18 studenți la Arhitectură din cadrul facultăților din București și Cluj trudesc de zor la refacerea unui fost adăpost de cioban din Munții Lotru. Construită în urmă cu mai bine de 80 de ani, coliba avea nevoie urgentă de lucrări de consolidare și de refacere a acoperișului. Din fericire, există un program menit să salveze construcțiile din lemn din „Țara Colibelor” desfășurat sub forma unei școli de vară.
Timp de o săptămână, viitorii arhitecți au urcat la munte pentru a lucra cot la cot cu doi meșteri locali. „Am început cu fundația de piatră, care trebuia consolidată. A urmat fasonatul din bardă al stâlpilor și grinzilor. Pe acoperiș și pereți am bătut șindrilă făcută din lemn de brad”, spune Cristian Cismaru, coordonator al Școlii de vară „Țara Colibelor” destinată studenților care doresc să deprindă tainele meșteșugurilor tradiționale.
O parte mai puțin plăcută a practicii a fost aplicarea termoizolației: „Pereții colibelor au nevoie de termoizolație și aici, în munți, se folosește un amestec din bălegar de cal, pământ galben și nisip”, descrie Cristian Cismaru o etapă obligatorie a lucrărilor de refacere.
În cadrul școlii de vară desfășurată la Râu Sadului au fost reabilitate până în prezent cinci colibe, cea din acest an aparținând unui tânăr cioban de doar 21 de ani. „O parte din banii necesari îi strângem din taxa de participare la Burduf Challenge, concursul de alergare montană din Țara Colibelor. Traseul include scurte popasuri la colibele reabilitate, unde amenajăm puncte de hidratare pentru alergători”, mai spune Cristian Cismaru care a mai arătat că pentru ediția din acest an, a 7-a la număr, s-au înscris 90 de participanți.
„Burduf Challenge” va avea loc sâmbătă, 19 iulie ac, începând cu ora 8.00 și include trei probe, de 14 km și 21 km destinate adulților și una de 1,5 km pentru copii, startul urmând a fi dat din localitatea Râu Sadului.
M.P.
Santiere de constructii pentru practica nu mai exista?