Corneliu Bucur, fost director al Muzeului ASTRA, a murit

Fostul director al Muzeului Astra, prof. univ.dr. Corneliu Bucur a încetat din viață joi, 3 martie. Aflat la conducerea celei mai mari instituții de cultură sibiene timp de aproape două decenii, Corneliu Bucur a fost una dintre personalitățile remarcabile ale Sibiului și nu numai. Foștii săi colegi și colaboratori de la Muzeul ASTRA au transmis un mesaj pe pagina de socializare a instituției:

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

„Muzeul ASTRA este în doliu. Domnul profesor universitar doctor Corneliu Ioan Bucur a trecut în neființă.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Conducerea și echipa Muzeului ASTRA își exprimă profundul regret pentru trecerea în neființă a domnului profesor universitar doctor Corneliu Ioan Bucur, omul care a condus instituția noastră timp de aproape 20 de ani. Este o pierdere imensă pentru Sibiu, pentru România și pentru tot ceea ce înseamnă cultură, tradiții și identitate națională!

Domnul prof.univ.dr. Corneliu Bucur s-a născut la 25 aprilie 1942, în Mediaș, și a urmat cursurile Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj, Facultatea de Istorie-Filozofie, secţia Istoria Veche a României. După absolvire a lucrat ca supraveghetor la Secţia de Artă Populară a Muzeului Brukenthal, după care a fost promovat ca muzeograf şi muzeograf principal, şef de secţie. De la 1 august 1969 preia conducerea Muzeului Tehnicii Populare. Domnul prof.univ.dr. Corneliu Ioan Bucur a fost director general din 1992 până în 2009 la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA” Sibiu, devenit Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu în anul 2001.

De asemenea, domnul prof.univ.dr. Corneliu Bucur a ocupat funcțiile de asistent universitar la Facultatea de Istorie, Litere şi Drept din Sibiu la cursul de Etnografie ţinut de profesorul Cornel Irimie în anii '70, profesor universitar (din septembrie 1998) la Catedra de Etnologie-Sociologie a Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu. Totodată a fost membru în numeroase comisii naţionale şi internaţionale de antropologie, etnografie şi folclor și a obţinut titlul de Doctor în istoria culturii cu teza „Introducere la istoria civilizaţiei tehnice populare din România” (1981). O altă distincție importantă obținută este premiul EMYA (European Museum of the Year Award), în anul 1993.

Corneliu Ioan Bucur a avut o viață în slujba culturii! Va rămâne veșnic legat de Muzeul ASTRA prin ridicarea lui la nivelul muzeelor europene de profil.

Muzeul ASTRA va duce mai departe nobila moștenire lăsată de domnia sa.

Odihnească-se în pace!” au scris reprezentanții Muzeului ASTRA.

 

Mesajul președintei CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, cu prilejul trecerii la cele veșnice a domnului Corneliu Bucur

 

Am primit cu tristețe vestea că domnul Corneliu Bucur a trecut la cele veșnice. Ne amintim de activitatea sa în Consiliul Județean Sibiu, în calitate de consilier județean, dar și de munca asiduă depusă pentru Muzeul Astra, care a devenit, sub conducerea sa, Complexul Național Muzeal ASTRA. 

 

Corneliu Bucur a fost o voce puternică în toate pozițiile profesionale pe care le-a onorat. Ne amintim de pasiunea, perseverența și, uneori, vehemența cu care își susținea proiectele și le ducea la îndeplinire. A fost un om de cultură efervescent, cu idei inovatoare. A fost un vizionar, un lider, și a pledat la toate forurile ca ideile sale să prindă contur. 

 

Sunt memorabile luările sale de poziție în plenul ședințelor Consiliului Județean Sibiu, retorica cu care ne fascina, argumentele ample cu care venea în fața aleșilor județeni. 

 

A fost o provocare, dar și o bucurie pentru mine să colaborez îndeaproape cu domnul Corneliu Bucur, în perioada când am condus Comisa de cultură din cadrul CJ Sibiu. Îi vom păstra o amintire vie, învățând de la el ce mult contează să trăiești și să muncești cu pasiune, să îți menții energia creatoare până la anii senectuții.

 

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

Sincere condoleanțe familiei!

 

Mesajul senatorului PNL, NICOLAE NEAGU 

 

Cu deosebită tristețe îmi exprim regretul pentru trecerea la cele veșnice a unui om deosebit, remarcat pentru întreaga sa activitate și apreciat de comunitatea sibiană fost senator prof. univ. dr. 

CORNELIU IOAN BUCUR

și transmit întreaga mea compasiune și sincere condoleanțe familiei!

                    Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

 

                                       La trista veste a morții unui OM…

 

    Un țăran moșneag și-a luat strănepotul de mână și a urcat cu el în trăsură, după care, cu  picioarele potcovite și negrăbite ale calului, au început să cutreiere ulițele, hudițele și văile celui mai bătrân și încântător sat din toate câte mai sunt în această lume. Apoi, moșneagul și vizitiul au început să-i explice băiețelului de la oraș: ”Vezi, că acolo, sus în deal, e o fântână cu cumpănă, iar mai la vale o stână cu oi și miei. Între malurile pârâiașului de munte se văd clopotnițele și turlele din șindrilă ale unor bisericuțe multiseculare. În pridvorul acelei case din piatră de râu și lespezi de stâncă a învățat să silabisească din ABECEDAR copilul Avram Iancu. Peste acea punte din bușteni de stejari, odinioară își purtau pașii oamenii Rășinarilor. Ceea ce vedem dincolo de stufărișul și de păpurișul lacului sunt morile de vânt și cherhanalele pescarilor lipoveni din Delta Dunării. Cândva, de mult de tot, pe acele jgheaburi lungi și adânci coborau apele repezi care mânau pietrele morilor, fierăstraiele joagărelor și paletele învârtitoare ale vâltorilor. În acele cuptoare olarii din Corundul Harghitei și cei din Horezul Vâlcei ard bilidele și ulcioarele din lut. La fiecare colț de alee, de stradă și de drum de hotar întâlnim sfintele Cruci și Troițe. În străfundul acelei galerii de mină găsim măcar un firicel din aurul de la Roșia Montană, lăsat ca amintire de strămoșii noștri daci și romani…”   

 -Și cine a adus toate aceste minunății în pădurea ”Dumbrava Sibiului”, întreabă copilul? 

 -Mulți și feluriți oameni, având îndeletniciri dintre cele mai diferite.

 -Noi le spunem muzeografii-restauratori și îngrijitori ai Muzeului ASTRA.

 -Și să știi, dragă strănepoate, că cel care a trudit mult și bine în acest paradis al naturii și muncii neobosite a țăranului român, a plecat acum la Domnul. 

Și purta frumosul nume de CORNELIU IOAN BUCUR. 

  Rămas bun, prieten drag!                                                  Ioan Vulcan-Agniteanul

 

 

 

04 martie 2022 la 08:09
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Adrian POPESCU
acum 27 minute
Au terminat facultatea la ULBS în 1995, iar azi sunt implicați în conducerea unor instituții etalon
În 1990, imediat după evenimentele revoluționare din 1989, învățământul superior sibian a cunoscut o renaștere importantă. Atunci a...
Cultură
6 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 43 minute
Peste 41 de milioane de lei pentru modernizarea Căii Șurii Mari
Primăria Sibiu a anunţat luni că a obținut finanțare europeană nerambursabilă și pentru modernizarea și extinderea Căii Șurii...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 52 minute
Palatul mitropolitan, salvat de la ruină. Cum va arăta peste 18 luni o clădire istorică etalon a Sibiului
Construit la sfârșitul sec. XIX, „Palatul mitropolitan” de la Sibiu este o clădire monument istoric, un edificiu arhitectural...
Actualitate
4 min de citit
acum 1 zi
De la caniculă la ploaie într-o singură săptămână. Aşa spune prognoza pentru săptămâna ce începe
În săptămâna ce va începe, pentru judeţul Sibiu, prognoza meteo va fi următoarea: Luni, vremea va fi călduroasă....
Actualitate
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 1 zi
Piața Habermann, învăluită în culoare și stil, la Sibiu Fashion Days
În ciuda temperaturilor ridicate din weekend, Piața Habermann din Sibiu a fost plină de evantaie, ochelari de soare...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 2 zile
Sibienii au preferat filmul în aer liber, la „Arini Fest Cinema”
În acest weekend, familiile, cuplurile, dar și cei singuri își pun în rucsac pături, își caută unghiul perfect...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 zile
(UPDATE) Matthew Riccitello, favorit la câștigarea Turului Ciclist al Sibiului după ce trece al doilea linia de sosire la Păltiniș Arena
Americanul are acum 66 de secunde în clasamentul general în fața lui David De La Cruz, iar Turul...
Actualitate
5 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 2 zile
Construiești o casă? Hai azi la Ravago și pornește cu dreptul!
Cei care își doresc o locuință construită bine, cu materiale de calitate și soluții moderne, mai au astăzi...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 2 zile
Zilele Muzicale Româno-Americane au adus “Anotimpurile” pe strada Cetății.
Cea mai frumoasă stradă din Sibiu s-a transformat vineri seara într-o veritabilă sală de spectacol în aer liber...
Eveniment
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 zile
Video/ Pregătiri intense pentru prima seară la Festivalul „Bujorul de Munte”. Drumeţie, mâncare tradiţională şi proiecţie de film
Vineri după-amiază, Gura Râului a intrat în atmosferă de sărbătoare. Festivalul "Bujorul de Munte", eveniment așteptat atât de...
Actualitate
2 min de citit
acum 3 zile
Întreruperi de curent
Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Sibiu anunță întreruperea alimentării cu energie electrică: Nr. crt. Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalulorar   1 07.07.2025 PROD, strada PRINCIPALA partial 09:00...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 3 zile
(UPDATE) Pro-continentala Israel – Premier Tech păstrează tricoul galben, dar în preia Riccitello. (VIDEO) Prima la profesioniști, dar ce victorie pentru american…
Matthew Riccitello este câștigătorul etapei regine la ediția a XV-a a Turului Ciclist al Sibiului. Rutierul american s-a...
Eveniment
4 min de citit