Arta grafică a lui Mircia Dumitrescu şi cuvintele lui Nichita Stănescu, în expoziţia "Nichita azi" de la Muzeul de Artă Contemporană

Expoziţia este una "bibliofilă" spun organizatorii, deoarece ea pune în prim plan o carte-operă de artă. Numită "Nichita azi" şi realizată în 1982, pe când poetul Nichita Stănescu era încă în viaţă. Cartea lui Mircia Dumitrescu este o operă de artă interesantă: are dimensiuni de… exponat de galerie de artă: 2m pe 40 cm şi "poate fi admirată doar dacă o parcurgi de la un capăt la celălalt", după cum spun organizatorii expoziţiei. Au fost realizate doar 11 exemplare din ea, toate fiind dăruite, niciunul vândut. În urma expoziției organizate în vara lui 2021, acad. Mircia Dumitrescu a oferit un exemplar din această carte muzeului Muzeul Național Brukenthal .

Imagine intercalată
Imagine intercalată

"Mircia Dumitrescu este un artist plin de forță și energie creatoare, dedicat gravurii. A îndrumat generații întregi de artiști cărora le-a câștigat admirația și recunoștința. E un artist profund care își găsește echivalentul în maeștrii trecutului. În anul 2021, cu prilejul aniversării a 80 de ani, a realizat 4 expoziții în țară dintre care una la Muzeul Nțaional Brukenthal", spune curatorul expoziţiei, Alexandru Constantin Chituţă.

Președintele României Klaus Werner Iohannis l-a decorat, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, anul acesta, pe acad. Mircia Dumitrescu cu Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler. "Domnule Mircia Dumitrescu, activitatea dumneavoastră impresionează prin energia debordantă pe care o demonstraţi în spaţiul academic şi în atelier", a spus atunci preşedintele Iohannis.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În deschiderea vernisajului, Alexandru Chituţă a spus celor prezenţi că asistăm la o nouă premieră "în specificul muzeelor naţionale": două expoziţii, ale aceluiaşi autor, în decurs de nouă luni, la un muzeu naţional. El nu a uitat să mulţumească celor care, prin sprijinul acordat, au făcut ca acest eveniment să fie posibil: Oprea Carabulea, proprietar al hotelului Ramada şi al singurei galerii private de artă din Sibiu şi Transilvania, "Carabulea Gallery Transylvania Fine Art" şi avocatului George Şerban – Șerban și Asociații, Societate civilă de avocați, cunoscut colecţionar de artă. La fel au fost aduse mulţumiri şi directorilor de muzee prezenţi în număr mare la vernisaj şi altor personalităţi prezente.

Evenimentul de vineri a beneficiat şi de două momente artistice interesante. Primul, un excelent microrecital al violonistului Alexandru Tomescu, alături de vioara sa Stradivarius Elder-Voicu. El a interpretat un Preludiu de Johann Sebastian Bach şi "Lăutarul" din Suita (pentru vioară şi pian) "Impresii din copilărie" de George Enescu.  A urmat un microrecital din lirica stănesciană susţinut de actriţa Mariana Mihu-Plier, de la Teatrul Național Radu Stanca. În plus pe un ecran, au rulat secvenţe video de arhivă cu Nichita Stănescu.

Cei prezenţi au ţinut două momente de reculegere, unul în memoria scriitorului Mircea Tomuş, celălalt pentru victimele conflictului din Ucraina. 

"Decalogul (lui Nichita) pentru Mircia"
    
Despre "secretele" cărţii "Nichita azi", despre relaţia peresonală cu poetul şi despre artă şi chiar societate, a vorbit academicianul şi artistul Mircia Dumitrescu. El a dat detalii inedite atât despre exponatele din sală, cât şi despre despre o altă piesă forte a expoziţiei, "Decalogul pentru Mircea": 

"Am avut un noroc fantastic, pentru că, în general, toţi avem nevoie de magisteri, avem nevoie de îndrumători. Am avut şi în facultate, dar în loc să mă "lipesc de artiştoii plastici, m-am lipit de scriitori. De la ei poţi să furi, că nu se vede. Nu se vede că tu pricepi una, ei spun alta dar tu eşti fericit că te descoperi. Am avut o perioadă foarte grea şi Nichita m-a descoperit şi mi-a scris acest decalog". 
"Decalogul" este o serie de "porunci" ale lui Nichita Stănescu pentru artistul şi omul Mircia Dumitrescu, făcute în anul 1981. "Să nu-ţi minţi ochii cu ochi", "Să nu-ţi furi realul în real", "Să nu te înşeli pe tine însuţi ca şi cum ai fi altul", "Să nu vorbeşti în numele nimănui căci numele tău al nimănuia este", "Îmbrăţişarea chipului cu chip sărut se numeşte", sunt printre sfaturile lui Nichita Stănescu.

Expoziția: "Nichita azi. Expoziție bibliofilă Mircia Dumitrescu" are ca parteneri Academia Română şi Teatrul Național Radu Stanca Sibiu. Evenimentul este susținut de Hotel Ramada Sibiu şi Șerban și Asociații, Societate civilă de avocați. 

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
02 aprilie 2022 la 08:05
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 8 ore
România mai pierde un mare campion. A murit Mihai Leu!
Cu puțin înainte de miezul nopții s-a stins din viață Mihai Leu, primul român campion mondial de box...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 11 ore
Dragoș Albu a ajuns sub comanda lui Măldărășanu. Ce obiectiv își propune și care sunt motivele pentru care a ales Sibiul
Dragoș Albu, fostul căpitan al echipei lui Mititelu, FC ”U” Craiova, jucător împrumutat, sezonul trecut, la FC Buzău,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 ore
Tamponare în lanț pe Vasile Milea: trei mașini implicate
Un accident rutier s-a produs marți după-amiază pe Bulevardul Vasile Milea din Sibiu, unde trei mașini au fost...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 ore
Liber la film! Singurul cinema în aer liber din Sibiu și-a deschis porțile. Cât costă un bilet
Începând de marți, 1 iulie, Terasa cu Flori a Centrului Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu își deschide porțile...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 16 ore
SONDAJ: Sibienii, îngrijorați de scumpirea energiei electrice: „Am început să facem economie tot mai mult, dar tot nu se vede în factură!”
Începând cu 1 iulie, marii furnizori de energie electrică din România, au anunțat că vor crește prețul energiei...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 16 ore
Bis la „Jaful Secolului”? Un colecționar din Cisnădioara acuză: Opere de artă (inclusiv piese de Rembrandt și Picasso) au dispărut din casă
Thomas Emmerling este un colecționar de artă, curator și om de afaceri german. Născut în 1963 la Nürnberg,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Burduf Challenge 2025 vine cu un format nou: mișcare, gust autentic și tradiții la înălțime
După șase ediții de succes, Burduf Challenge revine cu o formulă inovatoare, menită să reunească pasionații de mișcare...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Record la FITS 2025: peste un milion de vizitatori la Sibiu. „Faust” a tras cortina
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a reunit, timp de zece zile, un public impresionant  în Sibiu,...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
9 posturi desființate la Filarmonica de Stat Sibiu. 4 partide politice au votat pentru scăderea cheltuielilor
Ședința extraordinară a consilierilor județeni organizată pentru ora 15.00 la zilei de luni, 30 iunie ac a avut...
Administrație
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
A început gazonarea primelor două terenuri de pe ”Voința”. De câți bani mai are nevoie ALMA pentru a duce la bun sfârșit lucrările
Lucrările începute în toamnă la Baza Sportivă ”Voința” se îndreaptă cu pași repeți de final. La începutul săptămânii...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 1 zi
„Bujorul de Munte” înflorește cu drumeții, preparate tradiționale, cântece și jocuri populare
Experiențe unice se trăiesc în acest an la Festivalul „Bujorul de Munte” din comuna sibiană Gura Râului, căci...
Actualitate
6 min de citit