Sursa foto: tion.ro
Robert Kristof este prodecan al Facultății de Mecanică din cadrul Politehnicii din Timișoara și fondator al platformei „Neverbots” specializată în utilizarea de tehnologii bazate pe Inteligența Artificială (AI). Potrivit acestuia, 85 de milioane de oameni își vor pierde actualul loc de muncă pe măsură ce AI va începe să fie utilizată la nivel global. „Există un studiu intitulat „The future of jobs”, care arată că vor apărea și alte 97 de noi roluri, adică de ocupații, cum ar fi pilot de drone”.
În opinia sa, pentru instituțiile publice, inclusiv spitale sau școli, AI poate fi o interfață eficientă cu cetățenii. Preluarea de documente, întocmirea de rapoarte, fișe de internare, referate de necesitate sau emiterea de certificate fiscale ar putea intra în atributul programelor informatice: „Angajații ar trebui să scape de activitățile redundante. Știu un caz în care o doamnă trebuia să deschidă mai multe documente din care extrăgea câteva date și le muta într-un alt document. Făcea acest lucru repetitiv, 8 ore pe zi, cu greșelile inerente care pot apărea. În fond, suntem oameni. Un soft a extras toate aceste date în doar câteva minute.”
Un alt studiu, realizat de Gartner Report, concluzionează că un robot poate înlocui până la 30 de angajați: „Un robot nu greșește niciodată. El va face exact ce-i spune programul. Eventual, greșelile le va face programatorul”, arată prodecanul timișorean, care a și deținut până în anul 2020 funcția de administrator public al municipiului Timișoara, în mandatul primarului Lucian Robu.
Pentru perioada următoare, Kristof are o previziune: „În următorii cinci ani ne vom schimba 40% dintre competențe. Inteligența Artificială nu va înlocui niciodată un om, însă angajații care folosesc Inteligența Artificială vor lua locul celor care nu o folosesc”.
Noa, asta nu-i chiar asa de grav! Am crezut ca inteligeta artificiala va lua locul si angajatilor care nu o folosesc, si a celor care o folosesc.