ioan Scărarul, la invitația părintelui Nicolae Oprișiu, copiii, conduși de profesoara lor, au dat răspunsurile Sfintei Liturghii, au cântat o priceasnă la chinonic, spre încântarea credincioșilor din Parohia Sfânta Treime din Vale și a părinților lor.

 

 

11 aprilie 2022 la 10:59

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 9 ore
(FOTO) Trofeul Festivalului ”Lucreția Ciobanu” pleacă la Giurgiu. Visul maestrului Ioan Macrea, împlinit după șase decenii…
Ediția a VIII-a a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc ”Lucreția Ciobanu” a adus pe scena Centrului Cultural ”Ion...
Actualitate
5 min de citit
acum 12 ore
Muzeul în care se minunau academicienii români, s-ar fi mutat americanii, iar chinezii salutau „prietenia dintre popoare”
Între cele peste 1.500 de obiecte care formează colecțiile Muzeului Etnografic Rășinari, am găsit „Cartea de aur” în...
Actualitate
5 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 ore
1 Mai la Sibiu: de la Ziua Muncii, la o zi liberă: „Nu găseai mici și cârnați așa de ușor”
„Ziua Muncii” s-a transformat de-a lungul anilor, dintr-o zi de sărbătoare populară, într-o o zi liberă de relaxare....
Actualitate
3 min de citit